Κορυφαία στελέχη του ελληνικού τραπεζικού κλάδου συμφώνησαν σε ένα κοινό άξονα: οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές θα πρέπει να είναι στην πρώτη θέση των επόμενων βημάτων της Ελλάδας, εάν θέλουμε οι διεθνείς αγορές να ξαναεμπιστευτούν τη χώρα. Αποστρεφόμενοι τα βιαστικά και άτακτα βήματα στελέχη από την Εθνική, την Alpha Bank, την Eurobank και την Πειραιώς, σύστησαν στους ιθύνοντες ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι δομικές αλλαγές και οι αποκρατικοποιήσεις, ώστε και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας να στηρίξει την οικονομία.
Την πεποίθηση ότι η δομή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα αλλάξει στο προσεχές μέλλον εξέφρασε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Αλ. Τουρκολιάς, μιλώντας στο συνέδριο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αποτελέσματα της διαδικασίας του δεύτερου γύρου των stress tests θα είναι θετικά για τις ελληνικές τράπεζες, αν και στο μέλλον η διαδικασία αύξησης της κεφαλαιακής επάρκειας των ιδρυμάτων θα είναι επίπονη.
Διαπίστωσε ότι η παρουσία των ελληνικών ομίλων στις οικονομίες της ΝΑ Ευρώπης, θα ανακάμψουν πιο γρήγορα από ό,τι είχε αρχικώς προβλεφθεί, και αυτό καθιστά τους τραπεζικούς ομίλους της χώρας περισσότερο ελκυστικούς στα μάτια των ξένων επενδυτών προκειμένου για την προσέλκυση νέων κεφαλαίων. Και πρόσθεσε ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει αλλαγή του εγχώριου τραπεζικού χάρτη, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ο βαθμός συγκέντρωσης στην Ελλάδα είναι σημαντικά χαμηλότερος σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Νικ. Νανόπουλος, κάλεσε τα πολιτικά κόμματα και την κοινωνία να επιδείξουν αλληλεγγύη και συνεργασία προκειμένου να ευοδωθεί η υλοποίηση του δύσκολου προγράμματος. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «αυτό μπορεί να γίνει και με ενδεχόμενη ενσωμάτωση προτάσεων άλλων κομμάτων».
Ο κ. Νανόπουλος ήταν σαφέστατος, τοποθετούμενος επί θεμάτων πολιτικών και ειδικότερα επί της συναίνεσης. «Μαγικές συνταγές και εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν», είπε, αναφερόμενος στα μέτρα που εξετάζει και θα φέρει η κυβέρνηση στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Τα μέτρα αυτά, πρόσθεσε, θα πρέπει να εστιάζονται στη μείωση των δαπανών του δημοσίου τομέα και στην πάταξη της φοροδιαφυγής και λιγότερο στην αύξηση των φόρων, που πλήττει τόσο τα ασθενέστερα στρώματα όσο και όλους τους εργαζομένους. Θα είναι επώδυνα, αλλά και η άρνηση δεν αποτελεί λύση, τόνισε.
Tην άποψη ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα μπορούσε να αντέξει σε μια ήπια αναδιάρθρωση ή επιμήκυνση του ελληνικού χρέους εξέφρασε με τη σειρά του o γενικός διευθυντής της Alpha Bank, A. Θεοδωρίδης.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρίδη, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα βοηθούσε τις ελληνικές τράπεζες να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών. "Η αναδιάταξη ή ο ανασχεδιασμός του ελληνικού χρέους δεν σημαίνει απαραιτήτως την καταστροφή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», σχολίασε ο ίδιος.
Αντίθετα, εάν η κυβέρνηση προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις, η οικονομία στηριχθεί από τον τουρισμό και τις εξαγωγές και το θετικό κλίμα μεταφερθεί στις αγορές τότε αυτό θα είναι ένα καλό σενάριο για την Ελλάδα. Θα επακολουθήσει σταδιακή ανάκαμψη που οδηγεί σε αύξηση των καταθέσεων και σε μείωση της εξάρτησης από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Αφού γίνουν όλα αυτά μπορούμε να μιλήσουμε για την αναδιάταξη του ελληνικού δημόσιου χρέους, δήλωσε ο κ. Θεοδωρίδης.
O Αλ. Μάνος, ενέμεινε στην άποψή του ότι οι ελληνικές τράπεζες συνιστούν κομμάτι της λύσης του ελληνικού ζητήματος και όχι ένα επιπλέον εμπόδιο. Κατά τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, οι τράπεζες έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και μπορούν να βοηθήσουν το δημόσιο να προχωρήσει στην επιτυχή προώθηση του προγράμματος ιδιδωτικοποιήσεων. Αν συγκεντρώσουμε 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα αποδείξουμε στους ξένους ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα επιστρέψουμε στις αγορές» τόνισε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Μάνο, η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές για δανεισμό προϋποθέτει τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr