Το «ξεκλείδωμα» της πέμπτης δόσης του ελληνικού δανείου ύψους 12 δις. ευρώ αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη συνεδρίασή τους μέσω τηλεδιάσκεψης το βράδυ του Σαββάτου. Μετά την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής της περιόδου 2012-2015, καθώς και την ψήφιση του Εφαρμοστικού Νόμου, η Ευρώπη δεν άργησε να πράξει, όπως ακριβώς είχε εγγυηθεί. Ζήτησε όρο το Μεσοπρόθεσμο με αντάλλαγμα την 5η δόση. Η ελληνική Βουλή εισάκουσε στην απαίτηση των εταίρων και εκείνοι ανταπόδωσαν!
Η συνεδρίαση κινήθηκε στα πλαίσια της προαναγγελίας του Κομισιάριου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, κ. Όλι Ρεν, ο οποίος στα μέσα Ιουνίου είχε αναφέρει σε δηλώσεις του σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι οι αποφάσεις τόσο για την 5η δόση όσο και για το νέο δάνειο θα λάβουν χώρα. τον Ιούλιο.
Πράγματι, το Σαββατόβραδο που πέρασε με την Ελλάδα «να χορεύει» στο ρυθμό του Eurogroup, οι ηγέτες της ευρωπεριφέρειας έδωσαν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του ελληνικού δανείου για τις 15 Ιουλίου. Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επεσήμανε ότι η απόφαση του Eurogroup υπήρξε θετική για την Ελλάδα και ότι η εκταμίευση της 5ης δόσης θα γίνει μετά την έγκριση και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα συνεδριάσει στις 8 Ιουλίου.Παράλληλα, σε αυτό το Eurogroup, οι Ευρωπαίοι εταίροι δεσμεύτηκαν ως προς το ελληνικό ζήτημα, δρομολογώντας και το νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, στο πλαίσιο του τριετές σχεδίου επιπλέον χρηματοδότησης για τη χώρα, τη διαμόρφωση του οποίου ο νέος τσάρος της Οικονομίας, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος χρονολογεί στα μέσα Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δηλώσεις του.
Πάντως υπενθυμίζεται πως όπως είχε γράψει την περασμένη εβδομάδα το "R", πίσω από το νέο δάνειο για την Ελλάδα υπάρχει έντονο παρασκήνιο, καθώς το «αγκάθι» της δανειακής χρηματοδότησης είναι οι ευρωπαικές κυβερνήσεις που ακόμα «το σκέφτονται». Τι; Τη συμμετοχή τους ή τη μησυμμετοχή τους στη διάσωσης της χώρας, ενώ ταυτόχρονα, "μπλόκο" στη βοήθεια βάζει η άρνηση κάποιων ιδιωτών ομολογιούχων στην εθελοντική συμμετοχή τους στο πακέτο στήριξης, ζητήματα, τα οποία - τουλάχιστον προς το παρόν - παραμένουν αδιευκρίνιστα. Σημειώνεται ότι οι χώρες που κάνουν «νερά» είναι η Ιταλία, η Ολλανδία και το Βέλγιο, ενώ η Φιλανδία έχει ήδη ξεκαθαρίσει το «όχι» της!Β. Σόιμπλε: Πριν από την 5η δόση το νέο πακέτο στήριξης
Το νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα μπορεί να έχει οριστικοποιηθεί «πριν από την εκταμίευση της επόμενης δόσης το φθινόπωρο», ανακοίνωσε απόψε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο Σόιμπλε τόνισε επίσης ότι μετά την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου, «τα επόμενα βήματα πρέπει να γίνουν αποφασιστικά» επισημαίνοντας ότι τα μέτρα που ενέκρινε η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορα. «Οι ιδιωτικοποιήσεις, για παράδειγμα, πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση», σημείωσε.
Η Λαγκάρντ καλοσώρισε τις αποφάσεις του Eurogroup
Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Καρολίν Άτκινσον, χαιρέτισε τη δέσμευση του Eurogroup «να ακολουθήσει στρατηγική χρηματοδότησης που θα διασφαλίζει το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα». Η δέσμευση ήταν απαραίτητη για τη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του προγράμματος.
«Η δέσμευση αυτή, σε συνδυασμό με την πρόσφατη έγκριση από το Κοινοβούλιο των φορολογικών μέτρων στην Ελλάδα, θα επιτρέψει το ΔΝΤ να εξετάσει την καταβολή της επόμενης δόσης» διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
"Tώρα που ξεπεράσαμε το βουνό αρχίζουν οι δυσκολίες της πεδιάδας"
Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε τονίζει ότι «τώρα που ξεπεράσαμε το βουνό αρχίζουν οι δυσκολίες της πεδιάδας. Οι αποφάσεις της Βουλής είναι το ένα, η υλοποίησή τους το άλλο. Και αυτό το δεύτερο είναι που μετράει, αν θέλουμε να ισχυροποιήσουμε το κοινό ευρωπαϊκό σπίτι και ιδιαίτερα την Ελλάδα».Παράλληλα, ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Κριστιάν Νουαγιέ, μιλώντας στην εφημερίδα Le Figaro, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτά που πρέπει για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της. Όπως σημείωσε «αυτό που φέρνει ανταγωνιστικότητα είναι η υγιής διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, η στενή προσοχή στο κόστος εργασίας και διαρθρωτικές αλλαγές που ευνοούν την ανάπτυξη σε βάθος χρόνου».
Μετά τις δεσμεύσεις... σειρά έχουν οι πιέσεις! - «Αποκρατικοποιήσεις τώρα»
Άνοιξε και πάλι ο «ασκός του Αιόλου» των πιέσεων της τρόικας στην Ελλάδα. Μετά τη δέσμευση της Ευρώπης για την πέμπτη δόση του ελληνικού δανείου. οι τροικανοί «ξαναχτύπησαν», υπενθυμίζοντας στην Ελλάδα ότι μπορεί το «καλό» να έγινε, αλλά ο εφησυχασμός είναι κακός σύμβουλος. Ζητούν την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και αποφασιστικότητα από την ελληνική κυβέρνηση.
Μετά την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου, «τα επόμενα βήματα πρέπει να γίνουν αποφασιστικά» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα που ενέκρινε η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορα.«Οι ιδιωτικοποιήσεις, για παράδειγμα, πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση», υπογραμμίζεται την ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr