Απομένει μόνο μία πολιτικά υγιής και εθνικά αξιοπρεπής λύση: Να κληθεί ο λαός ν’ αποφανθεί άμεσα για την ακολουθητέα εθνική πορεία –μέσα από ένα δημοψήφισμα. Ένα δημοψήφισμα που θα θέσει την κοινωνία μας μπροστά στο μοναδικό, πλέον, σήμερα, βαθύτερο εθνικό μας διακύβευμα:
ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ στον δρόμο που επιβάλλει η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, με τους όρους και με τις θυσίες που απαιτεί η παραμονή μας στην ευρωζώνη; Είμαστε διατεθειμένοι να καταβάλουμε το κόστος των αλλαγών που απαιτούνται για να μην κατέβουμε από το τρένο της Ευρώπης;
Ή ΑΠΟΧΩΡΟΥΜΕ και πορευόμαστε πλέον μόνοι, χωρίς τους όρους, αλλά και χωρίς τα δισεκατομμύρια των εταίρων μας; Θέλει η κοινωνική πλειοψηφία να προκρίνει ένα δρόμο που μας οδηγεί στο περιθώριο και την εθνικά υπερήφανη εξαθλίωση;
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ επισήμανε ότι έπειτα από έναν χρόνο, στον οποίο η χώρα διένυσε επώδυνη πορεία, είναι διάχυτη η πεποίθηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο ίδιο σημείο απ' όπου ξεκίνησε, ένα βήμα πριν απ' τον γκρεμό. «Οι θυσίες δεν φαίνεται να έχουν πιάσει τόπο. Η κρίση παραμένει χωρίς ορατή διέξοδο. Εξακολουθούμε να βουλιάζουμε, ενώ υποτίθεται ότι πασχίζουμε ν' αλλάξουμε», ανέφερε ο κ. Δασκαλόπουλος και πρόσθεσε: «Η σιωπηλή πλειοψηφία βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση για το σήμερα, σε απόλυτη αβεβαιότητα για το αύριο, απρόθυμη ή ανήμπορη να συμβάλει σε οποιαδήποτε προσπάθεια».
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου απέδωσε την αποτυχία στο γεγονός ότι «αντιμετωπίσαμε με το μπαμπάκι κι όχι με το νυστέρι το καρκίνωμα, που ευθύνεται για την κρίση και τη διαιώνισή της: το κραταιό πελατειακό κράτος».
Η παραγωγική οικονομία, πρόσθεσε, καταβάλλει αγόγγυστα το μερίδιο που της αναλογεί, «δεν είναι, όμως, διατεθειμένη να υποστεί αδιαμαρτύρητα κι άλλα έκτακτα χαράτσια κι άλλους φόρους κι άλλα βάρη, όταν βλέπει ότι αυτά πάνε για τη συντήρηση αυτού του κράτους των κομματικών πελατών, που καταχράται τους φόρους των πολιτών και αναδιανέμει στους εκλεκτούς του και στους επιτήδειους τον εθνικό πλούτο».
Ο κ. Δασκαλόπουλος ανέφερε ότι «υπήρξε κάτι σαν αναλαμπή συνείδησης πριν από έναν χρόνο, όταν το σύστημα κατέρρευσε οικονομικά -και ηθικά- μέσα από τη δική του ασυδοσία», αλλά «δυστυχώς, η προσπάθεια δεν κράτησε πολύ. Η εύκολη δημαγωγία εξοστράκισε τον ουσιαστικό προβληματισμό. Κατά μία έννοια, η βοήθεια από τους εταίρους μας υπήρξε δίκοπο μαχαίρι. Μας έδωσε ανάσα για να μη βουλιάξουμε, ταυτόχρονα, όμως, προσέφερε πίστωση χρόνου στις δυνάμεις, που δεν θέλουν ν' αλλάξουμε».
Χαρακτήρισε δε «μεγάλο στρατηγικό λάθος» το γεγονός ότι δεν έγινε ο λαός κοινωνός όλης της αλήθειας. «Δεν του εξηγήσαμε επαρκώς πόσο τραγικά δύσκολη είναι η κατάσταση, πόσο επώδυνα τα μέτρα, που θα απαιτηθούν, πόσο μακρύς ο δρόμος μέχρι να ξανασταθεί στα πόδια της η χώρα».
«Δεν είπαμε», πρόσθεσε, «στην κοινή γνώμη πόσο παραπλανούν τα διάφορα σενάρια, που εμφανίζουν την αναδιάρθρωση του χρέους μας ως μία ανώδυνη έξοδο από την κρίση. Η αναδιάρθρωση, όποτε και αν έρθει, θα είναι λύση μόνο αν πρώτα έχουμε καυτηριάσει τις πηγές δημιουργίας των ελλειμμάτων και του χρέους. Διαφορετικά, η όποια αναδιάρθρωση θα ισοδυναμεί με εθνική χρεοκοπία».
«Δεν εξηγήσαμε στην κοινή γνώμη πως δεν υπάρχει επιστροφή στην αναπτυξιακή φούσκα του χθες», σημείωσε και πρόσθεσε: «Η σκληρότερη αλήθεια σήμερα είναι ότι είμαστε αναγκασμένοι να υποστούμε περαιτέρω μείωση του βιοτικού μας επιπέδου. Να επιδείξουμε πολύ μεγαλύτερη υπομονή και επιμονή. Να μειώσουμε τις προσδοκίες μας και να οπλιστούμε ηθικά και ψυχικά, γιατί ο δρόμος θα είναι μακρύς. Αν δεν τα καταφέρουμε, θα πεινάσουμε».
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ προειδοποίησε ότι τα μέτρα επείγουν, ο χρόνος έχει τελειώσει και «αν δεν κάνουμε χωρίς άλλη χρονοτριβή αυτά που πρέπει, μας περιμένει η κόλαση. Και το σήμερα, για το οποίο τόσο μεμψιμοιρούμε, αύριο κινδυνεύει να μας φαίνεται, συγκριτικά, παράδεισος».
Ανέφερε ακόμη ότι οι περιστάσεις απαιτούν, και ο λαός έχει ανάγκη, μία ισχυρή διακυβέρνηση, αταλάντευτη στους στόχους της, ανυποχώρητη στις προθέσεις της. Και, μιλώντας για τη συναίνεση, εξέφρασε την ευχή «έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, να καταστεί δυνατή η συνεννόηση μεταξύ των πιο υπεύθυνων δυνάμεων της χώρας». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι σήμερα η ευχή αυτή δεν είναι ρεαλιστική γιατί «μία τέτοια πολιτική συναίνεση ήταν εφικτή και θα έπρεπε να είχε επιτευχθεί πριν από έναν χρόνο, όταν η χώρα προσέφυγε στο Μνημόνιο για να σωθεί. Σήμερα, φοβούμαι ότι η συναίνεση είναι καμένο χαρτί. Και χωρίς πολιτική συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει εθνική συστράτευση».
Ο κ. Δασκαλόπουλος υπογράμμισε, τέλος, ότι δεν έχει καμία αμφιβολία πως «οι κομματικοί, μιντιακοί, οικονομικοί και ιδεολογικοί πάτρωνες της μεταπολίτευσης θα δώσουν λυσσαλέα μάχη, για να καθηλώσουν τον τόπο στα μέτρα τους», εξέφρασε, ωστόσο, την ελπίδα ότι υπάρχουν δυνάμεις στην τάξη των εργαζομένων, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της νεολαίας, που μπορούν να κερδίσουν τη μάχη.
Συναίνεση ζητά ο Γ. Παπανδρέου
Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός κάλεσε για ακόμη μία φορά τα κόμματα σε συναίνεση, προειδοποιώντας «όλους εντός και εκτός Ελλάδος να μην υπονομεύουν τις προσπάθειες της χώρας».
«Υπάρχουν σημεία που μπορούμε να συναινέσουμε», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι “το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας είναι το αποτέλεσμα του βαθύτερου προβλήματος της κρίσης, και αυτό πρέπει να λύσουμε. Σε 19 μήνες κάναμε όσα δεν είχαν γίνει για πολλά χρόνια”.
Το έλλειμμα του 2011 θα αγγίξει το 7,5% του ΑΕΠ, ενώ η πώληση περιουσιακών αναμένεται να μειώσει το χρέος. Οι αποφάσεις τις ΕΕ για το χρέος δεν έχουν πείσει τις αγορές», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και προσέθεσε ότι σε αυτή την πορεία αλλαγής της χώρας το κράτος είναι δίπλα στην επιχειρηματικότητα.
Γ. Παπακωνσταντίνου: "Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Ελλάδα"
Η χώρα βρίσκεται και πάλι σε κρίσιμο σταυροδρόμι, ο κίνδυνος είναι οι εταίροι μας να θεωρήσουν ότι η Ελλάδα εγκαταλείπει την προσπάθεια και αυτόν τον κίνδυνο εμείς ποτέ δεν θα τον πάρουμε, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας το απόγευμα στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ.
Καλούμαστε, πρόσθεσε, να μην κάνουμε πίσω, να διπλασιάσουμε την προσπάθεια και να πείσουμε ότι δεν δίνουμε δικαιώματα. Έδωσε ωστόσο και μηνύματα αισιοδοξίας, αναφερόμενος στο ότι η ύφεση στο πρώτο τρίμηνο ήταν πιο ρηχή, οι εξαγωγές ανακάμπτουν ενώ βρισκόμαστε ενώπιον μιας καλής τουριστικής περιόδου.
Αναφερόμενος στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι ελήφθησαν πρωτόγνωρες αποφάσεις για αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, οι οποίες δεν θα μειώσουν μόνο το δημόσιο χρέος αλλά και θα οδηγήσουν σε καλύτερες υπηρεσίες στα λιμάνια, τα αεροδρόμια, καλύτερες υποδομές στην ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες, επενδύσεις, θέσεις εργασίας.
Επανέλαβε δε, ότι δεν πρόκειται να γίνουν οριζόντιες περικοπές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις για εξορθολογισμό των δαπανών, μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 ως το 2015, νέο μισθολόγιο, στόχευση των κοινωνικών δαπανών και διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Ο υπουργός Οικονομικών έκανε έναν σύντομο απολογισμό του χρόνου που πέρασε, από τον περσινό Μάιο οπότε όπως είπε "αγωνιούσαμε αν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα έπειθαν εγκαίρως τα κοινοβούλιά τους για να πληρωθεί η πρώτη δόση του δανείου των 110 δισ., χρήματα που χρειαζόμασταν για να μην κηρύξουμε στάση πληρωμών".
Αναφέρθηκε στα μέτρα που ελήφθησαν και τις διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν (μισθοί, συντάξεις, αύξηση φόρων, μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, αλλαγές στο φορολογικό κ.α.) τονίζοντας ότι ο πρόεδρος της ΕΕ κ. Χ. Ρομπάι δήλωσε πρόσφατα ότι ο ίδιος ως υπουργός χρειάστηκε 5 - 6 χρόνια για να κάνει αυτά που έγιναν στη χώρα μας σε ένα χρόνο.
"Όλα αυτά όμως, πρόσθεσε ο υπουργός, δεν αρκούν. Και αυτό φαίνεται από το ότι αμφισβητούμαστε όχι μόνο για τις δικές μας ελλείψεις και λάθος επιλογές αλλά γιατί συνολικά η ΕΕ είναι σε ένα εξαιρετικά δύσκολο σημείο".
Απέδωσε τις πρόσθετες παρεμβάσεις που απαιτούνται στο υψηλότερο έλλειμμα από αυτό που είχε καταγραφεί όταν σχεδιάστηκε το πρόγραμμα, καθώς και στη βαθύτερη από την αναμενόμενη ύφεση.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου έδωσε, τέλος, απαντήσεις στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση λέγοντας ότι ακούμε κριτική πως δεν μειώσαμε το κράτος, ωστόσο οι δημόσιοι υπάλληλοι μειώθηκαν κατά 83.000 σε ένα χρόνο, έγινε διόρθωση στο μισθολόγιο έστω και με άδικο τρόπο, μειώθηκαν οι καταναλωτικές δαπάνες, οι δαπάνες για εξοπλισμούς και οι ανελαστικές δαπάνες. Ενώ για το φορολογικό είπε ότι ακούγεται κριτική για φορομπηχτική πολιτική, ωστόσο το 2010 τα έσοδα παρέμειναν λιγότερα από το μέσο όρο της ΕΕ και ταυτόχρονα μειώθηκε η φορολογία στα εισοδήματα κάτω από 40.000 ευρώ, στα μη διανεμόμενα κέρδη καθώς και ο ΦΠΑ στον τουρισμό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr