Όλες οι προϋποθέσεις πρέπει να επιτευχθούν από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει plan B. Απαραίτητες οι περικοπές", συμπλήρωσε ο Juncker και προσέθεσε ότι "το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων για την ελληνική στήριξης είναι σαφές".
Κυβερνητικές πηγές που ενημέρωσαν του Έλληνες δημοσιογράφους για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προ της συνόδου κορυφής με αντικείμενο την Ελλάδα, ανέφεραν ότι τελικώς συμμετείχαν πέραν του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία της πρόσκλησης, ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δε μετείχε τελικώς λόγω της εθνικής εορτής του Λουξεμβούργου.
Τον πρωθυπουργό συνόδευε στη συνάντηση μόνον ο σύμβουλός του Γιώργος Γλυνός. Νωρίτερα, ωστόσο, είχε προηγηθεί σύσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας, με τη συμμετοχή του συμβούλου του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.
Αντικείμενο της συνάντησης, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, υπήρξε η προετοιμασία της συζήτησης που θα ακολουθούσε στο δείπνο των ηγετών, όπου ήταν βέβαιο πως θα κυριαρχήσει το ζήτημα της Ελλάδας.
Ο Γιώργος Παπανδρέου διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του πως η Ελλάδα θα κάνει ότι πρέπει να κάνει, εντός του χρονοδιαγράμματος, μέχρι δηλαδή την ερχόμενη Πέμπτη 30 Ιουνίου εάν όχι νωρίτερα, ενώ υπογράμμισε ότι για αυτό η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται. Από κει και πέρα η συζήτηση επεκτάθηκε και στα θέματα που κάλυψε το πρόσφατο Γιούρογκρουπ, δηλαδή την εκταμίευση της 5ης δόσης, το νέο πακέτο βοήθειας και τη συμμετοχή ιδιωτών σε αυτό.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής -και αφού είχε προηγηθεί η κατ΄ ιδίαν συνάντησή του με τους έξι ισχυρούς της Ένωσης- δήλωσε πως η Ελλάδα παραμένει απολύτως προσηλωμένη στη συνέχιση του προγράμματος που θα καταστήσει βιώσιμη την ελληνική οικονομία, παρά τις δυσκολίες που έχει.
Έχουμε μπροστά μας, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, μια μάχη, μάχη για τους Έλληνες, για την Ελλάδα, για την Ευρώπη. Ελπίζουμε ότι και η Ένωση θα φτιάξει το κατάλληλο πλαίσιο. Με την ισχυρή δέσμευση της Ένωσης θα υπάρξει και η έγκριση του προγράμματος από το Κοινοβούλιο και η δέσμευση μας, κατέληξε ο πρωθυπουργός
Νωρίτερα το “R” μετέδιδε:
Κρίσιμες επαφές Παπανδρέου με Τρισέ, Μέρκελ, Σαρκοζί και Ρομπάϊ
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα έχει συναντήσεις με τον διοικητή της ΕΚΤ Jean Claude Trichet, την Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel, τον Γάλλο πρόεδρο Nicolas Sarkozy και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής αργότερα την Πέμπτη, σύμφωνα με διπλωτικές πηγές.
Βασικό αντικείμενο των συζητήσεων θα είναι η ανάγκη να εγκριθεί το μεσοπρόθεσμο σχέδιο από την Βουλή.
Διπλωματικές πηγές είπαν ότι οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται στα συμπεράσματα της συνόδου να επαναλάβουν την έκκληση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για εθνική συναίνεση για τα νέα μέτρα λιτότητας.
Δύο είναι τα κεντρικά θέματα – αποφάσεις που περιμένει η Ελλάδα από τη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο. Να υπάρξει ισχυρή πολιτική δέσμευση ότι η ΕΕ θα στηρίξει τη χώρα μας εάν αυτή κάνει αυτά που πρέπει και να δοθούν οι λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων των κυβερνήσεων της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ολλανδίας με τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, ώστε να συμμετάσχουν στο σχέδιο roll over των ελληνικών ομολόγων στα πλαίσια του δεύτερου πακέτου στήριξης.
Οι εργασίες της διήμερης Συνόδου Κορυφής θα αρχίσουν στις 20:30 ώρα Ελλάδας με την καθιερωμένη συνάντηση των «27» με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ. Το δείπνο εργασίας των Ευρωπαίων ηγετών θα αρχίσει στις 21:00 ώρα Ελλάδας, με τη συμμετοχή του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Τι είπε ο Όλι Ρεν για την Ελλάδα
O αρμόδιος για τις Νομισματικές και Οικονομικές Υποθέσεις επίτροπος Όλι Ρεν εκτίμησε ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα επιβεβαιώσει σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο τα αποτελέσματα του τελευταίου Eurogroup. Αναλυτικά οι δηλώσεις του
"Το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί σίγουρα σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα ανέμενα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επαναλάβει τα μηνύματα του Eurogroup και της Κομισιόν, υπογραμμίζοντας την σημασία να υιοθετηθεί η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων πριν τα τέλη Ιουνίου και να υπάρξει μια ευρύτερη, διακομματική συναίνεση στην Ελλάδα".
Αναφορικά με τα κίνητρα προς την Ελλάδα για την υιοθέτηση του πακέτου λιτότητας ανέφερε ότι"συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα προκειμένου να βοηθήσουμε στη μεταρρύθμιση της χώρας και ο πρόεδρος (Jose Manuel) Barroso χθες, εν ονόματι της Κομισιόν, είχε μια σημαντική πρωτοβουλία για εμπροσθοβαρή καταβολή κονδυλίων 1 δις ευρώ".
"Αυτό δείχνει ότι η ΕΕ ανησυχεί για την ανάπτυξη στην Ελλάδα και είναι έτοιμη να στηρίξει την ανάπτυξη στην Ελλάδα, αλλά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να βοηθήσει τον εαυτό της, ούτως ώστε οι άλλοι Ευρωπαίοι να μπορέσουν να βοηθήσουν την Ελλάδα. Αυτή είναι η ουσία".
Παράλληλα, ερωτηθείς για την εθελοντική μετακύλιση και την πιθανότητα αυτή να θεωρηθεί πιστωτικό επεισόδιο, είπε: "Υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες για αυτό. Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι η ΕΕ εργάζεται βάσει μιας πρωτοβουλίας τύπου Βιέννης -- μια εθελοντική μετακύλιση ομολόγων ούτως ώστε να μην προκαλέσει πιστωτικό επεισόδιο".
"Αυτό γίνεται με αποκεντρωμένο τρόπο και πιστεύω ότι θα φέρει θετικά αποτελέσματα, τόσο σε όρους ουσιαστικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα όσο και για την αποφυγή πιστωτικού επεισοδίου".
Τέλος, ερωτηθείς για το αν θα θεωρηθεί χρεωκοπία μία μετακύλιση χρέους με επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό της αγοράς απάντησε πως
"Εργαζόμαστε πάνω σε μια λύση που βασίζεται σε εθελοντική μετακύλιση και αναμένω να μην προκαλέσει πιστωτικό επεισόδιο".
Στήριξη και λεπτομέρειες του roll over αναμένει σήμερα από τη Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα
Αναλυτικότερα, θα πρέπει να αναμένεται ότι η Σύνοδος Κορυφής θα καλέσει τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.
Επίσης, η Σύνοδος Κορυφής καλείται να δώσει τις απαραίτητες εγγυήσεις που ζητά το ΔΝΤ για συνέχιση από την πλευρά της ΕΕ της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, ώστε να εκταμιευθεί από το Ταμείο το μερίδιο που του αναλογεί, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, στην 5η δόση των δανείων.
Κατά τη Σύνοδο θα καταβληθεί προσπάθεια να υπάρξει πρόοδος και στο θέμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη νέα στήριξη προς την Ελλάδα, με βάση τις αρχές που έχουν συμφωνηθεί για εμπλοκή σε εθελοντική βάση, η οποία δεν θα προκαλέσει "πιστωτικό γεγονός".
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του έκτακτου Συμβουλίου Eurogroup που συνεδρίασε την περασμένη Κυριακή και Δευτέρα στο Λουξεμβούργο προκύπτει ότι η συμμετοχή των ιδιωτών - όπως των τραπεζών, των ασφαλιστικών ταμείων κ.α. που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου - θα πρέπει να είναι εθελοντική και να γίνει με τρόπο τέτοιο, ώστε να μη θεωρηθεί επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας από τους μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης ή τη Διεθνή Ένωση Ανταλλαγών και Παραγώγων (International Swaps and Derivatives Association), η οποία αποφαίνεται πότε πρέπει να πληρώνονται ή όχι τα ασφάλιστρα έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας (Credit Default Swaps, CDS).
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέμεινε ότι η συμμετοχή των ιδιωτών θα πρέπει να μη θεωρηθεί επιλεκτική χρεοκοπία, βλέποντας θετικά την εθελοντική επαναγορά από τους ιδιώτες των ομολόγων, όταν αυτά λήξουν (rollover). Η ΕΚΤ θεωρούσε ότι η πρόταση που έκανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ανταλλαγή των ομολόγων των ιδιωτών με νέα ομόλογα - με επταετή επιπλέον χρόνο λήξης - θα θεωρείτο επιλεκτική χρεοκοπία και έπρεπε να αποφευχθεί, διότι θα προκαλούσε τον κίνδυνο μίας νέας κρίσης στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα ενίσχυε τη μετάδοση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.
Στο δείπνο αντικείμενο συζήτησης θα είναι επίσης οι έξι νομοθετικές προτάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση, οι τροποποιήσεις στο σημερινό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, οι βασικές αρχές λειτουργίας του μελλοντικού Μηχανισμού, καθώς και το «Σύμφωνο για το Ευρώ».
Την Παρασκευή το πρωί, οι εργασίες της Συνόδου θα αρχίσουν στις 11:00 ώρα Ελλάδας με βασικό θέμα συζήτησης τη μετανάστευση. Ειδικότερα, αναμένεται να υπογραμμιστεί η σημασία της ελεύθερης διακίνησης και η λειτουργία της Σύμβασης του Σέγκεν, η διαχείριση των συνόρων, η συνεργασία με τρίτες χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου και η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου. Θα ακολουθήσει συζήτηση για το περιεχόμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.
Οι εργασίες της Συνόδου θα ολοκληρωθούν με το γεύμα εργασίας, που θα αρχίσει στις 14.00 ώρα Ελλάδας, οπότε προβλέπεται να διεξαχθεί συζήτηση σχετικά με την πολιτική νοτιοανατολικής γειτονίας και την κατάσταση στη Λιβύη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr