Αφενός διότι το τι τελικά θα αποφασισθεί θα καθορίσει και το αν θα βγούν τρομερά κέρδη ή θα χαθούν σημαντικά ποσά παγκοσμίως απο το παιχνίδι στα ελληνικά ομόλογα.
Αφετέρου διότι όλα θα διαψεύδονται. Το haircut, η επιμήκυνση, το νέο δάνειο των 100 δις ευρώ, η έξοδος της Ελλάδας απο το ευρω, όλα ανεξαιρέτως θα διαψεύδονται όπως και διαψεύδονται ήδη. Καμία επίσημη και έγκυρη πληροφόρηση (πλήν των διαψεύσεων που είναι επίσημες ) δεν υπάρχει.
Είναι όμως δυνατόν όλες οι διαψεύσεις να είναι έγκυρες; Αποκλείεται. Κάτι απ΄όλα θα γίνει. Απλώς δεν έχει αποφασισθεί τι ακριβώς. Επειδή όμως οι αποφάσεις που λαμβάνονται τώρα σε ευρωπαικό και διεθνές επίπεδο σχετικά με τη χώρα μας, μας αφορούν όλους και κυρίως εμάς τους Έλληνες, ας δούμε ποιά είναι τα γεγονότα και ο καθένας ας προσπαθήσει μόνος του να καταλάβει τι θα γίνει, παίρνοντας τις αποφάσεις του και ... τα επενδυτικά ρίσκα του.
Τα γεγονότα:
Διαπιστώθηκε απο την τρόικα και απο τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών οτι το Μνημόνιο «δεν βγαίνει». Τι σημαίνει αυτό; Οτι μετά απο ένα χρόνο υποτιθέμενης εφαρμογής του, οι τροικανοί διαπίστωσαν οτι οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν περάσει, οτι τα μέτρα περιορισμού των δαπανών του δημοσίου δεν ελήφθησαν, οτι αυτό που έγινε ήταν μια φοροεπιδρομή στον ιδιωτικό τομέα που προκάλεσε τεράστια ύφεση και μείωση των θέσεων εργασίας και οτι το αποτέλεσμα αυτής είναι οτι δεν μαζεύονται τα φορολογικά έσοδα. Το έλλειμμα παραμένει στο 10,5% του ΑΕΠ και εξαιτίας της ύφεσης, όλα τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών που στηρίζονται στην αύξηση των φορολογικών εσόδων δεν είναι ρεαλιστικά. Διαπίστωσαν επίσης οι εταίροι οτι η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα περιορισμού των δημοσίων δαπανών και οτι φοβούμενη το πολιτικό κόστος έχει μειώσει – αν δεν έχει σταματήσει – την προσπάθεια. Με λίγα λόγια διαπίστωσαν οτι το σχέδιο ναυάγησε και οτι χρειάζεται νέο.
Κάλεσαν λοιπόν τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο Λουξεμβούργο να του πούν τη γνώμη τους (και οι πληροφορίες λένε οτι δεν ήταν καθόλου ευγενικοί ούτε έδειξαν καμία κατανόηση). Στη σύσκεψη (που δεν κατάφεραν να την κρατήσουν μυστική) συμμετείχαν εκτός απο τους ευρωπαίους αξιωματούχους, οι κορυφαίοι υπουργοί Οικονομικών αλλά δεν ήταν δυνατόν να αποφασισθεί τι θα γίνει διότι για να ληφθεί απόφαση χρειάζεται να προηγηθεί συμφωνία στο Eurogroup. Το Eurogroup θα γίνει στις 16 Μαίου και εκεί θα αποσαφηνισθεί το τι θα γίνει. "Θεωρούμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται πράγματι πρόγραμμα περαιτέρω προσαρμογής" δήλωσε, μετά τη σύσκεψη, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.
Συνεπώς κάτι απ’ όλα θα γίνει. Το ερώτημα είναι τι και εδώ αρχίζουν τα σενάρια.
- Η έξοδος απο το ευρώ απερρίφθη ακόμη και ώς σκέψη απο τους ευρωπαίους – αυτό είναι μια απο τις διαψεύσεις που πιστεύουμε. Μάλιστα ο κ. Γιούνκερ τη χαρακτήρισε «ηλίθια σκέψη». Δεκτόν, απορούμε ποιός την έκανε, αλλά μάλλον θα μείνουμε με την απορία.
- Η επιμήκυνση του χρέους προτείνεται απο πολλούς, - το προτείνει η γερμανική κυβέρνηση η οποία δεν απορρίπτει και την ιδέα του Haircut. Εξάλλου η γερμανίδα Καγκελάριος κυρία Μέρκελ έχει επανειλημμένως πεί δημόσια οτι ένα μέρος του κόστους της ελληνικής διάσωσης πρέπει να βαρύνει τους ιδιώτες επενδυτές. Και εννοεί οτι δεν πρέπει να το πληρώσουν μόνο οι φορολογούμενοι γερμανοί και ευρωπαίοι πολίτες.
- Το haircut δεν το θέλουμε εμείς διότι σημαίνει τεράστιες ζημίες και για τις ελληνικές τράπεζες αλλά και για την αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές για πολλά χρόνια. Την επιμήκυνση της αποπληρωμής των ομολόγων μας, την θεωρούμε «ήπια αναδιάρθρωση» και δεν μας πολυπειράζει αφού οι τράπεζες δεν πλήττονται. Την είχε προτείνει εξάλλου και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος και ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης. Και οι δυο βεβαίως διαψεύστηκαν και «κατσαδιάστηκαν» απο την κυβέρνηση η οποία δεν υπάρχει περίπτωση να μας πεί ποτέ τι ζητάει διότι απλούστατα γνωρίζει οτι αυτό που ζητάει μπορεί να μην γίνει. Συνεπώς (επειδή μετράει πολύ το επικοινωνιακό κόστος) δεν θα πεί ποτέ τι ζητάει. Θα περιμένει να ληφθούν οι αποφάσεις απο τις Βρυξέλλες και θα προσπαθήσει να τις πιστωθεί ώς επιτυχία.
Το πρόβλημα με την επιμήκυνση (και φυσικά με το haircut) είναι οτι δεν θέλει ούτε να το ακούει ο Τρισέ και η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα. Και αυτή τη στιγμή η ΕΚΤ είναι σε άγρια κόντρα για αυτό το ζήτημα με τη Γερμανία.
- Η τρίτη εναλλακτική είναι η χορήγηση νέου δανείου ύψους περίπου 100 δις ευρώ ώστε να μην πτωχεύσουμε και να μπορέσουμε να πληρώσουμε τα ομόλογα που λήγουν. Το δάνειο αυτό θα είναι μεγαλύτερης διάρκειας, θα εξασφαλίσει οτι η χώρα θα χρηματοδοτείται και μετά το 2012 και ότι θα καλυφθεί η τεράστια μαύρη τρύπα του 2011 ποθ είναι σύμφωνα με τις ευνοικότερες εκτιμήσεις 5 δις και αν δεν μαζευτούν φόροι ουδείς γνωρίζει που θα φθάσει. Βεβαίως οι όροι χορήγησης αυτού του δανείου θα είναι πολύ αυστηρότεροι αυτών του μνημονίου. Θα πρέπει δηλαδή η Ελλάδα να δεχθεί οτι για να πάρει αυτά τα χρήματα και να επιβίωσει «δεν χωράει αναβολή» σε κανένα απο τα μέτρα που προτείνει η τρόικα. Και επειδή η τρόικα δεν μας εμπιστεύτεια πια θα μας θέσει υπο καθημερινή επιτροπία. Θα εγκατασταθούν δηλαδή άνθρωποι του ΔΝΤ και της ΕΕ μέσα στα υπουργεία μας για να εξασφαλίσουν οτι θα κάνουμε τα υπεσχημένα.
Αυτό είναι ασφαλώς εξαιρετικά προσβλητικό για τη χώρα, αλλά απο την άλλη εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση της. Και αυτό είναι το σενάριο που προτείνεται μάλλον και απο τους αμερικανούς.
Τι δουλειά έχουν οι αμερικανοί;
Οι αμερικανοί θεωρούν οτι μια αναστάτωση στην Ευρωπαική Ένωση μπορεί να προκαλέσει τριγμούς στην παγκόσμια ισορροπία των αγορών και θέλουν να την αποφύγουν. Έχουν επανειλημμένως πιέσει τη Γερμανία να βάλει πλάτη στην ελληνική υπόθεση και «να μην παίζει με τη φωτιά». Οι Γερμανοί μέχρι στιγμής τους έχουν ακούσει. Τώρα πιέζονται εκ νέου να δεχτούν ενα σενάριο με νέα χρηματοδότηση και ένα νέο μνημόνιο, καθώς οι αμερικανοί θεωρούν οτι επιμηκύνσεις, ομόλογα τύπου Brady κλπ δεν αποδίδουν και είναι επικίνδυνα.
Το μπαλάκι λοιπόν για μια ακόμη φορά ξαναγυρνάει στη Γερμανία η οποία θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσει και μετά να αναλάβει να πείσει και τους άλλους δυσανασχετούντες της ΕΕ να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρωθούν τα ελληνικά ομόλογα χωρίς να γίνει ούτε κούρεμα ούτε φυσικά πτώχευση της Ελλάδας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως και παρόλο που οι διαψεύσεις πέφτουν σαν το χαλάζει, κάτι απο αυτά τα τρία – ή συνδυασμός τους – θα γίνει. Άλλη λύση δεν υπάρχει διότι η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων της και δεν θα μπορέσει να βγεί να δανειστεί απο τις αγορές τουλάχιστον για τα επόμενα δυο χρόνια. Άρα κάποιος άλλος (Η Ευρώπη) θα αναλάβει τα χρέη μας και έναντι αυτών θα μας βάλει τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι.
Τι σημαίνουν όλα αυτά για εμάς;
Σε κάθε περίπτωση όποια λύση και αν επιλεγεί:
- η χώρα θα παραμείνει στο Ευρώ
- το εισόδημα μας θα μειωθεί δραματικά αν δεν αυξηθεί άμεσα η παραγωγικότητα
- η ανεργία θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο
- τα «ασημικά», ότι κι αν θεωρούμε ασημικό, θα πουληθούν
- ο έλεγχος απο τους δανειστές θα γίνει ασφυκτικός και προσβλητικός. Τα μέτρα δεν θα τα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση και οι τροικανοί θα κρίνουν το αποτέλεσμα όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Τα μέτρα θα τα ορίζουν οι τροικανοί και η Βουλή απλώς θα πρέπει να τα ψηφίζει.
- το πολιτικό σκηνικό θα αρχίσει να αλλάζει με τους πολίτες να απαξιώνουν οποιονδήποτε αναγνωρίζουν θεωρώντας τους όλους συνυπεύθυνους
- τελικά θα αλλάξουμε οικονομικό μοντέλο και θα περάσουμε απο κρατικοδίαιτη οικονομία σε οικονομία της αγοράς πράγμα που σημαίνει οτι τα περισσότερα απο όσα θεωρούσαμε κεκτημένα δεν θα είναι πλέον καθόλου δεδομένα.
Όσον αφορά στους επενδυτές σε ελληνικά ομόλογα θα πρέπει να σκεφθούν και να ρισκάρουν σχετικά με το τι θα γίνει. Διότι αν τελικά επιλεγεί η τελευταία λύση, δηλαδή η χορήγηση νέου μακροπρόθεσμου δανείου χωρίς haircut και χωρίς επιμήκυνση, αυτό σημαίνει οτι όσοι πούλησαν ελληνικά ομόλογα με μειωμένες τιμές θα χάσουν ενώ όσοι αγόρασαν θα κερδίσουν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr