Η ΕΛΣΤΑΤ πάντως τονίζει για άλλη μία φορά πως ο τρόπος υπολογισμού των τριμηνιαίων συναλλαγών της Γενικής Κυβέρνησης της περιόδου 2009-2011 είναι διαφορετικός από αυτόν της περιόδου 2000-2008. Οι τριμηνιαίες εκτιμήσεις για τα έτη 2009-2011 γίνονται με δεδομένα ως επί το πλείστον από άμεσες πηγές, ενώ για την περίοδο 2000-2008, με την κατανομή των ετησίων αποτελεσμάτων στα τρίμηνα. Το γεγονός αυτό επηρεάζει τη συγκρισιμότητα των στοιχείων των ετών 2008 και 2009 και επομένως, όπως αναφέρει, ο τριμηνιαίος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ μεταξύ των ετών αυτών θα πρέπει να χρησιμοποιείται με επιφύλαξη.
Βεβαίως το υπουργείο Οικονομικών επιχαίρει επισημαίνοντας την ιδιαίτερα θετική εξέλιξη της αύξησης του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2011 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν εννέα συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικών ρυθμών μεταβολής. Με βάση τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών η εξέλιξη αυτή αναμενόταν για μετά το δεύτερο τρίμηνο του έτους γεγονός που καθιστά ακόμη πιο ενθαρρυντικές τις σημερινές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ.
Το πρώτο τρίμηνο του 2011 εμφανίζει θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,8% σε σταθερές τιμές (έναντι -2,8% το προηγούμενο τρίμηνο) και ρυθμό ανάπτυξης 0,1% σε τρέχουσες τιμές (έναντι -3,3% το προηγούμενο τρίμηνο). Επιπλέον, σε ετήσια βάση η ύφεση ρηχαίνει σημαντικά καθώς ο ρυθμός της μειώνεται το πρώτο τρίμηνο του 2011 3,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σταθερούς όρους (από το -7,4% σε -4,8%) και κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες σε ονομαστικούς όρους (από το -5,2% στο -4,5%).
Το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει επίσης ότι ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης για το 2010 διαμορφώνεται στο 4,35% έναντι 4,5% που εκτιμούσαν τα στοιχεία του Μαρτίου 2011. Ομοίως ο ρυθμός μεταβολής του ονομαστικού ΑΕΠ για το 2010 διαμορφώνεται τώρα στο -1,68% από -2,1% που εκτιμάτο αρχικά από την ΕΛΣΤΑΤ.
Ως προς την επίπτωση της πορείας του ΑΕΠ στα δημόσια έσοδα και με βάση τις νέες εκτιμήσεις, η βαθύτερη ύφεση κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2010 εξηγεί σε ακόμη πιο μεγάλο βαθμό τις επιδόσεις του πρώτου τριμήνου του 2011 στα έσοδα του Προϋπολογισμού και της Γενικής Κυβέρνησης. Η επιβράδυνση της ύφεσης και ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο του έτους αποτελεί ένδειξη για μια καλύτερη πορεία και στα δημόσια έσοδα από εδώ και στο εξής.
Ενθαρρυντικό το θετικό πρόσημο, λέει ο Όλι ρεν
Την άποψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει σημαντικά τις μεταρρυθμίσεις και ότι φέτος θα χρειαστεί επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα, εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Olli Rehn.
Ο ίδιος πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το θετικό πρόσημο στο ρυθμό ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου είναι ενθαρρυντικό, καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα να δείξουν υπευθυνότητα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr