O ίδιος υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα επωφελήθηκε επί χρόνια από την Ευρωζώνη αλλά «με δική της ευθύνη, κάποια πράγματα βγήκαν εκτός ελέγχου», λέγοντας πως για να αποκατασταθεί η τάξη «οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν πως χρειάζεται μία συλλογική απάντηση».
Συγκεκριμένα, στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι η ελληνική κρίση «είναι στο μεγαλύτερο μέρος της προϊόν εσφαλμένων χειρισμών της Αθήνας», λέγοντας πως μεταξύ 1999-2010 οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 106,6% «χωρίς ανάλογη οικονομική ανάπτυξη».
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων που έχει συμφωνηθεί, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε την πρότασή του για μια λύση στο πρότυπο της «Treuhand», που ανέλαβε πριν από 20 χρόνια την διαχείριση της ιδιωτικοποίησης της κρατικής περιουσίας της Ανατολικής Γερμανίας.
Επισήμανε επίσης πως, καθώς οι ελληνικοί φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί «δεν λειτουργούν πλήρως», η Αθήνα έχει δηλώσει διατεθειμένη να δεχθεί «σχετική τεχνογνωσία με αποστολή εμπειρογνωμόνων» από όλη την Ευρωζώνη. «Δεν μπορεί να προσβάλει κανείς τους Έλληνες, αλλά να τους βοηθήσει» ανέφερε ο Γιούνκερ.
«Το πακέτο θα φέρει τη λύση»
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε ότι το πακέτο μέτρων «που συμφωνήθηκε με την Αθήνα θα οδηγήσει στη λύση του ελληνικού ζητήματος», λέγοντας επίσης πως η χώρα χρειάζεται αναπτυξιακή ώθηση.
Για το τελευταίο, πρότεινε «την συνεισφορά επιχειρήσεων από άλλα μέρη της Ευρωζώνης» ενώ επανέλαβε τη θέση του πως οι Βρυξέλλες θα πρέπει να επανεξετάσουν τους κανόνες συγχρηματοδότησης αναπτυξιακών σχεδίων με τέτοιο τρόπο, ώστε «να δοθούν στην Ελλάδα τα μέσα για οικονομική ανάπτυξη, χωρίς όμως να χρειαστεί να επιβαρύνεται και η Αθήνα».
Όσον αφορά γενικότερα την στάση της Ευρώπης απέναντι στο ζήτημα, ο επικεφαλής του Eurogroup υπογραμμίζει πως «από τους Έλληνες χρειάζεται το μέγιστο της συνέπειας και από τους Ευρωπαίους το μέγιστο της αλληλεγγύης».
Το 15νθήμερο της πέμπτης δόσης
Το «ξεκλείδωμα» της πέμπτης δόσης του ελληνικού δανείου ύψους 12 δις. ευρώ αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη συνεδρίασή τους μέσω τηλεδιάσκεψης το βράδυ του Σαββάτου. Μετά την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής της περιόδου 2012-2015, καθώς και την ψήφιση του Εφαρμοστικού Νόμου, η Ευρώπη δεν άργησε να πράξει, όπως ακριβώς είχε εγγυηθεί. Ζήτησε όρο το Μεσοπρόθεσμο με αντάλλαγμα την 5η δόση. Η ελληνική Βουλή εισάκουσε στην απαίτηση των εταίρων και εκείνοι ανταπόδωσαν!
Η συνεδρίαση κινήθηκε στα πλαίσια της προαναγγελίας του Κομισιάριου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, κ. Όλι Ρεν, ο οποίος στα μέσα Ιουνίου είχε αναφέρει σε δηλώσεις του σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι οι αποφάσεις τόσο για την 5η δόση όσο και για το νέο δάνειο θα λάβουν χώρα. τον Ιούλιο.
Πράγματι, το Σαββατόβραδο που πέρασε με την Ελλάδα «να χορεύει» στο ρυθμό του Eurogroup, οι ηγέτες της ευρωπεριφέρειας έδωσαν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του ελληνικού δανείου για τις 15 Ιουλίου. Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επεσήμανε ότι η απόφαση του Eurogroup υπήρξε θετική για την Ελλάδα και ότι η εκταμίευση της 5ης δόσης θα γίνει μετά την έγκριση και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα συνεδριάσει στις 8 Ιουλίου.Παράλληλα, σε αυτό το Eurogroup, οι Ευρωπαίοι εταίροι δεσμεύτηκαν ως προς το ελληνικό ζήτημα, δρομολογώντας και το νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, στο πλαίσιο του τριετές σχεδίου επιπλέον χρηματοδότησης για τη χώρα, τη διαμόρφωση του οποίου ο νέος τσάρος της Οικονομίας, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος χρονολογεί στα μέσα Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δηλώσεις του.
Πάντως υπενθυμίζεται πως όπως είχε γράψει την περασμένη εβδομάδα το "R", πίσω από το νέο δάνειο για την Ελλάδα υπάρχει έντονο παρασκήνιο, καθώς το «αγκάθι» της δανειακής χρηματοδότησης είναι οι ευρωπαικές κυβερνήσεις που ακόμα «το σκέφτονται». Τι; Τη συμμετοχή τους ή τη μησυμμετοχή τους στη διάσωσης της χώρας, ενώ ταυτόχρονα, "μπλόκο" στη βοήθεια βάζει η άρνηση κάποιων ιδιωτών ομολογιούχων στην εθελοντική συμμετοχή τους στο πακέτο στήριξης, ζητήματα, τα οποία - τουλάχιστον προς το παρόν - παραμένουν αδιευκρίνιστα. Σημειώνεται ότι οι χώρες που κάνουν «νερά» είναι η Ιταλία, η Ολλανδία και το Βέλγιο, ενώ η Φιλανδία έχει ήδη ξεκαθαρίσει το «όχι» της!Β. Σόιμπλε: Πριν από την 5η δόση το νέο πακέτο στήριξης
Το νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα μπορεί να έχει οριστικοποιηθεί «πριν από την εκταμίευση της επόμενης δόσης το φθινόπωρο», ανακοίνωσε απόψε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο Σόιμπλε τόνισε επίσης ότι μετά την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου, «τα επόμενα βήματα πρέπει να γίνουν αποφασιστικά» επισημαίνοντας ότι τα μέτρα που ενέκρινε η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορα. «Οι ιδιωτικοποιήσεις, για παράδειγμα, πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση», σημείωσε.
Η Λαγκάρντ καλοσώρισε τις αποφάσεις του Eurogroup
Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Καρολίν Άτκινσον, χαιρέτισε τη δέσμευση του Eurogroup «να ακολουθήσει στρατηγική χρηματοδότησης που θα διασφαλίζει το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα». Η δέσμευση ήταν απαραίτητη για τη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του προγράμματος.
«Η δέσμευση αυτή, σε συνδυασμό με την πρόσφατη έγκριση από το Κοινοβούλιο των φορολογικών μέτρων στην Ελλάδα, θα επιτρέψει το ΔΝΤ να εξετάσει την καταβολή της επόμενης δόσης» διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
"Tώρα που ξεπεράσαμε το βουνό αρχίζουν οι δυσκολίες της πεδιάδας"
Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε τονίζει ότι «τώρα που ξεπεράσαμε το βουνό αρχίζουν οι δυσκολίες της πεδιάδας. Οι αποφάσεις της Βουλής είναι το ένα, η υλοποίησή τους το άλλο. Και αυτό το δεύτερο είναι που μετράει, αν θέλουμε να ισχυροποιήσουμε το κοινό ευρωπαϊκό σπίτι και ιδιαίτερα την Ελλάδα».Παράλληλα, ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Κριστιάν Νουαγιέ, μιλώντας στην εφημερίδα Le Figaro, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτά που πρέπει για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της. Όπως σημείωσε «αυτό που φέρνει ανταγωνιστικότητα είναι η υγιής διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, η στενή προσοχή στο κόστος εργασίας και διαρθρωτικές αλλαγές που ευνοούν την ανάπτυξη σε βάθος χρόνου».
Μετά τις δεσμεύσεις... σειρά έχουν οι πιέσεις! - «Αποκρατικοποιήσεις τώρα»
Άνοιξε και πάλι ο «ασκός του Αιόλου» των πιέσεων της τρόικας στην Ελλάδα. Μετά τη δέσμευση της Ευρώπης για την πέμπτη δόση του ελληνικού δανείου. οι τροικανοί «ξαναχτύπησαν», υπενθυμίζοντας στην Ελλάδα ότι μπορεί το «καλό» να έγινε, αλλά ο εφησυχασμός είναι κακός σύμβουλος. Ζητούν την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και αποφασιστικότητα από την ελληνική κυβέρνηση.
Μετά την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου, «τα επόμενα βήματα πρέπει να γίνουν αποφασιστικά» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα που ενέκρινε η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορα.«Οι ιδιωτικοποιήσεις, για παράδειγμα, πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση», υπογραμμίζεται την ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Κομισιόν: "Βλέπει" στα ύψη το ελληνικό χρέος
Το ελληνικό χρέος θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για αρκετά χρόνια, υπογραμμίζεται στην έκθεση για την τέταρτη αξιολόγηση από την τρόικα του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, στην οποία παραλλληλα τονίζεται η άμεση ανάγκη για επιτάχυνση των δομικών μεταρρυθμίσεων και για πολιτική συναίνεση στη χώρα.
Στα συμπεράσματα της εν λόγω έκθεσής, η Επιτροπή εισηγείται την εκταμίευση της 5ης δόσης των δανείων και παράλληλα τον καθορισμό βασικών παραμέτρων ενός νέου χρηματοδοτικού προγράμματος για την Ελλάδα. Η Επιτροπή επαναλαμβάνει ακόμη ότι τάσσεται κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας πως μια παρόμοια εξέλιξη θα προκαλούσε σοβαρές επιπτώσεις διάδοσης σε άλλες οικονομίες της ΕΕ.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στην έκθεση 173 σελίδων της Επιτροπής, η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή του συνολικού προγράμματος που συμφωνήθηκε με την τρόικα θα διασφαλίσει την περαιτέρω πρόοδο με στόχο τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, την οικονομική σταθερότητα και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής το φιλόδοξο Μεσοπρόθεσμο καθώς και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αναμένεται να διατηρήσουν σε τροχιά το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.
Ωστόσο, σημειώνει η έκθεση, υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι σε ότι αφορά την εφαρμογή των μέτρων, οι οποίοι εάν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα, θα θέσουν εν αμφιβόλω την επιτυχία του προγράμματος για αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητα του χρέους.
Λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια, το εύρος και το χαρακτήρα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, η πολιτική και κοινωνική συναίνεση παραμένει προαπαιτούμενο για την επιτυχία του προγράμματος, υπογραμμίζει η Επιτροπή, η οποία σημειώνει ότι οι αδυναμίες σε θεσμικό επίπεδο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ενισχυμένη τεχνική βοήθεια.
Στόχος του Μεσοπρόθεσμου είναι η μείωση του ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ το 2014 και περαιτέρω το 2015 και να υπάρξει πτωτική πορεία του δημοσίου χρέους, αναφέρει η Επιτροπή. Για την εκπλήρωση αυτών των στόχων η ελληνική κυβέρνηση έχει εντοπίσει μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης που ανέρχονται στο 10% του ΑΕΠ την περίοδο 2011-2014 και πάνω από 11% έως και το 2015, επισημαίνεται στην έκθεση.
Η Κομισιόν αναφέρει ότι το Μεσοπρόθεσμο έχει ως σκοπό να αντιμετωπίσει βασικές αδυναμίες των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση «στη μείωση του υπερβολικού αριθμού υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα, τη βελτίωση της οικονομικής αποδοτικότητας των δημοσίων επιχειρήσεων και τη βελτίωση των κοινωνικών μεταβιβάσεων».
Στις «καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν» στην επεξεργασία του Μεσοπρόθεσμου, η Επιτροπή διαβλέπει τις «αυξανόμενες δυσκολίες της κυβέρνησης να διατυπώσει και να ενισχύσει συλλογικά τις απαραίτητες οικονομικές μεταρρυθμίσεις». Αναφέρεται επίσης ότι οι επιπτώσεις των μέτρων με υψηλούς κινδύνους για την εφαρμογή τους, που είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν, δεν έχουν ληφθεί υπόψη για τα δύο πρώτα χρόνια του προγράμματος (2011-13), μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η μείωση της φοροδιαφυγής και η κατάχρηση των κοινωνικών επιδομάτων.
Ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις
Στην έκθεση υπογραμμίζεται ακόμη ότι έχουν συμφωνηθεί σημαντικά βήματα για την ενίσχυση και επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων ενώ τονίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με τα πλουσιότερα χαρτοφυλάκια περιουσιακών στοιχείων, που περιέχουν εγγεγραμμένες και μη εγγεγραμμένες επιχειρήσεις, παραχωρήσεις και βιώσιμη εμπορικά ακίνητη περιουσία (κτίρια και γη).
Τα περισσότερα από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, αναφέρει η έκθεση, δεν έχουν δημιουργήσει σημαντικά έσοδα ενώ οι δημόσιες επιχειρήσεις με ελλείμματα αποτελούν πηγή κόστους -και ως εκ τούτου, επαναλαμβάνει η Κομισιόν, η ιδιωτικοποίησή τους θα συμβάλει στη μείωση του χρέους με σχεδόν μικρή επιβάρυνση σε σχέση με τα προσδοκώμενα έσοδα.
Παράλληλα, υποστηρίζεται ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα προωθήσουν την οικονομική δραστηριότητα και τις ξένες επενδύσεις. Η Επιτροπή αναφέρει ότι έχουν εντοπιστεί βασικά περιουσιακά στοιχεία προς ιδιωτικοποίηση και έχει συμφωνηθεί ένα ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα. Τονίζεται ότι προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία και να διασφαλιστεί η συνέχεια της διαδικασίας θα δημιουργηθεί σύντομα ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο θα διαχειρίζεται ανεξάρτητο και επαγγελματικό συμβούλιο,
Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η θέσπιση ενός νέου κριτηρίου τριμηνιαίας ποσοτικής αξιολόγησης της συνολικής διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων θα συμβάλει στην παρακολούθηση της προόδου.
Στην έκθεσή της η Επιτροπή σημειώνει ακόμη ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας παραμένει «εύθραυστος», καθώς οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και τα επίπεδα των καταθέσεων μειώνονται, ενώ έχει επηρεαστεί αισθητά και η ρευστότητα των τραπεζών.
Επιπλέον, σύμφωνα με την Επιτροπή οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αντανακλούν τους περιορισμούς της δημόσιας διοίκησης και τα εμπόδια στον πολιτικό συντονισμό. Στο πλαίσιο αυτό, συζήτησε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο επίσημης διαχείρισης προγραμμάτων, κυρίως για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Διατυπώθηκαν συστάσεις ώστε να οριστούν επικεφαλής σχεδίων («project managers») για κάθε πρωτοβουλία σε τομείς- κλειδιά (μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, μεταρρύθμιση των αγορών αγαθών και υπηρεσιών, ταχείες επενδύσεις) και να δοθεί εντολή σε εσωτερική επιτροπή να προχωρήσει στην ανάπτυξη, χρήση και δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων για κάθε διαρθρωτική μεταρρύθμιση σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Η Επιτροπή υποστηρίζει παράλληλα στην έκθεσή της ότι η ενίσχυση της τεχνικής βοήθειας είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος. Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι η αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους μπορεί να επιτευχθεί μόνο εφόσον η κυβέρνηση θα είναι αυστηρά προσηλωμένη στα προγράμματα δημοσιονομικής σταθεροποίησης και ιδιωτικοποιήσεων.
Με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις το ελληνικό χρέος θα φτάσει σε ανώτατα επίπεδα το 2012 για ν'αρχίσει να μειώνεται στη συνέχεια χάρη στη συμβολή των ιδιωτικοποιήσεων, τονίζει η Επιτροπή. Ωστόσο, αναφέρει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για πολλά ακόμη χρόνια και ως εκ τούτου μπορεί να είναι αντικείμενο αρνητικών εξελίξεων οι οποίες δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν.
Ειδικότερα, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους εξαρτάται από τα αποτελέσματα της ανάπτυξης, κάτι που υπογραμμίζει την καθοριστική σημασία «εμπροσθοβαρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με αναπτυξιακό χαρακτήρα».
Η Επιτροπή αναφέρει επίσης ότι το κόστος δανεισμού από τις αγορές παραμένει απαγορευτικό τονίζοντας ότι ο σκεπτικισμός των αγορών σχετίζεται με τις αμφιβολίες που διατυπώνονται για τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της κοινωνίας να πετύχουν τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr