Eurogroup
Mε αυστηρή προϋπόθεση την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από την ελληνική Βουλή, θα προχωρήσει η εκταμίευση της πέμπτης δόσης του ελληνικού δανείου στις αρχές του Ιουλίου, ύψους 12 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου, τα ξημερώματα της Δευτέρας.
Σε ό,τι αφορά το νέο πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν να καθορίσουν στις αρχές Ιουλίου τις βασικές παραμέτρους "μιας νέας και σαφούς στρατηγικής χρηματοδότησης".
Εξάλλου, για πρώτη φορά σε ανακοινωθέν του, το Eurogroup αναφέρεται και στην ανάγκη πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης κάλεσαν όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να υποστηρίξουν τους βασικούς στόχους του προγράμματος, ώστε να διασφαλιστεί η αυστηρή και ταχεία εφαρμογή του.
Λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια, το εύρος και τη φύση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, η εθνική ενότητα είναι προαπαιτούμενο για την επιτυχία, καταλήγει το ανακοινωθέν των χωρών μελών της ευρωζώνης.
Ο κ. Βενιζέλος, προσερχόμενος, χθες, στη συνεδρίαση του Eurogroup, εξέφρασε την ισχυρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. "Μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους χάρη στις προσπάθειες του λαού και χάρη στη συνεργασία και τη στήριξη των εταίρων μας", δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός οικονομικών.
Το πλήρες κείμενο του ανακοινωθέντος του Eurogroup είναι το εξής:
"Οι ελληνικές αρχές αρχίζουν μια σημαντική και αναγκαία προσπάθεια προσαρμογής. Οι υπουργοί αναγνώρισαν την αισθητή πρόοδο που σημείωσαν οι ελληνικές αρχές τον προηγούμενο χρόνο, κυρίως για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση. Οι υπουργοί έχουν επίσης επίγνωση των σοβαρών προκλήσεων, τις οποίες οι Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζουν αυτές τις δύσκολες εποχές.
Οι υπουργοί έλαβαν υπόψη την αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, την οποία προετοίμασαν η Επιτροπή και το ΔΝΤ. Η αξιολόγηση αυτή έδειξε ότι η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται με αποφασιστικό τρόπο από την προσήλωση της Ελλάδας ν' ακολουθήσει τη συμφωνημένη οδό της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, τα σχέδια για την είσπραξη 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις και το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων το οποίο θα συμβάλει στην ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.
Οι υπουργοί εξέτασαν περαιτέρω την έκθεση συμμόρφωσης της Επιτροπής η οποία απαιτεί την οριστικοποίηση του επικαιροποιημένου Μνημονίου, το οποίο αναμένεται τις επόμενες ημέρες, και που αντανακλά το αποτέλεσμα των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Αυτό, παράλληλα με την έγκριση βασικών νόμων για τη δημοσιονομική στρατηγική και τις ιδιωτικοποιήσεις από την ελληνική Βουλή, θα ανοίξουν το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων στις αρχές Ιουλίου.
Ωστόσο, με δεδομένες τις δύσκολες περιστάσεις σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση , είναι απίθανο η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές στις αρχές του 2012. Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι η απαιτούμενη πρόσθετη χρηματοδότηση θα προέλθει από επίσημες και ιδιωτικές πηγές και καλωσόρισαν τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα υπό τη μορφή άτυπης και εθελοντικής διακράτησης ομολόγων που λήγουν και την αποφυγή επιλεκτικής χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Υπό αυτούς τους όρους, οι υπουργοί αποφάσισαν να καθορίσουν στις αρχές Ιουλίου τις βασικές παραμέτρους μιας νέας και σαφούς στρατηγικής χρηματοδότησης.
Οι υπουργοί κάλεσαν όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να υποστηρίξουν τους βασικούς στόχους του προγράμματος και τα καθοριστικά μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η αυστηρή και ταχεία εφαρμογή του. Λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια, το εύρος και τη φύση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, η εθνική ενότητα είναι προαπαιτούμενο για την επιτυχία».
Βέβαιος ο Όλι Ρεν ότι η Ελλάδα θα πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις
Βέβαιος ότι η Ελλάδα θα επιλέξει τη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων ως προς το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων από την εναλλακτική λύση, δηλαδή το δρόμο προς τη χρεοκοπία, εμφανίστηκε λίγο πριν τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Κομισιάριος Επίτροπος για Οικονομικές Υποθέσεις, κ. Όλι Ρεν.
«Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα πάρει τις αποφάσεις που χρειάζονται, γιατί η εναλλακτική είναι πολύ χειρότερη για την Ελλάδα, η χρεοκοπία είναι πολύ χειρότερη για την Ελλάδα», δήλωσε ο ίδιος.
«Είμαι πεπεισμένος ότι θα οριστικοποιήσουμε την συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό στήριξης (ESM) και πως θα αποφασίσουμε να αυξήσουμε τις δυνατότητες δανειοδότησης του EFSF», πρόσθεσε.
Στα "χνάρια" του Τρισέ ο Βέλγος ΥΠΟΙΚ - Θέλει ευρωομόλογο και ΥΠΟΙΚ Ευρωζώνης
Στα "χνάρια" του επικεφαλής της ΕΚΤ, κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, ο οποίος θέλει ευρωομόλογο, ένα πραγματικό υπουργείο Οικονομικών της Ευρωζώνης, καθώς και έναν Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών.
Μιλώντας πριν από την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, ο κ. Didier Reynders δήλωσε χαρακτηριστικά, «Θα έχουμε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Αυτό αφορά την Ελλάδα. Μεσοπρόθεσμα όμως, πρέπει να οργανώσουμε κάτι άλλο για την Ευρώπη: τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης» και συμπλήρωσε: «Εάν όμως με ρωτήσετε, θέλω να προχωρήσουμε παραπέρα. Θέλω να έχουμε ευρωομόλογα, Θέλω να έχουμε ένα πραγματικό υπουργείο Οικονομικών, ίσως και έναν Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών, όπως πρότεινε ο Jean Claude Trichet».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr