Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι θα πρέπει να αρχίσει από την επόμενη εβδομάδα κιόλας η συζήτηση για την αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος, το οποίο θα είναι δικαιότερο και αναπτυξιακό. Θα πρέπει να δοθεί απάντηση σ' αυτούς που έχουν επωμιστεί το βάρος των μέτρων, με τη δίκαιη διανομή και την αξιόπιστη εφαρμογή του νέου συστήματος. Τόνισε μάλιστα πως δεν θα μπουν νεοι φόροι στο λογαριασμό της ΔΕΗ γιατί αυτό δεν θα ήταν δίκαιο.
Αναφορικά με τα νέα μέτρα ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι θα υπάρξει:
-Εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης - κίνησης για τις επιχειρήσεις
-Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο
-Παραμένει η εισφορά αλληλεγγύης με κλίμακα από 1-5%
Συγκεκριμένα:
Εισφορά 1% για εισοδήματα από 12.000-20.000
Εισφορά 2% για εισοδήματα από 20.000-50.000
Εισφορά 3% για εισοδήματα από 50.000-100.000
Εισφορά 4% για εισοδήματα από 100.000 και πάνω
Ο κ. Βενιζέλος, διευκρύνισε επιπλέον και μια λεπτομέρεια για την εισφορά αλληλεγγύης στην κλίμακα 1% ως 5%:
"Η εισφρορά αφορά το σύνολο του εισοδήματος.
Ειδικά για όσους βρίσκονται στα όρια ανάμεσα σε δύο κλίμακες, σας δίνω ένα παράδειγμα που διορθώνει κάποιες αδικίες:
Ο Α με εισόδημα 19.999 ευρώ (με συντελεστή 1%) πληρώνει 199,99 ευρώ (19.999 - 199,99 = 19.800 περίπου)
Ο Β με εισόδημα 20.001 ευρώ (συντελεστής 2%) πληρώνει όμως 400 ευρώ (20.001 - 400 = 19.600 περίπου).
Σε αυτή την περίπτωση, ο Β μεταπηδάει στην μικρότερη κλίμακα με συντελεστή 1%"
-Για τους βουλευτές, τοπικούς αιρετούς άρχοντες στους ΟΤΑ και τα μετακλητά στελέχη θα ισχύει γενική εισφορά 5% στο σύνολο του εισοδήματος.
-Στις 200 χιλ. ευρώ ορίζεται το ατομικό αφορολόγητο όριο για τα ακίνητα
-Μειωμένος φόρος για τα εισοδήματα 8.000-12.000 ευρώ
-Επιβολή ειδικού τέλους άσκησης επιτηδεύματος
Μειώση αφορολόγητου στα 8.000 ευρώ, 5% έκτακτη εισφορά στα υψηλά εισοδήματα
Nωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος "άδειασε" τον τέως υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακων/νου μιλώντας στην ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας «αυτά βρήκα και προσπαθώ να τα συμμαζέψω. Δεν είχε συμφωνηθεί τίποτα και στο Eurogroup ήταν έξω φρενών».
Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να περάσει το Μεσοπρόθεσμο και, ως... αντάλλαγμα, υποσχέθηκε να κάνει αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, ως προς το δικαιότερο. Χαρακτηριστικά, ο κ. Βενιζέλος φέρεται να χαρακτήρισε το κλίμα "ζοφερό" και αναρωτήθηκε "αν θα μπορέσει κάποια στιγμή να επιστρέψει το μισό δώρο του Πάσχα". Η όλη προσπάθεια του κ. Βενιζέλου επικεντρώνεται στο πώς θα εξασφαλιστούν τα απαραίτητα έσοδα, αλλά με μέτρα που θα διατηρούν τον κοινωνικό τους χαρακτήρα και χωρίς να κινδυνεύσει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές της χώρας για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, την ψήφιση του οποίου οι δανειστές θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση, για να χορηγηθεί η 5η δόση του δανείου.
O υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε την ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ για τις αλλαγές που επέρχονται στο Μεσοπρόθεσμο μετά τις διαβουλεύσεις με την τρόϊκα, ενώ ο ίδιος θα έχει εκ νέου συνάντηση με την τρόϊκα στις 3 το μεσημέρι προκειμένου να «κλειδώσουν» τα μέτρα.
Οι αντιδράσεις των βουλευτών
Την αντίδραση τους εξέφρασαν παίρνοντας το λόγο κάποιοι βουλευτές του ΠαΣοΚ.Η Βάσω Παπανδρέου παρέμεινε σταθερή στη θέση της ότι η κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής δεν έχει αλλάξει, ότι δεν υπάρχει ορίζοντας και δεν ξέρουμε που πάει η χώρα. «Δεν γίνεται να συνεχίσουμε να πληρώνουμε 23 δισ. σε τόκους» είπε και επανέλαβε τη σταθερή της άποψη να μην υπογράφει το επικαιροποιημένο μνημόνιο μόνο ο υπουργός Οικονομικών.
Ο Μίμης Ανδρουλάκης επισήμανε σε έντονο ύφος: «Μας μιλάτε συνέχεια για φόρους, αλλά δε μάς λέτε πώς θα μειώσετε το Δημόσιο και πώς θα καταργήσετε τους παρασιτικούς οργανισμούς, όπου υπάρχουν μισθοί 6.000 ευρώ». Στη συνέχεια το λόγο ζήτησε η Μιλένα Αποστολάκη η οποία απάντησε στον κ. Ανδρουλάκη ότι υπάρχουν και οι άνθρωποι. Ο κ. Ανδρουλάκης τη διέκοψε χτυπώντας το χέρι του δυνατά στο τραπέζι και της είπε: «Μη μου τα λες εμένα αυτά». Η κ. Αποστολάκη ζήτησε ξανά το λόγο και διευκρίνισε ότι δε μιλά για αυτούς που αμείβονται με 6.000 ευρώ αλλά για τους εργαζόμενους των 600 ευρώ.
Το ερώτημα αν θα εισπραχθούν τα προβλεπόμενα 5 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι το τέλος του 2011 έθεσε ο Ανδρέας Μακρυπίδης, επισημαίνοντας ότι «αν για την κάλυψη του κενού χρειαστεί η λήψη νέων εισπρακτικών μέτρων το 2012, αυτό θα είναι η 'ταφόπλακα' της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητάς μας».
Αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων εξέφρασε και η Τόνια Αντωνίου, θέτοντας ταυτόχρονα και το ερώτημα «τι κάνει η κυβέρνηση επί 18 μήνες για την ανάπτυξη;».
Δικαιότερους φορολογικούς συντελεστές, συντονισμό των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, πρότεινε ο Χρήστος Μαγκούφης, ο οποίος επιπλέον έθεσε και διαδικαστικό ζήτημα στο ΚΤΕ, ζητώντας να υπάρχει «χρονόμετρο» ομιλίας για όλους, έτσι ώστε, όπως είπε, «να μην δημιουργούνται εντυπώσεις από διαφόρους».
Την κατάργηση του «πόθεν έσχες», προκειμένου να κινηθεί η αγορά, φέρεται να ζήτησε η Κατερίνα Μπατζελή, ενώ ο Νίκος Σαλαγιάννης είπε ότι «δεν γίνεται τρεις μέρες πριν να μην ξέρουμε τα μέτρα που θα ψηφίσουμε». Πρόσθεσε ότι είναι «αδιανόητο να λέμε επί 18 μήνες ότι δεν μπορούμε να χτυπήσουμε την φοροδιαφυγή».
Δεν πηγαίνει στις Βρυξέλλες ο Βενιζέλος
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θα παρευρεθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα ξεκινήσει το απόγευμα της Πέμπτης, καθώς συζητά ακόμη με την τρόικα τις αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
"Υπάρχει μια συνεχής διαπραγμάτευση έως το τέλος της μέρας για να κλείστουν αυτές οι προσαρμογές" ανέφερε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχε στο ΚΤΕ Οικονομικών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr