Στην παρουσίαση με τις αποκρατικοποιήσεις για το έτος 2011, που διένειμε την Τρίτη στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωσταντίνου, αναφέρεται ότι εκτός της ΔΕΠΑ θα πουληθεί και μερίδιο του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), της θυγατρικής της δηλαδή που ελέγχει τους αγωγούς αερίου (όπως π.χ. ο ελληνο-τουρκικός), για τους οποίους ενδιαφέρονται ήδη τράπεζες και funds.
Υπάρχει μάλιστα μέσα στο κείμενο η αναφορά ότι «το Δημόσιο διατηρεί μειοψηφικά ποσοστά που διασφαλίζουν έλεγχο σε κρίσιμες διαδυκτιακές υποδομές».
Τι μπορεί να σημαίνει αυτό στην πράξη ; Ότι ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα πουληθεί μόνο το 32% της ΔΕΠΑ, τώρα εξετάζεται να δοθεί και το 65% που κατέχει στη ΔΕΠΑ το Δημόσιο, που θα αποχωρήσει πλήρως από την εταιρεία η οποία και θα παραμείνει καθαρά εμπορική. Όσο για την περίπτωση του ΔΕΣΦΑ, το Δημόσιο θα κρατήσει μόνο ένα μειοψηφικό πακέτο.
Σημειώνεται ότι στην παρουσίαση του υπ. Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της 23ης Μάιου, δεν υπήρχε η παραμικρή αναφορά στο ΔΕΣΦΑ…
Το είχε προτείνει και ο σύμβουλος
Το συγκεκριμένο μοντέλο χωριστής αποκρατικοποίησης είχε προταθεί και από το σύμβουλο της κυβέρνησης, ο οποίος είχε διερευνήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν και κατά κύριο λόγο είχε εξετάσει τα τρία διαφορετικά σενάρια : Δηλαδή την αποκρατικοποίηση μόνο της ΔΕΠΑ χωρίς το ΔΕΣΦΑ, την αποκρατικοποίηση πακέτο των δύο εταιρειών και τη χωριστή πώληση. Ο σύμβουλος – που φέρεται να έχει κάνει και beauty contest στην αγορά βολιδοσκοπώντας πιθανούς υποψηφίους αγοραστές – κατέληξε στην εισήγηση για χωριστή αποκρατικοποίηση, η οποία θα προκύψει μετά το διαχωρισμό των δύο εταιρειών.
Καλύτερο τίμημα- περισσότερες ευκαιρίες
Η επιχειρηματολογία του συμβούλου για τη χωριστή αποκρατικοποίηση, που προφανώς υιοθετήθηκε και από την κυβέρνηση, είναι ότι διαφοροποιείται σημαντικά το προφίλ των ενδιαφερόμενων για την κάθε μια περίπτωση. Διότι, η νομοθεσία της Ε.Ε. απαγορεύει σε ενεργειακές εταιρείες να συμμετάσχουν στα δίκτυα χωρών- μελών. Τη δυνατότητα αυτή έχουν μόνο τράπεζες και funds, που όπως είπαμε έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον. Αντίστοιχα, ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ έχουν ήδη εκδηλώσει η ρωσική Gazprom και η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου του Αζερμπαιτζάν, η Socar
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr