"Πυρ ομαδόν" βουλευτών ΠΑΣΟΚ κατά Παπακωνσταντίνου
Σε κατάσταση αναβρασμού βρίσκονται τόσο η κυβέρνηση όσο και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Σκληρή επίθεση δέχθηκε ο υπουργός οικονομικών κ. Παπακωνσνταντίνου κατά την συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας, με τη συμμετοχή του συνόλου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Πέντε κορυφαίοι υπουργοί (Γ.Παπακωνσταντίνου, Λ.Κατσέλη, Μ.Χρυσοχοΐδης, Γ.Ραγκούσης, Δ.Ρέππας) έχουν αναλάβει την ειδική αποστολή να εκτονώσουν το φορτισμένο κλίμα που υπάρχει μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, εν όψει της κατάθεσης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στη Βουλή.
Το λόγο έχουν ζητήσει να λάβουν περίπου 50 βουλευτές, ενώ μέχρι τις 3 το μεσημέρι είχαν μιλήσει 12 βουλευτές.
Περίπου δύο ώρες διήρκεσε η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών στον ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ για να ακολουθήσουν αιχμηρές τοποθετήσεις από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
"Δεν υπάρχει σχέδιο και το 2009 που σας είπα να πάρετε μέτρα με αντιμετωπίσατε ως... Ούφο" είπε η Βάσω Παπανδρέου, λέγοντας ότι τίθενται εκβιαστικά διλήμματα.
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος αναφέρθηκε στο τηλεοπτικό σποτ απολογισμού που παρουσίασε πρόσφατα η κυβέρνηση, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη επιλογή δείχνει ότι έχει χαθεί η επαφή με την πραγματικότητα.
«Ζούμε το τέλος των διλημμάτων, αφού φάνηκε ότι υπάρχουν πλέον και άλλες απόψεις» σημείωσε.
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής άσκησε κριτική στους χειρισμούς και τη δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η χώρα, λέγοντας ότι κανένας δεν θα υπέγραφε αυτή τη σύμβαση.
"Το πρόγραμμα δεν βγαίνει και διευρύνεται το έλλειμμα κοινωνικής δικαιοσύνης" συνέχισε.
Η βουλευτής Έλενα Παναρίτη αναρωτήθηκε πώς θα διασφαλιστεί ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, ενώ αιχμηρός στην τοποθέτησή του ήταν και ο Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος σημείωσε ότι "ζητάτε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα να αναλάβει την ευθύνη, αλλά οφείλει και η κυβέρνηση και οι υπουργοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους."
Διαφωνίες στο υπουργικό για δημοψήφισμα και αφορολόγητο
Κατά το υπουργικό συμβούλιο, χτες τη Δευτέρα, υπουργοί που συμμετείχαν στη μαραθώνια συνεδρίαση (άνω των 8,5 ωρών) εξέφρασαν διαφωνίες, τόσο για το αφορόλογητό όσο και για το δημοψήφισμα.
Η συντριπτική πλειονότητα των υπουργών διαφώνησε με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου. Παράλληλα υπήρξαν διαφωνίες και για το δημοψήφισμα. Μεταξύ των διαφωνούντων με το δημοψήφισμα, όπως το έθεσε τουλάχιστον ο πρωθυπουργός, ήταν και ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος τόνισε ότι τέτοια διλήμματα "λειτουργούν διχαστικά και απλουστευτικά". Ο υπουργός Αμυνας διαφώνησε επίσης με τα οριζόντια μέτρα και δη με το αφορολόγητο. Κατέθεσε επίσης σειρά προτάσεων, μεταξύ των οποίων, να συσταθεί επιτροπή με τη συμμετοχή της Ν.Δ. και όλων των κομμάτων, με σκοπό τη διαπραγμάτευση με την τρόικα στην τελική αυτή φάση. Ζήτησε επίσης Μεσοπρόθεσμο και εφαρμοστικός νόμος να τεθούν προς έγκριση ταυτόχρονα στη Βουλή με 151 ψήφους. Ωστόσο, προέκρινε να ζητηθεί αυξημένη πλειοψηφία 180 εδρών για το σύνολο του Μνημονίου ΙΙ. Επίσης πρότεινε αντιπροσωπεία κοινοβουλευτικών με πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής να συναντηθεί με τους «Αγανακτισμένους» της πλατείας Συντάγματος.
Η κ. Διαμαντοπούλου πρότεινε να ζητηθεί από τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μπαρόζο να εξηγήσει στον κ. Αντ. Σαμαρά ότι δεν είναι αποδεκτή η μείωση της φορολογίας. Παράλληλα, ζήτησε ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας για τους ανέργους. Ζήτημα αυτοκριτικής έθεσε και ο κ. Χ. Καστανίδης, ο οποίος πρότεινε να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ της εστίασης στο 23%, ενώ (όπως και η κ. Διαμαντοπούλου) διαφώνησε με τη μείωση του αφορολογήτου. Ο κ. Καστανίδης πρότεινε μάλιστα εναλλακτικές λύσεις για την αντικατάσταση σκληρών μέτρων, κάτι που ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (που δέχθηκε και άλλες αντίστοιχες προτάσεις) δεσμεύτηκε να εξετάσει.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε στους συναδέλφους του πως η τρόικα έχει συμφωνήσει στην αντικατάσταση μέτρων του Μεσοπρόθεσμου που θα προτείνουν η κυβέρνηση και οι βουλευτές του κόμματος, εφόσον οδηγούν σε ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Με το δημοψήφισμα διαφώνησε και ο κ. Δ. Ρέππας, λέγοντας ότι "ταυτίζεται με εκλογές και επειδή δεν θέλουμε εκλογές, πρέπει να επικεντρώσουμε στη συναίνεση". Ζήτησε επίσης την έκδοση λαϊκών ομολόγων, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχουν απολύσεις στο πρόγραμμα της κυβέρνησης. Ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε με επικριτικούς τόνους στο ζήτημα της φορολογίας. Είπε μάλιστα ότι η κυβέρνηση «έχασε» την ατζέντα της φορολογίας από τη Ν.Δ.
Ορισμένοι, μάλιστα, πρότειναν μειώσεις στη φορολογία από τον Σεπτέμβριο. Σε μια συζήτηση με δημοσιογράφους έξω από το Μαξίμου ο κ. Χρ. Παπουτσής χαρακτήρισε την προσφυγή στις κάλπες ως «δείγμα αναξιοπιστίας της χώρας» και περιέγραψε την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου ως κατά βάση «θέμα χειρισμού και παρουσίασης». Η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου απέρριψε την ιδέα του δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να θέτουμε εκβιαστικά διλήμματα», ενώ τάχθηκε εναντίον της μείωσης του αφορολογήτου ορίου και των οριζόντιων μέτρων.
Ο κ. Π. Γερουλάνος μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει στο εξής μια στροφή στην κυβερνητική ατζέντα, λέγοντας ότι το κράτος παραμένει ο μεγάλος εχθρός του πολίτη και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες για την επίλυση μεγάλων καθημερινών προβλημάτων του.
Ο απών κ. Ανδ. Λοβέρδος (βρίσκεται στο εξωτερικό) γνωστοποίησε διά επιστολής ότι θα στηρίξει πλήρως το Μεσοπρόθεσμο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr