Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Να σημειωθεί ότι σήμερα το πρωί στη Φρανκφούρτη ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε και με τον επικεφαλής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Οι Γερμανοί... ξανάρχονται
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η γερμανική πλευρά στην προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, εξετάστηκαν διάφορα πεδία στα οποία η Ελλάδα προσφέρει επενδυτικά πλεονεκτήματα. Άλλωστε λίγο πριν από την συνάντηση των δύο υπουργών Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος, είχε συνάντηση με εκπροσώπους του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI). Οι τελευταίοι επιβεβαίωσαν στον Έλληνα υπουργό ότι οι γερμανοί επιχειρηματίες βλέπουν με "καλό μάτι" την πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα, ζητούν όμως ένα αξιόπιστο επενδυτικό πλαίσιο φορολογικής σταθερότητας, διαφάνειας και προστασίας από τα "πλοκάμια" της γραφειοκρατίας.
Δεδομένο είναι το ενδιαφέρον για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης των ΑΠΕ από γερμανικές εταιρείες.
Η γερμανική πλευρά αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει με «τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό» στην υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την δημοσιονομική εξυγίανση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες και ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών έδειξε ενδιαφέρον για κάποιες ΔΕΚΟ που το ελληνικό δημόσιο προτίθεται να ιδιωτικοποιήσει.
"Ανασταίνουν" την ανταλλαγή ομολόγων οι Γερμανοί
Βενιζέλος και Σόιμπλε παράλληλα συζήτησαν τα ζητήματα που σχετίζονται με το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας και κυρίως την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο κόστος.
Η Γερμανία φέρεται έτοιμη επαναλάβει την πρότασή της για ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων που θα περιλαμβάνει μια εθελοντική ανταλλαγή χρέους έναντι ομολόγων με μεγαλύτερη διάρκεια.
Το μοντέλο αυτό είχε πρόσφατα εγκαταλειφθεί, γιατί αποτελούσε "πάτημα" για κήρυξη χρεοκοπίας από τους οίκους αξιολόγησης . Από τη στιγμή όμως που το γαλλικό σχέδιο αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα και απειλείται να χαρακτηριστεί ως "επιλεκτική χρεοκοπία", οι Γερμανοί εύλογα σκέπτονται: "Γιατί όχι το δικό μας;"
"Από τη στιγμή που κατά τη διάρκεια των εργασιών μας ως τώρα, έχει προκύψει ότι η γαλλική πρόταση που ήμασταν πρόθυμοι να υποστηρίξουμε, αντιμετωπίζει και αυτή πολλά προβλήματα, ο υφυπουργός Οικονομικών Joerg Asmussen έχει υποστηρίξει σωστά ότι υπάρχουν πολλά επιχειρήματα υπέρ άλλων εναλλακτικών" δήλωσε ο κ Schaeuble.
Ωστόσο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο ζήτημα αυτό δεν θα υπάρξει καμία εξέλιξη πριν από τον Σεπτέμβρη.
Ξανά στο προσκήνιο η λύση ευρω-ομολόγου
Με τα spreads και τα CDS να καλπάζουν για όλες τις "ασθενικές" οικονομίες της Ευρώπης (Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία) και τα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόζονται ως "φάρμακο" στις περισσότερες χώρες να αποκλείουν την ανάπτυξη και επιμηκύνουν την περιδίνηση της Ευρώπης στην κρίση χρέους απειλώντας το οικοδόμημα της Ευρωζώνης, ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές λαμβάνει η λύση της έκδοσης ευρω-ομολόγων. Τις τάσεις αποσταθεροποίησης ενισχύουν και τα "χαΐρια" των οίκων αξιολόγησης, με τελευταίο κρούσμα την απροσδόκητη και άκαιρη υποβάθμιση της Πορτογαλίας από τη Moody's.
Με αυτά τα δεδομένα η πρόταση του Όλι Ρεν περί έκδοσης ευρω/ομολόγων αποκτά σημαντική αξία.. Ο ίδιος μιλώντας κατά τη διάρκεια συζήτησης για την οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Ρεν δήλωσε ότι η ΕΕ εξετάζει την έκδοση των ευρωομολόγων έως τα τέλη του 2011, ως λύση ενάντια στην ευρωπαική κρίση χρέους.
Στο θέμα της έκδοσης κοινών ευρωομολόγων για τις χώρες της Ευρωζώνης έχουν αναφερθεί στο παρελθόν πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες, οικονομολόγοι και ακαδημαϊκοί, όπως και ο ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.
Σε αυτή τη λύση φυσικά βάζουν "στοπ" οι ισχυότερες οικονομίες της Ευρωζώνης (με αξιολόγηση «ΑΑΑ») καθώς ανησυχούν ότι θα αυξηθεί το δικό τους κόστος δανεισμού.Ωστόσο, όσο η κρίση χρέους είναι εκτός ελέγχου, τόσο αυξάνεται το κόστος κρατικού δανεισμού και για τις χώρες με την υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση. Επιπλέον, μπροστά στο φάσμα της μίας ενδεχόμενης χρεοκοπία στην Ευρωζώνη και των απρόβλεπτων συνεπειών της, φυσικό και εύλογο είναι πως οι αντιστάσεις τους δύνανται να καμφθούν...
Σε άρθρο στους Financial Times που συνυπέγραψαν μεταξύ άλλων οι πρώην πρωθυπουργοί της Ιταλίας και του Βελγίου Τζιουλιάνο Αμάτο και Γκι Φερχόφσταντ αντίστοιχα τάχθηκαν υπέρ της πρότασης του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας Τζιούλιο Τρεμόντι για τη μετατροπή ενός μέρους του δημόσιου χρέους ευρωπαϊκών κρατών σε ευρωομόλογα.
Τάσσονται παράλληλα υπέρ της προοπτικής τα ευρωομόλογα αυτά να είναι διαπραγματεύσιμα διεθνώς, αλλά θεωρούν ότι η μετατροπή ενός μέρους του εθνικού χρέους δεν θα πρέπει να διαπραγματεύεται στις αγορές, αλλά να διακρατείται από την Ε.Ε., ώστε να μην αφήνεται "βορά" στις διαθέσεις των οίκων αξιολόγησης ενώ το επιτόκιο δανεισμού να ορίζεται από τους υπουργούς Οικονομίας.