Ελληνικό θα είναι το μενού της... συζήτησης ανάμεσα σε Σόιμπλε – Βενιζέλου με κυρίως πιάτο την επιπλέον βοήθεια προς την Ελλάδα! Τον συνειρμό αυτό προκαλεί η αυριανή συνάντηση ανάμεσα στο Γερμανό υπουργό Οικονομικών και τον Έλληνα αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στο Βερολίνο με θέμα – τι άλλο;- από την παροχή νέας βοήθειας προς τη χώρα μας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα, έχει τεθεί ζήτημα παρουσίασης των γερμανικών εταιρειών στην αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας στην Ελλάδα .
Ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπεραμύνθηκε σήμερα των αποφάσεων για τη συμμετοχή της Γερμανίας στη δανειακή σύμβαση βοήθειας στην Ελλάδα και τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης του Ευρώ EFSF ενώπιον του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας. Ο κ. Σόιμπλε επικαλέσθηκε τις συνθήκες απειλής για το ευρώ που οδήγησαν στις αποφάσεις στήριξης της Ελλάδας και των άλλων υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης.
Κατά τα άλλα, η παράταση που πήρε το ζήτημα της επιπλέον δανειοδότησης της Ελλάδας στο Eurogroup του περασμένου Σαββάτου έως και το Σεπτέμβριο, δημιουργεί περαιτέρω εμπόδια στην καταβολή του νέου πακέτου στήριξης προς τη χώρα. Από τη μία η αμφιβολία των ευρωπαικών κυβερνήσεων για το κατά πόσο η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της και να πράξει με ραγδαίους ρυθμούς όλα όσα της ζητούνται και όλα όσα έχει υποσχεθεί προκαλούν "κλυδωνισμούς" στην Ευρώπη.
Πόσο μάλλον τη στιγμή, που ακαθόριστη παραμένει ακόμα η συμμετοχή των ιδιωτών στη μετακύλιση του ελληνικού χρέους, ενώ οι "αμφινταλαντεύσεις" για το γαλλικό σχέδιο έχουν ήδη κάνει τη βίαιη εμφάνισή τους, με πρώτη και καλύτερη την S&P, η οποία, όπως και η Fitch, προειδοποίησε χθες με ανακοίνωσή της ότι η μετακύλιση του ελληνικού χρέους θα οδηγήσει την Ελλάδα σε επιλεκτική χρεοκοπία.
Βενιζέλος: "Η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη"
Η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη δεν είναι αναστρέψιμη, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος σε συνέντευξη που έδωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. "Είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Αυτό είναι οριστικό και όχι μία αντιστρέψιμη κατάσταση", δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.
Ο υπουργός σημείωσε ότι οι Έλληνες πολίτες υποστηρίζουν την Κυβέρνηση όσον αφορά τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. "Αυτό (σ.σ.: η συμμετοχή στην Ευρωζώνη) είναι η κοινή βούληση του λαού μας, όχι η κοινή βούληση του πολιτικού μας συστήματος και της Κυβέρνησης και της πολιτικής πλειοψηφίας", δήλωσε, προσθέτοντας: "Μιλώ τώρα εκ μέρους του έθνους μας. Αυτή είναι η σαφής μας θέση, χωρίς καμία αμφιβολία".
Όσον αφορά τις αμφιβολίες που έχουν εκφρασθεί, αν η Ελλάδα μπορεί να ολοκληρώσει το πρόγραμμα πώλησης δημόσιας περιουσίας, ο υπουργός Οικονομικών είπε: "Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είναι πράγματι ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα. Έχουμε, όμως, ένα στέρεο νομικό πλαίσιο σε συνεργασία με τους θεσμικούς εταίρους μας και έχουμε την αναγκαία βούληση, την αναγκαία τεχνογνωσία, να προχωρήσουμε γρήγορα, επειδή πρέπει να επιτύχουμε πολύ συγκεκριμένους χρηματοδοτικούς στόχους".
Τετ-α-τετ Σόιμπλε- Μπαρουάν την Πέμπτη με το γαλλικό σχέδιο στο "τραπέζι"
Συνάντηση με θέμα την ελληνική κρίση χρέους και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα θα πραγματοποιήσουν παράλληλα την Πέμπτη ο υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας, Francois Baroin και Wolfgang Schaeuble.
Η γαλλική πρόταση για την επίλυση των ελληνικών προβλημάτων δεν έχει αλλάξει και δεν περιλαμβάνει χρεοκοπία της Ελλάδας, τόνισε σήμερα ο Baroin, στο γαλλικό κοινοβούλιο.
«Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην υπάρξει καμία χρεοκοπία», τόνισε παράλληλα ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ μιλώντας σήμερα σε συνέδριο. «Θα υπεραμυνθούμε του ευρώ με όλες μας τις δυνάμεις, το ελληνικό ζήτημα είναι επίσης και ζήτημα του ευρώ»
Το Σεπτέβριο η ψήφιση του "Μνημονίου 2" από τη γερμανική Βουλή
Η Κάτω Βουλή της Γερμανίας αναμένεται να ψηφίσει το δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα το Σεπτέμβριο, ανέφερε την Τρίτη μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας της συντηρητικής παράταξης, μεταδίδει το Reuters.
Ο βουλευτής ανέφερε ότι η γερμανική βουλή δεν πρόκειται να συζητήσει για το νέο πακέτο, την ώρα που άλλες χώρες της ευρωζώνης επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες για την συνεισφορά τους σε αυτό.
"Την παρούσα στιγμή, δεν υπάρχει ανάγκη να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε για αυτό στο κοινοβούλιο" δήλωσε η Gerda Hasselfeldt, η οποία ηγείται της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης.
Αλλά και σύμφωνα με πηγές από το κόμμα της Μέρκελ, δεν αναμένεται να συζητηθεί το σχέδιο αυτό το καλοκαίρι, καθώς οι γερμανικές τράπεζες και το υπουργείο οικονομικών επεξεργάζονται ακόμα τις λεπτομέρειες για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο σχέδιο.
Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι παρά την ύπαρξη ορισμένων επικριτικών φωνών, ο κυβερνητικός συνασπισμός θα υπερψηφίσει το "πακέτο" στήριξης προς την Ελλάδα.
FT: Αιχμές στη Γερμανία για την εμμονή στην εμπλοκή των ιδιωτών στο νέο ελληνικό δάνειο
Αιχμές για την εμμονή της Γερμανίας ως προς τη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο δάνειο της Ελλάδας αφήνουν με σημερινό δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Ο αρθρογράφος του εν λόγω δημοσιεύματος ασκεί δριμύτατη κριστική στις ευρωπαικές κυβερνήσεις που θέλουν να μπλέξουν και τους ιδιώτες ομολογιούχους στο ζήτημα της επιπλέον χρηματοδότησης της χώρας. Αν και ο ίδιος παραδέχεται ότι το γαλλικό σχέδιο περιορίζει τις πιθανότητες ζημίας για τους ιδιώτες επενδυτές, εντούτοις θεωρεί πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πληρώσει το υψηλό επιτόκιο των 30ετων ομολόγων που θα κυμαίνεται από 5,5% έως και 8%.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η αποδοχή των όρων για την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα δεν αποτελούσε μέρος της αρχικής συμφωνίας της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ως εκ τούτου οι Έλληνες θα μπορούσαν απλώς να αρνηθούν κάτι τέτοιο, ωστόσο δεν το πράττουν διότι «δείχνουν φοβισμένοι απέναντι στις επιπτώσεις μιας άμεσης χρεοκοπίας».
Καταλήγει σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να δίδεται μεγάλη εμπιστοσύνη στα πολύπλοκα χρηματοοικονομικά οχήματα με ακρωνύμια και πως η μετάθεση των προβλημάτων για το μέλλον είναι πλέον επικίνδυνη.
Φιλανδία
Η Φιλανδία, η χώρα που έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο νέο δάνειο για την Ελλάδα, επανέρχεται στο προσκήνιο, ζητώντας πρόσθετες εγγυήσεις, προκειμένου να παράσχει βοήθεια σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος της ευρωπεριφέρειας τη χρειάζεται.
«Θέλουμε να περιορίσουμε τις υπευθυνότητες της Φιλανδίας. Η νέα κυβέρνηση έχει υιοθετήσει πιο σκληρή στάση από την προηγούμενη ως προς τα πακέτα στήριξης», δήλωσε η Jutta Urpilainen σε τηλεοπτική συνέντευξη.
Σύμφωνα με την ίδια, οι εγγυήσεις αυτές θα μπορούσαν να είναι μετοχές στην εταιρεία που θα διαχειρίζεται τα ακίνητα της υπερχρεωμένης χώρας. Να σημειωθεί ότι, όπως παραδέχτηκε η ίδια, η πρόταση αυτή δεν βρήσκε σύμφωνους τους Ευρωπαίους εταίρους.
Δεν εμπλέκεται στο rollover η Moodys
«Δεν συμμετέχουμε στις εν εξελίξει διαδικασίες για τη μετακύλιση του ελληνικού χρέους. Μόλις οι αρχές ολοκληρώσουν την απόφασή τους, ενδεχόμενες επιδράσεις στην αξιολόγηση θα εξεταστούν μέσω των ήδη γνωστών μεθοδολογιών και προσδιορισμών μας», αναφέρει η Μoodys σε ανακοίνωσή της στο πρακτορείο Reuters.
ISDM: "Το γαλλικό σχέδιο δεν πυροδοτεί τα CDS"
Το γαλλικό σχέδιο μετακύλισης του ελληνικού χρέους δύσκολα θα ενεργοποιήσει τις συμφωνίες αθέτησης πληρωμών (CDS), δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού χρηματοοικονομικών παραγώγων ISDA.
Από ό,τι αντιλαμβάνομαι, το γαλλικό σχέδιο αφορά στην ουσία μια εθελοντική μετακύλιση και, γενικά, οι εθελοντικές μετακυλίσεις δεν πυροδοτούν τα CDS, δήλωσε στο Reuters ο David Geen, γενικός σύμβουλος του Διεθνούς Συνδέσμου Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων, του ISDA.
Η Γαλλία προωθεί σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα επανεπενδύουν τουλάχιστον το 70% του ποσού που θα τους επιστρέφεται καθώς αυτά λήγουν, σε νέα, 30ετή χρεώγραφα του ελληνικού δημοσίου.
Η ISDA θα έχει τον τελευταίο λόγο για το αν η λύση αυτή θα αποτελέσει «πιστωτικό επεισόδιο» χρεοκοπίας που θα ενεργοποιούσε τα CDS.
O oίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's προειδοποίησε ότι ενδέχεται να αντιδράσει σε προτάσεις, όπως η γαλλική, υποβαθμίζοντας το ελληνικό δημόσιο σε επίπεδα χρεωκοπίας. Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε απορίες γύρω από το τι προβλέπουν οι κανόνες του ISDA.
O Geen δήλωσε, ωστόσο, στο Reuters ότι δεν έχει ζητηθεί από την ISDA να αυστηροποιήσει τους κανόνες της για το τι συνιστά πιστωτικό επεισόδιο, έτσι ώστε να συμπεριλάβουν και σενάρια ανάλογα με τη γαλλική πρόταση για το ελληνικό χρέος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr