Πριν από μία εβδομάδα στη Ρώμη, χθες στο Παρίσι σήμερα πάλι στη Ρώμη. Εναλλαγή παραστάσεων από τους τραπεζίτες που συμμετέχουν στον “αγώνα” για την εξεύρεση λύσης στον ελληνικό γρίφο χρέους, με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οικονομικού Ινστιτούτου να δηλώνει ότι η επιλεκτική χρεοκοπία δεν είναι ότι χειρότερο.
Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), λόμπυ τραπεζιτών από όλο το κόσμο, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι στην συνάντηση με εκπροσώπους των διεθνών τραπεζών στη Ρώμη για την μετακύλιση του ελληνικού χρέους συζητήθηκαν πολλές επιλογές.
Διάφορες ομάδες συναντήθηκαν στη Ρώμη "σε μια προσπάθεια να εξειδικεύσουν τις επιλογές στις οποίες αναφέρθηκε η ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου του IIF την περασμένη Παρασκευή", ανέφερε το IIF σε ανακοίνωσε μέσω e-mail.
Οι εκπρόσωποι των διεθνών τραπεζών και το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), υπό την πίεση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να μετακυλίσουν τις επενδύσεις τους σε ελληνικό χρέος, προσπάθησαν εκ νέου την Πέμπτη να συμφωνήσουν σε ένα κοινό σχέδιο για την στήριξη της χώρας.
Πηγή του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών είπε ότι στις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Ρώμη συμμετείχαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της ελληνικής κυβέρνησης και διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ άλλη πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαδικασίες είπε ότι στην σύσκεψη μέρος έλαβε και η Deutsche Bank .
Τι έπεσε στο "τραπέζι"
Σήμερα, συζητήθηκαν προτάσεις πέρα από τη γαλλική πρόταση (που λειτουργούν συμπληρωματικά ως προς αυτήν), συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας επαναγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Ο κ. Νταλάρα έχει προτείνει τη σύσταση Ταμείου με κεφάλαια 50 δισ. ευρώ, το οποίο θα αγοράζει ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, αξιοποιώντας τη μεγάλη πτώση των τιμών των ελληνικών τίτλων.
Καθώς οι τιμές των ελληνικών ομολόγων διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο στο 50% της ονομαστικής τους αξίας, αυτό σημαίνει ότι η επαναγορά χρέους π.χ. 100 εκατ. ευρώ θα κοστίσει 50 εκατομμύρια, ενώ το υπόλοπο χρέος θα αποσυρθεί από την αγορά, μειώνοντας ισόποσα το βάρος του ελληνικού δημοσίου χρέους.
Βεβαίως, η επαναγορά κρύβει αρκετούς κινδύνους και αν δεν διασφαλισθούν συγκεκριμένοι όροι μπορεί να καταλήξει και σε αποτυχία.Η γαλλική πρόταση προβλέπει την επανεπένδυση του 70% των κεφαλαίων από τα ομόλογα που λήγουν ώς τα μέσα του 2014. Απ' αυτό, το 20% (σύμφωνα με την αρχική εκδοχή) θα κατευθυνόταν στην αγορά ομολόγου «ΑΑΑ» μηδενικού επιτοκίου, το οποίο θα ήταν το ασφαλιστικό κεφάλαιο που θα χρησιμοποιούσαν οι ιδιώτες πιστωτές σε ενδεχόμενη ελληνική αδυναμία πληρωμών στο μέλλον.
Η πρόταση του κ. Νταλάρα προβλέπει την αντικατάσταση του «ασφαλιστικού κεφαλαίου» με το fund των 50 δισ. ευρώ. Η χρηματοδότηση του fund θα γίνει εν μέρει από τα δάνεια της τρόικας.Η πρόταση αυτή στηρίζεται από τους τραπεζίτες, καθώς εκτιμούν ότι προσφέρονται σημαντικά κίνητρα για τη συμμετοχή των ιδιωτών, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζονται οι ενστάσεις των οίκων αξιολόγησης για τον «αναγκαστικό» χαρακτήρα της συμμετοχής και την ενδεχόμενη μειωμένη αξία των νέων ομολόγων σε σχέση με τα υφιστάμενα.Το ύψος του νέου πακέτου στήριξης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 115 δισ. ευρώ περίπου, εκ τωμν οποίων ο στόχος είναι τα 30 δισ. να προέλθουν από τη συμμετοχή των ιδιωτών, άλλα 30 από τα έσοδα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, ενώ τα 60-65 δισ. ευρώ θα είναι το «καθαρό» δάνειο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr