Στην τελική ευθεία μπαίνει από σήμερα το "θρίλερ" που εξελίχθηκε τις προηγούμενες ημέρες, αφού σήμερα αναμένεται η κρίσιμη ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο και αύριο για τον εφαρμοστικό νόμο.Οι «κεραίες» των κομματικών μηχανισμών είναι τεντωμένες προκειμένου να σβήσουν τις φωτιές τυχόν διαρροών στο «φότο - φίνις» εν τη γενέσει τους.
Την πεποίθηση ότι τόσο το Μεσοπρόθεσμο όσο και ο εφαρμοστικός νόμος θα ψηφιστούν εκφράζουν πηγές προσκείμενες τόσο στον πρωθυπουργό, όσο και στον υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο. Παρά τη λαϊκή οργή που εκφράστηκε χθες και αναμένεται να εκφραστεί και σήμερα στο Σύνταγμα, οι τοποθετήσεις των "διαφωνούντων" βουλευτών γίνονται τις τελευταίες ημέρες ολοένα και πιο ήπιες. Στο αισιόδοξο κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο συνεπικουρούν και οι αναμενόμενες διαρροές από τη Ν.Δ. , καθώς και η στήριξη που αναμένεται να λάβει από το κόμμα της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη.
Η αποφυγή διαρροών της τελευταίας στιγμής είναι το κυριότερο "στοίχημα" αυτή την ώρα στο ΠΑΣΟΚ, αφού αν αποφασίσει κάποιος βουλευτής που δεν έχει μέχρι στιγμής εκδηλωθεί να διαφοροποιηθεί από την κομματική γραμμή, τα χρονικά περιθώρια θα γίνουν ασφυκτικά και τα περιθώρια διορθωτικών κινήσεων περιορισμένα.
Οι «γέφυρες»
Ο υπουργός Οικονομικών προέβη χθες σε "ράλι" επαφών με τους βουλευτές που είχαν δηλώσει τις περασμένες ημέρες ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Τόσο ο πρώτος χρονικά εκ των αμφιταλαντευόμενων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κ.Αλ. Αθανασιάδης, που δηλώνει κάθετος απέναντι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ ζητώντας την απένταξη τους από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δηλώνοντας ότι περιμένει να ακούσει τον κ. Βενιζέλο στη Βουλή και εν συνεχεία θα αποφασίσει. Ο έτερος βουλευτής με εκπεφρασμένη βούληση να καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Θωμάς Ρομπόπουλος, "αναδιπλώθηκε" λέγοντας ότι λίγο πριν στη Βουλή ότι το εθνικό συμφέρον επιτάσσει την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και, ως εκ τούτου, θα το ψηφίσει.
Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Κουρουμπλής, επισήμανε λίγο πριν στην ολομέλεια της Βουλής ότι αντιτίθεται στην εκποίηση δημόσιας περιουσίας "μπιρ παρά" σε καιρό ύφεσης.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρύσα Αράπογλου, έχει χαράξει τη δική της "κόκκινη γραμμή" στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης.Η κ. Αράπογλου, που διαφωνεί με τις πωλήσεις των λιμανιών αλλά και των εταιρειών ύδρευσης (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ), εμφανίζεται αποφασισμένη να επιμείνει μέχρι και την Τετάρτη στην πρότασή της να γίνει για τους οργανισμούς ύδρευσης τιτλοποίηση των κερδών, οπότε αμέσως μετά να καταλήξει στην απόφασή της για την ψηφοφορία.
«Κλειστά χαρτιά»
Αινιγματική ως προς τις προθέσεις της είναι και η βουλευτής Φθιώτιδος Τόνια Αντωνίου, η οποία ήδη έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις τόσο με την «επιστολή των 16» προς τον πρωθυπουργό όσο και στην έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Παράλληλα, ερωτηματικό παραμένει η στάση των κ.κ Τεντε και Σαλαγιάννη, ενώ την επιφυλακτικότητα τους για ορισμένες διατάξεις έχουν εκφράσει οι κ.κ Καρτάλης, Βαλυράκης και Κατσέλη.
Η καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου θα αποτελεί πιθανότητα και το "κύκνειο άσμα" ενός βουλευτή στο ΠαΣοΚ, μία και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιφέρει τη διαγραφή του..
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επέλεξε το βράδυ της Δευτέρας να αποστασιοποιηθεί από το σύνηθες επιχείρημα της πρόταξης της επιβίωσης της χώρας και της αποφυγής της στάσης πληρωμών, επιζητώντας τη ψήφο των βουλευτών κατά "πατριωτική συνείδηση" για μία νέα σελίδα και αφετηρία. «Δεν ζητώ να ακούσετε τις έξωθεν πιέσεις, αλλά την πατριωτική σας συνείδηση» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους βουλευτές, τόσο του κόμματός του όσο και της αντιπολίτευσης.
Ο εφαρμοστικός
Χθες ψηφίστηκε επί της αρχής (κατά πλειοψηφία) ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, εν μέσω επιμέρους ενστάσεων και προβληματισμών στο "καυτό" ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και την μορφή του κατεπείγοντος που επέλεξε η κυβέρνηση και έφερε το επίμαχο νομοθέτημα.
Ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ψήφισης της νέας δανειακής σύμβασης με 180 ψήφους τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θεωρώντας πως τα κόμματα της αξιωματικής και της ελάσσονος αντιπολίτευσης "θα αναλάβουν τις ευθύνες τους" , ενώ επιχείρησε για μια ακόμα φορά να κάμψει όσους έχουν χαράξει "κόκκινη γραμμή" στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, λέγοντας ότι η μετοχοποίηση της εταιρείας θα καθυστερήσει αφού θα πρέπει να έχει πρώτα ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για το 3ο ενεργειακό πακέτο, το οποίο προβλέπει την αναμόρφωση της αγοράς ενέργειας έως το 2012 με μείωση του λιγνίτη και αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η στάση των υπόλοιπων κομμάτων
Αναφορικά με τους προβληματισμούς για τη διαδικασία κατεπείγοντος που έλαβε ο εφαρμοστικός, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την αναγκαιότητα υπερψήφισης του για την καταβολή της 5ης δόσης, ενώ τόνισε πως "υπήρξε σχετική συνεννόηση με τους αρχηγούς ΝΔ, ΛΑΟΣ και της Δημοκρατικής Συμμαχίας"
Η ΝΔ καταψήφισε επί της αρχής τον Εφαρμοστικό ενώ επιφυλάσσεται για ορισμένα άρθρα και αφού όπως δήλωσε δια του εισηγητή της κ. Ν. Βρούτση, οι ρυθμίσεις του εφαρμοστικού νόμου «είναι άδικες, πρόχειρες και αναποτελεσματικές» . Η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να πει σήμερα εκ νέου το "όχι" στο Μεσοπρόθεσμο, ενώ όσοι δεν συνταχθούν με την γραμμή της ηγεσίας θα τεθούν εκτός κόμματος. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να υποστηρίξει στην ομιλία του, ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει στο λάθος και θα υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση έχει πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις της και θα επιμείνει στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης.
Σοβαρούς τριγμούς προκάλεσαν οι δηλώσεις της κυρίας Έλσας Παπαδημητρίου, η οποία φέρεται να είναι η μόνη βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα υπερψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, απόφαση που αιτιολόγησε με το σκεπτικό ότι το εθνικό συμφέρον πρέπει να μπει πάνω από το κομματικό. Ερωτηματικό παραμένει τι θα κάνει και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος είχε δηλώσει ότι σε περίπτωση ανάγκης θα μπορούσε να είναι ο 151ος που θα έδινε την ψήφο του προκειμένου να περάσει το σχέδιο, αλλά υπό το βάρος της δημοσιότητας που έλαβε το συγκεκριμένο υποθετικό ερώτημα αναγκάστηκε να ανασκευάσει.
Πηγές προσκείμενες στη ΝΔ ανέφεραν ότι τα σενάρια νέων διαρροών (ακούστηκαν τα ονόματα των κ.κ. Ι. Λαμπρόπουλου, Σ. Χατζηγάκη), δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και εκπορεύονται από κύκλους που σκοπό έχουν τον αποπροσανατολισμό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr