Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Μέχρι αύριο θα κλείσουν τα “φλέγοντα” θέματα της εισοδηματικής εισφοράς, του αφορολόγητου ορίου, τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε αναψυκτικά και πετρέλαιο, τα τεκμήρια, τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης επιτηδευματιών, φορολογία ακινήτων και την πώληση ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Αυτά αποτελούν και τα ζητήματα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα έως και την τελευταία στιγμή, ωστόσο δεν συζητείται σε καμία περίπτωση το τελικό αποτέλεσμα των μέτρων 28,2 δις. ευρώ και των ζητούμενων 50 δις. ευρώ από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Το οικονομικό επιτελείο θα επανεξετάσει τις κλίμακες και τους συντελεστές της έκτακτης εισφοράς, με στόχο να γίνουν ηπιότερες προς όσους λαμβάνουν χαμηλούς μισθούς. Οι απώλειες που θα υπάρξουν στα έσοδα από αυτή την αλλαγή αναμένεται να καλυφθούν με την επιβολή τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες (ούτως ή άλλως το τέλος αυτό θα επιβαλλόταν).
Η εξειδίκευση των φορολογικών μέτρων πάντως, θα γίνει μέσω του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα καταθέσει ο κ. Βενιζέλος στη Βουλή τον Σεπτέμβριο (εκεί θα συγκαταλέγεται και η αύξηση των τελών κυκλοφορίας των Ι.Χ., η επιβολή έκτακτης εισφοράς σε κατόχους πισίνας και σκάφους κ.ά.).
Το “πακέτο” Βενιζέλου πάντως κινείται σε τέσσερις άξονες.
1) Την επιβολή “εισφοράς αλληλεγγύης” σε όσους φορολογούμενους έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Η “εισφορά” θα επιβληθεί, για πρώτη φορά, στα εισοδήματα του 2010 που δηλώνονται φέτος από τους φορολογούμενους. Σε σχέση με την πρόταση που είχε υποβάλει ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου επέρχονται ορισμένες βελτιώσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο συντελεστής 1% θα φθάνει μέχρι εισοδήματα ύψους 24.000 ευρώ αντί 20.000 ευρώ και ο συντελεστής 2% θα φθάνει μέχρι εισοδήματα ύψους 65.000 ευρώ αντί 50.000 ευρώ.
2) Τη μείωση του αφορολογήτου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από τις 400.000 ευρώ που ανέρχεται σήμερα στις 200.000 ευρώ, για κάθε άτομο που κατέχει κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα. Από το επίπεδο αξίας των 200.000 ευρώ και μέχρι τις 400.000 ευρώ προτείνεται να ισχύσει συντελεστής ΦΑΠ 0,1%, ενώ για τα υπόλοιπα κλιμάκια αξίας προτείνεται να παραμείνουν οι συντελεστές της υφιστάμενης σήμερα κλίμακας του ΦΑΠ.
3) Την επιβολή ενός “ελαχίστου φόρου ή τέλους” σε όσους δηλώνουν ετησίως εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ προερχόμενα κυρίως από εμπορικές επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα. Για όσους δηλώνουν εισοδήματα αυτών των κατηγοριών και το συνολικό ατομικό εισόδημά τους υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ δεν θα ισχύει το ελάχιστο τέλος αλλά η “εισφορά αλληλεγγύης” 1%-3%.
4) Την αναστολή της εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης. Αντί της εξίσωσης των φόρων προτείνεται μια μικρή αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης κατά 0,039 ευρώ το λίτρο, ώστε από τα 0,021 ευρώ να αυξηθεί στα 0,06 ευρώ το λίτρο τη χειμερινή περίοδο. Η αύξηση αυτή θα επιβαρύνει με επιπλέον 5 έως 6 λεπτά το λίτρο τις τελικές τιμές πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης.
Τα “αδιαπραγμάτευτα” ζητήματα πάντως, τα οποία έχουν «κλειδώσει» και δεν αναμένονται αλλαγές είναι:
-Η αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης (από το 13% στο 23%)
-Η αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10%
-Η έκτακτη εισφορά σε πισίνες και σκάφη αναψυχής
-Η αύξηση των φόρων στα φθηνά τσιγάρα
-Η επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο
-Η μείωση κατά 10% στο εφάπαξ και η μείωση στις επικουρικές συντάξεις
-Η επιβολή νέας εισφοράς ανεργίας 3% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και η αύξηση της κατά 0,5% στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και στις επιχειρήσεις
-Η ειδική εισφορά 8% για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών και με συντάξεις πάνω από 1.700 ευρώ και η γενική αύξηση της εισφοράς για συντάξεις πάνω από 1.700 ευρώ
Σημειώνεται πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα προχωρήσει στην εκταμίευση της πέμπτης δόσης προς την Ελλάδα εάν δεν είναι βέβαιο ότι το πρόγραμμα οικονομικής πολίτικης είναι σε καλό δρόμο και εάν δεν έχει διαβεβαιώσεις ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καλύψει το χρηματοδοτικό χάσμα.