Εξετάζεται συγκεκριμένα η νέα κλίμακα και η μείωση του αφορολόγητου να αφορούν ακόμη και στα φετινά εισοδήματα, να αυξηθεί δηλαδή από φέτος η παρακράτηση του φόρου, που σημαίνει ότι αρκετοί φορολογούμενοι θα δουν μείωση των απολαβών τους μέσα στους επόμενους μήνες.
Υπενθυμίζουμε ότι με την φορολογική κλίμακα που ισχύει από πέρυσι, υπάρχει φοροελάφρυνση σε εισοδήματα μέχρι τα 40.000 ευρώ. Εφόσον, ωστόσο αποφασισθεί να μειωθούν τα κλιμάκια, σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, είναι ορατό το ενδεχόμενο επιβαρύνσεων.
Στο τραπέζι βρίσκεται ταυτόχρονα η χορήγηση των φοροαπαλλαγών με εισοδηματικά κριτήρια, καθώς επίσης όσες δαπάνες συνεχίζουν να εκπίπτουν ακόμη κατά 100% από το εισόδημα, (π.χ. ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις σε γιατρούς, τόκοι στεγαστικών δανείων για α’ κατοικία) να εκπίπτουν στο εξής από το φόρο.
Χαράτσια στα ακίνητα
Το πακέτο των μέτρων φαίνεται σύμφωνα με όλα τα σενάρια ότι θα περιλαμβάνει και «χαράτσια» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Εξετάζεται τόσο το χαμήλωμα του «πήχη» των 400.000 ευρώ (το όριο δηλαδή πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, ώστε η τσιμπίδα να πιάσει περισσότερους ιδιοκτήτες), όσο και η επιβολή έκτακτης εισφοράς σε όσους έχουν περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ. Εναλλακτικά συζητείται να επιβληθεί έκτακτη εισφορά στους έχοντες ακίνητα που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές, και συγκεκριμένα όσες έχουν Τιμή Ζώνης 4.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και άνω.
Στο τραπέζι έχει ξαναμπεί και η εξίσωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, που θα συνοδευτεί με χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους περισσότερο ευάλωτους καταναλωτές. Έχει εκτιμηθεί ότι το μέτρο μπορεί να αποφέρει 400 εκ. ευρώ αν η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ανέβει στα επίπεδα του κίνησης, δηλαδή στα 1,5 ευρώ/ λίτρο, με βαριές όμως οικονομικές συνέπειες για τα χαμηλά εισοδήματα.
Τα σενάρια για τη μείωση του αφορολόγητου
Τα σενάρια για αλλαγές στο αφορολόγητο όριο κάνουν λόγο για μείωσή του, από τα 12.000 ευρώ σε επίπεδα κάτω από τα 10.000 ευρώ (πιθανώς γύρω στα 8.000 ευρώ). Σύμφωνα με τα ίδια σενάρια, το τμήμα του εισοδήματος μεταξύ του νέου αφορολόγητου ορίου ως τα σημερινά επίπεδα των 12.000 ευρώ, εξετάζεται να φορολογείται με συντελεστή μεταξύ του 10% και του 18%, (δεν έχει ακόμη αποφασιστεί).
Υπήρξαν μάλιστα σκέψεις ακόμη και για την πλήρη κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και για τη φορολόγησή τους από το πρώτο ευρώ, δεδομένης της υψηλής φοροδιαφυγής που παρατηρείται στη συγκεκριμένη ομάδα. Το σενάριο ωστόσο αυτό φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί.
Τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για το 2011
Σε κάθε περίπτωση, ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται για φέτος, συγκαταλέγονται :
- Αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων από το Σεπτέμβριο, με συνέπεια την αύξηση των φόρων για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές, τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες, έξοδα για μεταβιβάσεις ακινήτων, κλπ.
- Επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στις τιμές χυμών, αναψυκτικών εμφιαλωμένων νερών και φυσικού αερίου.
- Επίσπευση της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου. Το μέτρο μπορεί να αποδώσει 180 εκ. ευρώ το 2011, σύμφωνα με την πρόβλεψη του υπ. Οικονομικών. Το ενιαίο μισθολογίο σχεδιάζεται προκειμένου να καταργηθούν τα επιδόματα, να καθυστερήσει ο χρόνος ωρίμανσης και να καθιερωθεί ένα επίδομα παραγωγικότητας που θα καταβάλλεται ανάλογα με τις επιδόσεις των υπαλλήλων. Δεν φαίνεται να επικρατεί το σενάριο για την ενσωμάτωση στους μισθούς των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας.
- Περικοπές επιχορηγήσεων σε φορείς του Δημοσίου λόγω καταργήσεων και συγχωνεύσεων.
- Οριζόντια περικοπή 10% όλων των πιστώσεων για καταναλωψτικές και λειτουργικές δαπάνες (όχι μισθολογικές) σε όλα τα υπουργεία, στο τέλος του χρόνου. Το μέτρο αυτό, μαζί με τις περικοπές επιχορηγήσεων σε φορείς του Δημοσίου, υπολογίζεται ότι μπορεί να αποδώσουν 1,5 δισ. ευρώ.
- Επιπλέον περικοπή ιατροφαρμακευτικής δαπάνης κατά 400 εκ. ευρώ το 2011
- Αναδιοργάνωση εφοριών που εκτιμάται ότι θα αποδώσει 400 εκ. ευρώ.
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr