Όπως προκύπτει από έρευνα της εταιρείας Stat Bank που στηρίχθηκε στα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων:
- οι αυξήσεις στις πωλήσεις τόσο για τις παραγωγικές όσο και για τις εμπορικές εταιρείες περιορίστηκαν σε μονοψήφια ποσοστά
- οι εμπορικές επιχειρήσεις παρουσίασαν οριακή αύξηση κερδών που ως ποσοστό υπολείπεται αυτής των πωλήσεων
- οι εκπρόσωποι των δυο κλάδων που δραστηριοποιούνται και παραγωγικά στην Ελλάδα είχαν σημαντική μείωση κερδών.
Αναλυτικά:
Οι 42 μεγαλύτερες παραγωγικές εταιρείες, που κατά κύριο λόγο δραστηριοποιούνται στο χώρο του φαρμάκου, διαχειρίστηκαν το 2005 τζίρο ύψους 3,77 δισ. ευρώ, ποσό 7,5% υψηλότερο έναντι της αμέσως προηγούμενης χρονιάς.
Τα προ φόρου κέρδη ωστόσο ήταν 255 εκατ. ευρώ έχοντας σημειώσει κάμψη σε ποσοστό που φτάνει το 10% (για τον υπολογισμό των παραπάνω έχουν εξαιρεθεί εταιρείες που δεν έχουν συγκρίσιμα οικονομικά στοιχεία στις δυο τελευταίες οικονομικές χρήσεις). Να σημειωθεί ότι το 2004 έναντι του 2003 οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου είχαν αύξηση κερδών που ξεπερνούσε το 25%.
Η μείωση της κερδοφορίας είναι κυρίως αποτέλεσμα της κάμψης του μεικτού περιθωρίου κέρδους που διαμορφώθηκε σε 38,7% δυο ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα έναντι της προηγούμενης χρονιάς. Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων πάντως παραμένει υψηλή καθώς υπερβαίνει το 31%.
Εξ αυτών η Pfizer είχε το 2005 έσοδα ύψους 400 εκατ. ευρώ ενώ τα προ φόρου κέρδη διαμορφώθηκαν σε 39,2 εκατ. ευρώ. H Sanofi και η Aventis σαν δυο ξεχωριστές εταιρείες πέρυσι είχαν αθροιστικά κύκλο εργασιών 320 εκατ. ευρώ. Από το χώρο των εταιρειών μεσαίου μεγέθους αύξηση τζίρου είχαν η Demo (έφτασε τα 70 εκατ. ευρώ) η Elpen, καθώς και η ΚΛΕΒΑ (πωλήσεις 18 εκατ. ευρώ.)
Ο όμιλος εταιρειών Γερολυμάτου που προχώρησε πρόσφατα σε διεύρυνση της συνεργασίας του με την Procter & Gamble πραγματοποίησε το 2005 πωλήσεις 128 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη έφτασαν τα 8,5 εκατ. ευρώ. Η Abott Laboratories που εγκαινίασε νέο εργοστάσιο στην Θεσσαλονίκη είχε τζίρο 130 εκατ. ευρώ και κέρδη 9,1 εκατ. ευρώ.
Οι εταιρείες εμπορίας με τζίρο άνω των 10 εκατ. ευρώ διαχειρίστηκαν αθροιστικά πωλήσεις 4,68 δισ. ευρώ (αύξηση 11,1% έναντι της προηγούμενης χρονιάς). Οριακή ήταν η άνοδος των προ φόρου κερδών που διαμορφώθηκαν για το 2005 σε 184 εκατ. ευρώ (αύξηση 3% έναντι του 2004).
Σταθερό παρέμεινε πάντως το μεικτό περιθώριο κέρδους (21%) ενώ η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων παραμένει πολύ υψηλή, σε ποσοστό 46%.
Οι επιμέρους τομείς κινήθηκαν ως εξής:
Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις διακίνησης φαρμάκων (φαρμακαποθήκες) μετά από την εντυπωσιακή αύξηση κερδών που είχαν καταγράψει το 2004 είχαν κάμψη κερδών. Οι 18 μεγαλύτερες το 2005 πραγματοποίησαν κύκλο εργασιών 1,61 δισ. ευρώ έναντι 1,48 δισ. ευρώ το 2004 (αύξηση 9%), τα προ φόρου κέρδη όμως υποχώρησαν λόγω στα 16,4 εκατ. ευρώ από 27,9 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.
Εξ αυτών η βορειοελλαδίτικη Στρούμσας ανέβασε τον τζίρο της στα 171,2 εκατ. ευρώ. Τα προ φόρου κέρδη όμως περιορίστηκαν σε 831 χιλιάδες ευρώ λόγω και των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν για καινούργιες εγκαταστάσεις.
Καλή πορεία είχαν και εταιρείες όπως οι Συν/σμος Φαρμακοποιών Θες/νίκης με έσοδα το 2005 ύψους 184 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρου 2,1 εκατ. ευρώ. Ο Προμηθευτικός Συν/σμός Φαρμακοποιών Αττικής (ΠΡΟ.ΣΥ.ΦΑ.Π.Ε.) κατέγραψε αύξηση τζίρου σε ποσοστό 16% ανεβαίνοντας στα 166 εκατ. ευρώ ενώ ανάλογη πορεία είχαν και τα κέρδη που διαμορφώθηκαν σε 3,5 εκατ. ευρώ.
Σε αυτόν ανήκουν και άλλες εταιρείες (ΣΥΝ. ΦΑ., ΣΥΝ.ΦΑ. Κέρκυρας, ΣΥΝ.ΦΑ. Στερεάς Ελλάδας) και από κοινού συγκροτούν τον μεγαλύτερο όμιλο στο χώρο. Στον ίδιο τομέα δραστηριοποιούνται επίσης ο ΠΕΙΦΑΣΥΝ (τζίρος 133 εκατ. ευρώ και κέρδη 887 χιλιάδων ευρώ) καθώς και η Pharmagora (πωλήσεις 129 εκατ. και κέρδη 1,9 εκατ. ευρώ).
Αντίθετα για τις εισαγωγικές εταιρείες φαρμακευτικών προϊόντων, αρκετές εκ των οποίων εκπροσωπούν στην Ελλάδα πολυεθνικούς κολοσσούς στο χώρο του φαρμάκου, είχαν το 2005 ουσιαστική βελτίωση κερδοφορίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr