Ο κ. Βενιζέλος, έχει αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη έρθει σε επαφές με τις ελληνικές τράπεζες και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, η έκθεση των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 70-75 δισ. ευρώ, ώστε διαγνωστεί η πρόθεση συμμετοχής στη διαδικασία. Η διαδικασία αυτή έχει ξεκινήσει χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, στα πρότυπα της πρωτοβουλίας της Βιέννης του 2009, κατά την οποία τα παλαιά ομόλογα τα οποία λήγουν θα αντικατασταθούν με νέα μεγαλύτερης διάρκειας. Το πιθανότερο σενάριο, σ' αυτήν τη φάση, είναι να συμπεριληφθούν τα ομόλογα που λήγουν έως το 2014, ενώ δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν και οι λήξεις του 2015.
Παράλληλα, διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της Ελλάδας έχουν ξεκινήσει και οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, του Βελγίου, της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Μέχρι τώρα, η βελγική Dexia, φαίνεται ότι είναι πρόθυμη να συμμετάσχει τελικά στη διαδικασία του roll over, χωρίς όμως να έχουν γίνει γνωστοί οι όροι που θα γίνει αυτή. Η Dexia, κατέχει στο χαρτοφυλάκιό της ελληνικά ομόλογα ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Το πιθανότερο σενάριο είναι να δοθεί στους ιδιώτες πιστωτές προνομιακή μεταχείριση ή και εγγυήσεις ως κίνητρα για την ανακύκλωση των ομολόγων τους όταν αυτά ωριμάσουν.
Τις προηγούμενες μέρες, οι γαλλικές τράπεζες δήλωναν ότι αποδέχονται επί της αρχής μια ενδεχόμενη συμφωνία για την επαναγορά των ομολόγων της Ελλάδας στη λήξη τους υπό τον όρο ότι όλοι οι πιστωτές θα κάνουν το ίδιο. Οι Γαλλικές τράπεζες Societe Generale και Credit Agricole έχουν άλλωστε δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν σε μια διαδικασία επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους, καθώς η έκθεση τους στην ελληνική αγορά είναι σημαντική μέσω των θυγατρικών Emporiki Bank και Geniki Bank. Η συνολική έκθεση των γαλλικών τραπεζών είναι της τάξεως των 15 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τη Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS).
Α.Τ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr