Και επειδή το πρόβλημα της ρευστότητάς τους δεν είναι αστείο, αλλά πραγματικό γεγονός. βάζουν «μπλόκο» στη χρηματοδότηση των εξαγωγικών επιχειρήσεων, προκαλώντας τις αντιδράσεις των εξαγωγέων, οι οποίοι μιλούν για «τρικλοποδιά» των τραπεζών στα σχέδιά τους.
Mε τα σενάρια περί χρεοκοπολογίας να «δίνουν και να παίρνουν», ανεβάζοντας τα «στοιχήματα» των κερδοσκόπων ως προς την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στον «έβδομο ουρανό», οι εξαγωγές γυρίζουν την πλάτη στην καταστροφολογία και σημειώσουν τάσεις προόδου!
Αύξηση 10,7% στις συνολικές εξαγωγές πέρσι
Κάνοντας απολογισμό της περασμένης χρονιάς σχεδόν σε κάθε κλάδο ξεχωριστά, εκείνος των εξαγωγών κινήθηκε σε εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία σε σχέση με τους υπολοίπους. Ειδικότερα, αύξηση κατά 10,7% παρουσίασαν οι συνολικές εξαγωγές της χώρας το 2010 σε σχέση με το 2009, φθάνοντας τα 16.248,4 εκατ. ευρώ έναντι 14.675,3 εκατ. ευρώ. Η αξία των εξαγωγών εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών παρουσίασε αύξηση κατά 8,5% και ανήλθε σε 14.534,3 εκατ. ευρώ έναντι 13.389,5 εκατ. ευρώ το 2009.
Ποιοι κλάδοι «κάλυψαν» τις πρώτες θέσεις το 2010
«Πρωταγωνιστές» τα τρόφιμα και ποτά, που συμμετέχουν κατά 21,3% στο σύνολο. Οι εξαγωγές τροφίμων και ποτών αυξήθηκαν κατά 5,7% το 2010, σε σχέση με το 2009, φθάνοντας τα 3.452,8 εκατ. ευρώ. Τα κυριότερα εξαγόμενα προϊόντα της κατηγορίας είναι: τα φρούτα και καρποί νωπά ή αποξηραμένα τα οποία εμφανίζουν μείωση κατά 0,5% και ανέρχονται σε 610,1 εκατ. ευρώ, τα ψάρια νωπά ή κατεψυγμένα τα οποία εμφανίζουν αύξηση κατά 11,4% και ανέρχονται σε 465,9 εκατ. ευρώ, τα λαχανικά παρασκευασμένα ή διατηρημένα τα οποία εμφανίζουν αύξηση κατά 19,7% και ανέρχονται σε 397,6 εκατ. ευρώ, τα φρούτα παρασκευασμένα ή διατηρημένα τα οποία εμφανίζουν αύξηση κατά 9,0% και ανέρχονται σε 331,8 εκατ. ευρώ, το τυρί και το πηγμένο γάλα για τυρί το οποίο εμφανίζει αύξηση κατά 7,1% και ανέρχεται σε 219,6 εκατ. ευρώ και τα διάφορα παρασκευάσματα διατροφής τα οποία εμφανίζουν αύξηση κατά 25,5% και ανέρχονται σε 150,6 εκατ. ευρώ.
Ακολουθούν οι εξαγωγές σε δομικά προϊόντα, που συμμετείχαν κατά 21,2% στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών. Το 2010, παρουσίασαν εντυπωσιακή αύξηση κατά 17,2% και η αξία τους ανήλθε σε 3.449,7 εκατ. ευρώ.
Τα κυριότερα εξαγόμενα προϊόντα της κατηγορίας είναι: τα προϊόντα αργιλίου τα οποία εμφανίζουν αύξηση κατά 38,5% και ανέρχονται σε 753,1 εκατ. ευρώ, τα προϊόντα χαλκού τα οποία εμφανίζουν αύξηση κατά 75,2% και ανέρχονται σε 371,1 εκατ. ευρώ, οι ράβδοι και είδη αυτών από σίδηρο ή χάλυβα οι οποίοι εμφανίζουν αύξηση κατά 46,7% και ανέρχονται σε 280,5 εκατ. ευρώ, οι πλάκες, φύλλα, ταινίες κ.λπ. υλικά από πλαστικές ύλες τα οποία εμφανίζουν αύξηση κατά 11,1% και ανέρχονται σε 220,0 εκατ. ευρώ, τα λοιπά πλαστικά σε πρωτογενείς μορφές τα οποία εμφανίζουν αύξηση κατά 33,6% και ανέρχονται σε 203,8 εκατ. ευρώ καθώς και τα υλικά για τη διανομή ηλεκτρισμού τα οποία εμφανίζουν αύξηση κατά 12,5% και ανέρχονται σε 196,5 εκατ. ευρώ).
Κόντρα στο ρεύμα της κρίσης το πρώτο δίμηνο του 2011
Κόντρα στο ρεύμα της κρίσης κινήθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές και στο πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους. Συγκεκριμένα, η αξία των εξαγωγών (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) έφτασε το μήνα Φεβρουάριο του 2011 τα 1.432,7 εκ. ευρώ από 1.059,9 εκ. ευρώ το αντίστοιχο μήνα το 2010, αυξήθηκε δηλαδή κατά 35,2%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Εκπεφρασμένη σε δολάρια η αξία των ελληνικών εξαγωγών έφτασε τα 1.955,5 εκ. δολάρια, σημείωσε δηλαδή αύξηση κατά 34,8%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.
Παράλληλα, εντυπωσιακή είναι η άνοδος των ελληνικών εξαγωγών και τον Ιανουάριο του 2011, καθώς αυξήθηκαν κατά 44% -έφτασαν σε αξία τα 2,4 δισ. ευρώ-, ποσοστό ακριβώς διπλάσιο από το 22% των χωρών της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τη Eurostat, το σύνολο των ευρωπαϊκών οικονομιών επενδύει στην ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας, αφού η επανεκκίνηση του διεθνούς εμπορίου φαίνεται να αποτελεί τη μόνη εγγύηση για την ανάκαμψη σε παγκόσμιο επίπεδο. Eτσι, το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών -πλην της Ιρλανδίας- εμφάνισαν τον πρώτο μήνα του χρόνου θετικό πρόσημο στην εξαγωγική τους δραστηριότητα, συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2010, όπου ήδη είχαν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια της διεθνούς ανάκαμψης. Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές συνολικά τον Ιανουάριο 2011 αυξήθηκαν κατά 24,5%, ενώ σε αξία ανήλθαν σε 326,5 δισ. ευρώ.
Οι πιο ισχυρές εξαγωγικές οικονομίες της ΕΕ-27, και συγκεκριμένα η Γερμανία, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, που συνολικά συνεισφέρουν με 66,4% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας από το 2010, σε ποσοστά υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, πλην της Γαλλίας. Ωστόσο, η αύξηση των εξαγωγών αναπτυσσόμενων οικονομιών της Βουλγαρίας κατά 73% και της Λιθουανίας κατά 60% τον Ιανουάριο 2011 είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να χάσει δύο θέσεις στην εξαγωγική κατάταξη της ΕΕ-27 και να βρίσκεται πλέον στην 22η θέση.
Επιτέλους! Να και κάποιες αισιόδοξες εκτιμήσεις για φέτος!
Και ενώ η «μιζέρια» και η απαισιοδοξία αποτελούν σημεία των καιρών. ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση «κλείνει το μάτι» στις εξαγωγές, για τις οποίες «βλέπει» φως!
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι ελληνικές εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 5,5 % το 2011, ενώ στόχος του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας είναι η ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, μέσω στοχευμένων πολιτικών και δράσεων, ώστε να ανέλθουν στο 10% του ΑΕΠ το 2012 και στο 16% το 2014, από το 8,7% του ΑΕΠ που είναι σήμερα.
Όπως σημείωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας , κ. Μιχάλης Χρσυσοχοϊδης «η προώθηση της ανάπτυξης μέσω των εξαγωγών αποτελεί το βασικό πυλώνα της ελληνικής προοδευτικής απάντησης στην οικονομική κρίση».
... αλλά οι τράπεζες θέτουν εμπόδια! - Κλείνουν τις «κάνουλες» και προβληματίζουν τους εξαγωγείς
«Τροχοπέδη» στις εξαγωγικές επιχειρήσεις. οι τράπεζες, οι οποίες ολοένα και κλείνουν περαιτέρω τις «κάνουλες». Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι το πρόβλημα δεν έγκειται απλά στα υψηλά επιτόκια λόγω της αύξησης του spread, αλλά και στη δυσχερή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των τραπεζών και των εξαγωγικών επιχειρήσεων, καθώς η μειωμένη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τις τράπεζες εξακολουθεί να κάνει τα πράγματα όλο και πιο δύσκολα, με τον κίνδυνο του μεγαλύτερου «μπλόκου» να εντείνεται.
Το πρόβλημα ρευστότητας που παρουσιάζει ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος, καθώς και οι συνεχείς πιέσεις της τρόικας για «μαχαίρι» στις επιχορηγήσεις, «ευνουχίζουν» την πρωτοβουλία των τραπεζών.
Σημειώνεται ότι το 44% των εξαγωγικών επιχειρήσεων χαρακτηρίζει ως κακή ή πολύ κακή τη συνεργασία και την τελική έκβαση της χρηματοδότησης από τις τράπεζες κατά το 2010, σύμφωνα με σχετική έρευνα του ΣΕΒ, ενώ περίπου δύο στις τρεις εξαγωγικές επιχειρήσεις (62%) εκτιμούν ότι η δυνατότητα χρηματοδότησης από τις τράπεζες θα είναι φέτος χειρότερη από το 2010. Ένας στους τρείς αναμένει η ροή των τραπεζικών χορηγήσεων να είναι ίδια με πέρυσι και μόλις το 7% του δείγματος, εκτιμά ότι θα βελτιωθεί.
Οι «δυσοίωνες» αυτές εκτιμήσεις των εξαγωγικών επιχειρήσεων βασίζονται στην πτωτική πορεία που συνεχίζει να διαγράφει η ελληνική οικονομία, καθώς και στις ανησυχίες περί πρόσθετων μέτρων, τα οποία θα υποχρεώσουν τις τράπεζες να σφίξουν και άλλο τη «στρόφυγγα», τη στιγμή που το ελληνικό ζήτημα «αιωρείται» και οι συσκέψεις περί αντιμετώπισής του, αν και συχνές, ωστόσο όχι και συγκεριμένες.
Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι η ανοδική πορεία των εξαγωγών λειτουργεί σαν «όαση» στην έρημο. Μέσα σε ένα κλίμα δυσαρέσκειας και έντονης αβεβαιότητας για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας, οι ενισχυμένες εξαγωγές πέρυσι, καθώς και οι εκτιμήσεις για θετικό πρόσημο και φέτος, δίνουν μία «νότα» αισιοδοξίας στην ψυχολογία των Ελλήνων, που πλέον έχει πιάσει «πάτο».
Σταυρούλα Μαλαίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr