Οπως σχολιάζει ο Christopher Rieger, επικεφαλής της αγοράς σταθερού εισοδήματος της Commerzbank, είτε ο Scheauble θα πρέπει να μαλακώσει την στάση του, ή η ΕΚΤ θα πρέπει να κάνει περαιτέρω υποχωρήσεις, αλλιώς η Ελλάδα θα βρεθεί στο πολύ άσχημο αδιέξοδο του default.
Oπως πάντως προειδοποιούν οι traders, εάν γίνει αυτό που προτείνει ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, τότε οι οίκοι αξιολόγησης θα γονατίσουν εντελώς την Ελλάδα και στη συνέχεια θα στρέψουν τα καταστροφικά τους βέλη προς την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
Το θέμα είναι πάντως πως η πρόταση Schaeuble δεν είναι μία διαδικασία που θα μειώσει το βάρος του χρέους της Ελλάδας - που αγγίζει τα 340 δις ευρώ ή το 150% του ΑΕΠ περίπου - και μάλιστα μπορεί να το αυξήσει, εάν δωθούν κίνητρα στους ιδιώτες ομολογιούχους, όπως υψηλότερα κουπόνια, έτσι ώστε να ανταλλάξουν τα ομόλογα. Απλά θα δώσει α) στην Αθήνα περαιτέρω χρόνο να προχωρήσει με όλες αυτές τις δεσμεύσεις που έχει και β) στην ΕΕ την ελπίδα ότι θα αποφευχθεί μία σκληρή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με σημαντικό haircut, κάτι που πάντως οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές συνεχίζουν να θεωρούν ως δεδομένο για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Greylock Capital κ. Hans Humes, για να πετύχει το rollover του χρέους της Ελλάδας θα πρέπει να πείσει το 90% τουλάχιστον των ομολογιούχων να δεχθούν την οποιαδήποτε νέα συμφωνία. Οπως προσθέτει, αν το 90% με το 95% των bondholders δεν συμφωνήσουν τότε δεν πρόκειται να προχωρήσει το deal. Σύμφωνα με τον κ. Humes, είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί αυτό το υψηλό ποσοστό, την στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, που ανεμένεται να συφωνήσουν 100% σε όλους τους όρους, δεν αποτελούν ούτε το 50% του συνόλου των ομολογιούχων. Οπως επισημαίνει, οι πολιτικοί της ΕΕ φαίνεται να επιμένουν να αποφεύγουν την λέξη «αναδιάρθρωση», όμως αυτό είναι που θα χρειαστεί για την Ελλάδα, και με ένα haircut της τάξης του 50%.
Επίσης, την σοβαρή και σκληρή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δηλώνει ότι «βλέπει» ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Willem Buiter κάτι που αναμένει και ο Win Thin, επικεφαλής στρατηγικής της αγοράς νομισμάτων στην Brown Brothers Harriman. Οπως σημειώνει ο Thin, η ΕΕ και το ΔΝΤ θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν την Ελλάδα να κηρύξει default και να βγει από την Ευρωζώνη, όμως όπως ο ίδιος εκτιμά, στο μακροπρόθεσμο διάστημα θα γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όταν οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα είναι 100% έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις ζημιές από ένα τέτοιο γεγογός.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr