Το γαλλικό σχέδιο για μετακύλιση του ελληνικού χρέους αποτελεί αντικείμενο των συζητήσεων που πραγματοποιούν την Δευτέρα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) στη Ρώμη, ανέφεραν αξιωματούχοι της ευρωζώνης και η Κομισιόν.
"Η γαλλική ιδέα συζητάται με το IIF", ανέφερε πηγή από την ευρωζώνη που συμμετέχει στις συνομιλίες και η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί. Δεύτερη πηγή επιβεβαίωσε ότι η γαλλική πρόταση εξετάζεται και είπε ότι θα αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω συζητήσεων από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης την Κυριακή.
Το γαλλικό σχέδιο μετακύλισης του ελληνικού χρέους προβλέπει αντικατάσταση μεγάλου μέρους του με νέα ομόλογα εγγυημένα από την ΕΤΕπ ή το EFSF και με κουπόνι 5,5%, συν 2,5% κατ΄ έτος ανάλογα με την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ, σύμφωνα με διαρροές από τον τραπεζικό κλάδο που επικαλούνται τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Στόχος είναι τα νέα ομόλογα να έχουν αξιολόγηση 'ΑΑΑ', δήλωσαν οι πηγές. Οι γερμανικές τράπεζες συνεξετάζουν τη γαλλική πρόταση, παράλληλα με άλλες πιθανές λύσεις.
Η Κομισιόν επιβεβαίωσε και αυτή την συνάντηση στη Ρώμη, της οποίας ηγείται το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο και ο νούμερο 2 του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών και επικεφαλής της οικονομικής επιτροπής της ΕΕ Vittorio Grilli.
"Υπάρχει συνάντηση στην Ρώμη...στην οποία συμμετέχουν όλες οι αρχές της ευρωζώνης και η Κομισιόν", είπε εκπρόσωπος της Κομισιόν.
"Εκπροσωπούνται σε τεχνικό επίπεδο. Είναι αξιωματούχοι της γενικής διεύθυνσης της οικονομικής επιτροπής της Κομισιόν που συμμετέχουν σε αυτή τη συνάντηση στη Ρώμη με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο συγκεκριμένα, η οποία διοργανώθηκε από τον πρόεδρο της οικονομικής επιτροπής".
Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία με τις γαλλικές τράπεζες για διακράτηση του ελληνικού χρέους.
Ερωτηθείς σε συνέντευξη τύπου για το αν η μετακύλιση του ελληνικού χρέους θα γίνει στην βάση 30ετών ομολόγων, ο Sarkozy απάντησε καταφατικά και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πράξουν το ίδιο.
Ο Sarkozy δήλωσε επίσης ότι η Γαλλία είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί με τους ευρωπαίους εταίρους της του όρους του σχεδίου που προτείνει για το
ελληνικό χρέος και ότι είναι ανοικτή σε τροποποιήσεις.
Ερωτηθείς για την γαλλική πρόταση, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Amadeu Alfafaj είπε : "Εξετάζουμε την πρόταση αυτή και άλλες πιθανές προσεγγίσεις, επιλογές, προκειμένου να προχωρήσει αυτή η μετακύλιση του ελληνικού χρέους".
Τη θέση ότι η ΕΕ δεν πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο παρέμβασης στα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας διατύπωσε σε συνέντευξή του στο TV5 την Κυριακή o πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο ίδιος άσκησε νέες πιέσεις υπέρ της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από την ελληνική Βουλή. Εφόσον το πρόγραμμα εφαρμοστεί κατά γράμμα, το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο, τόνισε.
Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι επεξεργάζονται δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, ανάλογου μεγέθους με το πρώτο πρόγραμμα στήριξης των 110 δις ευρώ, που θα περιλαμβάνει και την συμμετοχή ιδιωτών ομολογιούχων μέσω εθελοντικής διακράτησης ελληνικών ομολόγων.
Θετικές οι Γερμανικές τράπεζες
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε σε συνέντευξή του την Κυριακή επέμεινε ότι είναι προς το συμφέρον των γερμανικών τραπεζών να συμμετάσχουν στο νέο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, όπως το επιθυμεί η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
Παράλληλα, συνεχίζονται εποικοδομητικά και στη Γερμανία οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, είπε τη Δευτέρα η Ένωση Γερμανικών Ιδιωτικών Τραπεζών (BdB). Ο επικεφαλής του BdB Michael Kemmer δήλωσε ότι τα μέλη της ένωσής του θα αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί, αν και συνεχίζει να ελπίζει ότι θα τους δοθούν επιπλέον κίνητρα για να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή τους στη μετακύλιση του ελληνικού χρέους.
Ο τέως πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Axel Weber δήλωσε, ωστόσο, ότι η Ευρώπη θα πρέπει να πάει ένα βήμα περαπέρα, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να εγγυηθεί ολόκληρο το χρέος της Ελλάδας.
"Πρέπει να βρεθεί λύση για το υφιστάμενο χρέος και εκεί υπάρχουν, δυστυχώς, πολύ λίγες επιλογές: Ή χρεωκοπία ή μερική αποκοπή χρέους ή εγγυήσεις για το συνολικό υφιστάμενο χρέος", φέρεται να δήλωσε ο Weber στην Wall Street Journal.
"Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αποφασίσουν ποια επιλογή θα εφαρμόσουν, αλλά η σημερινή αποσπασματική προσέγγιση των προγραμμάτων στήριξης αναπόφευκτα οδηγεί στην τελευταία λύση. Κάποια στιγμή θα πρέπει να αποδεχτείς τις απώλειές σου και να επανεκκινήσεις το σύστημα".
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε σε συνέντευξή του την Κυριακή επέμεινε ότι είναι προς το συμφέρον των γερμανικών τραπεζών να συμμετάσχουν στο νέο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, όπως το επιθυμεί η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
Σημείωσε, δε, ότι δεν χρειάζεται να δοθούν επιπλέον κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα αφού η σταθεροποίηση της κατάστασης της Ελλάδας συμφέρει όλες οι τράπεζες.
«Έχω εμπιστοσύνη στην ικανότητα των τραπεζών να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους», πρόσθεσε. Ο Σόιμπλε κατέληξε λέγοντας ότι αναμένει να ανακοινωθούν συγκεκριμένα στοιχεία για την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών κατά την έκτακτη σύνοδο του Eurogroup, στις 3 Ιουλίου
Άκερμαν: "Χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά για λύση στο ελληνικό χρέος"
Η γαλλική πλευρά μπορεί να έχει προτείνει μία λύση για την εθελοντική μετακύλιση του ελληνικού χρέους, αλλά υπάρχουν και άλλες προτάσεις και χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα για να καταλήξουν οι συζητήσεις, δήλωσε τη Δευτέρα ο Josef Ackermann, επικεφαλής της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank.
"Xρειάζεται πολλή δουλειά. Πρέπει να μπουν στη βάρκα όλοι οι επενδυτές", είπε ο Ackermann, που ηγείται και της διεθνούς ένωσης τραπεζών IIF (International Institute of Finance).
Πιθανή επιμήκυνση του ελληνικού χρέους δεν πρέπει να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στις αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, συμπλήρωσε ο Ackermann.
Μια περικοπή χρέους της Ελλάδας στα γρήγορα δεν αποτελεί λύση, είπε ο Ackermann. Όποιος τη ζητά, είπε, δεν καταλαβαίνει ότι θα ακολουθούσαν και άλλες οικονομίες. "Τότε θα φωνάξουν και οι άλλες χώρες: 'κι εγώ' -- θα δημιουργηθούν λάθος κίνητρα".
Προειδοποίησε ότι υπάρχει αβεβαιότητα στην αγορά γύρω από το ύψος των ζημιών που θα προκαλούσε μια χρεωκοπία της Ελλάδας με ενεργοποίηση των CDS. Εάν μεταδοθεί δε η κρίση της Ελλάδας και σε άλλες χώρες, οι επιπτώσεις ενδέχεται να είναι μεγαλύτερες και από την κατάρρευση της Lehman Brothers, είπε ο Ackermann.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr