Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ecofin Jean-Claude Juncker διέψευσε κατηγορηματικά και άμεσα αυτό το ενδεχόμενο, ενώ αντίστοιχη διάψευση έκανε και αξιωματούχος της Γερμανικής κυβέρνησης, σχετικά και με τη φημολογία περί μυστικής συνάντησης των υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης.
"Το δημοσίευμα περί επικείμενης εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη του Ευρώ, πέραν του ότι είναι αναληθές, γράφεται με αδιανόητη ελαφρότητα παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα έχει διαψευστεί από την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς και από τις Κυβερνήσεις των άλλων κρατών μελών της ΕΕ", αναφέρει σε ανακοίνωση του το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικων, προσθέτοντας ότι τέτοια δημοσιεύματα αποτελούν προβοκάτσια, υπονομεύουν την προσπάθεια της Ελλάδας και του Ευρώ και υπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι στις αρχές Απριλίου το Spiegel είχε προκαλέσει και πάλι αναστάτωση στις διεθνείς αγορές και την Ευρώπη, αφού είχε αναφέρει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πίεζε την Ελλάδα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους.
Εν τω μεταξύ, ο ΥΠΟΙΚ της Αυστρίας τονίζει ότι η διάσπαση της Ευρωζώνης είναι αδιανόητη, ενώ συμπληρώνει ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τη συνάντηση, την οποία με τη σειρά της η Γαλλίδα ΥΠΟΙΚ, Christine Lagarde ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψέυδει.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Wolfgang Schaeuble θα έχει μαζί του έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο θα αναλύεται η περίπτωση και τα αποτελέσματα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. "Η ελληνική έξοδος από το ευρώ θα οδηγήσει την ραγδαία υποτίμηση της δραχμής σε σχέση με το ευρώ και θα είναι καταστροφική για την ευρωπαϊκή οικονομία", επισημαίνει το έγγραφο.
Το Der Spiegel δεν παραλείπει να κάνει και μία σύντομη αναφορά και στις επιπτώσεις μίας τέτοιας κίνησης, επισημαίνοντας ότι τόσο ο τραπεζικός κλάδος της Ελλάδας, όσο και της Ευρώπης, αλλά και η ίδια η ΕΚΤ, θα δεχτούν καίριο πλήγμα στα κεφάλαια τους.Σημειώνεται ότι στο άρθρο είναι ασαφές πως νομικά μπορεί να αποχωρήσει μία χώρα από το ευρώ και εάν θα αποδεχθούν μία τέτοια μονομέρή κίνηση οι εταίροι.
«Το Spiegel Online επανέφερε στο προσκήνιο της υπαρκτές ανησυχίες για το μέλλον του ευρώ», δήλωσε στο Bloomberg ο Σαμαρζίτ Σανκάρ, γενικός διευθυντής της Bank of New York Mellon στη Βοστώνη.
«Αν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες διοχετευθούν στην αγορά νέες πληροφορίες περί πιθανής εξόδου μιας ή περισσοτέρων χωρών από την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ενωση, τότε οι επιπτώσεις για το ευρώ θα είναι αναπόφευκτα αρνητικές... Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για φήμες που πλήττουν τα θεμέλια της ύπαρξης του ευρώ», εξήγησε ο ασιατικής καταγωγής διαχειριστής κεφαλαίων, διατυπώνοντας ταυτόχρονα και μια εκδοχή και τα βαθύτερα αίτια του περίεργου δημοσιεύματος.
Ο Σανκάρ υπαινίσσεται καταφανώς ότι στόχος των (παρα)πληροφοριών είναι η υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ. Σημειωτέον ότι η Bank of New York Mellon είναι η μεγαλύτερη τράπεζα διαχείρισης αποθεματικών οργανισμών και ιδρυμάτων. Συγκεκριμένα, διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 20 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τα σενάρια των HSBC, UBS και JP Morgan για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Ολοένα και περαιτέρω πιέσεις ασκούνται στην Ελλάδα για άμεση λύση ενάντια στο οικονομικό της πρόβλημα ενόψει της λήξης των CDS στις 18 Μαίου, με τους ξένους να "παίζουν" ελληνική χρεοκοπία.
Τα επικρατέστερα σενάρια ως προς την κατάληξη του ελληνικού χρέους είναι η αναδιάρθρωση, το haircut, το νέο πακέτο στήριξης από την Ευρωπαική Επιτροπή, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για επιμήκυνση του δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ, προτάσσοντας το ενδεχόμενο αυτό ως το προέχον ζήτημα που πρέπει να απασχολεί τη χώρα. Αυτό υποστήριξαν από τη μία ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, κ. Ηρακλής Πολεμαρχάκης και ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Και όλα αυτά την ώρα που οι εμπειρογνώμονες της τρόικας πραγματοποιούν σαρωτικούς ελέγχους στην Αθήνα από τους οποίους την ερχόμενη εβδομάδα οι επικεφαλείς της τρόικας θα βγάλουν την ετυμηγορία τους για την πέμπτη δόση του ελληνικού δανείου των 110 δισ. ευρώ. Mε το spread 10ετούς στις 1.296 μονάδες βάσης οφέλη για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης από μία πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους "βλέπει" ο οικονομικός σύμβουλος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Λαρς Φελντ, μιλώντας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.Τονίζοντας ότι η άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ακόμη και εντός του 2011 με τη βοήθεια των πιστωτών θα βοηθούσε στην ενίσχυση της αξιοπιστίας του ESM, η ισχύς του οποίου θα ενεργοποιηθεί από το 2013, ο οικονομικός σύμβουλος της κυρίας Μέρκελ εκφράζει θέσεις που η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να διατυπώσει δημοσίως.
"Το ζήτημα για να το κάνεις νωρίτερα ή η απαίτηση να γίνει νωρίτερα παρά αργότερα είναι ότι θέλεις από τους -ιδιώτες- πιστωτές να παίξουν ένα ρόλο", σημείωσε ο Φελντ, εννοώντας ότι πρέπει να αναλάβουν το κόστος που τους αναλογεί σε μία ενδεχόμενη αναδιάρθρωση.
Για τον ESM, το ζήτημα είναι «να κερδίσει σε αξιοπιστία, έπειτα μία ελληνική αναδιάρθρωση θα ήταν ένα πολύ καλό σήμα για την αγορά και δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει αυτές τις δυσκολίες με το χρέος της, η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών ακόμα και φέτος θα ήταν χρήσιμη», προσέθεσε.
Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Die Zeit» επικαλούμενο εκτιμήσεις του «Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Έρευνας Ανάπτυξης» του Ντίσελντορφ, αναφέρει ότι μέχρι τα 40 δισ. θα μπορούσε να φτάσει το κόστος που θα είχε για τη Γερμανία ένα «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Ινστιτούτου του Ντίσελντορφ που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, οι γερμανικές τράπεζες θα επιβαρύνονταν με 25 δισ. ευρώ σε περίπτωση «κουρέματος» κατά 50% του ελληνικού χρέους, το οποίο εκτιμάται ότι είναι απαραίτητο για να ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία. Σε αυτά προστίθενται άλλα 4,2 δισ. ευρώ από τις μέχρι τώρα καταβληθείσες δόσεις της δανειακής βοήθειας, οι οποίες «θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως οι απαιτήσεις των ιδιωτών πιστωτών και γι' αυτό θα περικόπτονταν επίσης κατά 50%».
HSBC
Την ίδια στιγμή, ή επιμήκυνση ή εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι τα δύο επικρατέστερα σενάρια για την Ελλάδα, σύμφωνα με χθεσινή έκθεση της HSBC, στην οποία τονίζεται ότι η υποχρεωτική αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων πριν το 2013 είναι σχδόν απίθανη.
Αυτά είναι τα τρία σενάρια για το ελληνικό κρατικό χρέος από την HSBC:
-να μην υπάρξει καθόλου αναδιάθρωσή του (ποσοστό 20%),
-να υπάρξει βραχυχρόνιο reprofiling (ποσοστό 30%) και
-να υπάρξει μακροχρόνια μεθοδευμένη αναδιάρθρωση (ποσοστό 35%).
UBS
Δεν θεωρείται ως δίλημμα το ερώτημα ή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ή δεύτερο πακέτο βοήθειας, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η UBS σε report της, στο οποίο τονίζει ότι ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας μπορεί να είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί πολιτικά, καθώς έτσι θα αποδειχθεί ίσως η ελληνική χρεοκοπία, ωστόσο, οι συνέπειες μιας αναδιάρθρωσης χρέους- γνωστές και άγνωστες- είναι ακραίες και απρόβλεπτες.
Όπως λέει η UBS, ακόμη και ο «εθελοντικός ανασχεδιασμός» του χρέους δεν θα είναι επαρκής για να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία, αλλά τουλάχιστον θα μπορούσε να αποτελέσει «πρώτο βήμα» για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, αναφέρεται στην έκθεση.
JP Morgan
Η JP Morgan τάσσεται υπέρ επιμύκυνσης τύπου Ουρουγουάης, με επιμήκυνση της αποπληρωμής, παρά αναδιάρθρωσης τύπου Αργεντινής, με "κούρεμα" της αξίας των τίτλων.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αναφέρει, οι κάτοχοι των τίτλων (τράπεζες της Ε.Ε. και της Ελλάδας, ταμεία, ΕΚΤ, funds κ.ά.) θα μπορέσουν να απορροφήσουν το σοκ.
Πιθανή επιμήκυνση θα έχει σημαντικές μακροοικονομικές συνέπειες για τη χώρα, τονίζει, καθώς δεν απαλύνει την πίεση συνέχιστης της δημοσιονομικής σύγκλισης τα επόμενα χρόνια. Αντί αυτού, υπογραμμίζει πως υπάρχει όριο στην επίσημη διαθέσιμη στήριξη προς τη χώρα και, διατηρώντας το μεγαλύτερο μέρος του χρέους στον ιδιωτικό τομέα, ασκούνται ισχυρότερες πιέσεις στην Ελλάδα να διασφαλίσει ότι δεν επίκειται "κούρεμα" σε μεταγενέστερη φάση.
Στίγκλιτς
Παράλληλα, χαρακτηρίζοντας "αναπόφευκτη" την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο στενός σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, νομπελίστας οικονομολόγος Τζόσεφ Στίγκλιτς, σε συζήτηση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, με θέμα «Παγκόσμια Οικονομία: προκλήσεις και προοπτικές», απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του προέδρου των Ελλήνων φοιτητών του πανεπιστημίου Κολούμπια, Χάρη Λυπηρίδη, επιβεβαίωσε αυτά που γράφονται κατά κόρον στον διεθνή Τύπο το τελευταίο διάστημα.
Αυτό αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθερτυπία", σύμφωνα με το οποίο, ο Στίγκλιτς τόνισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύσκολα προβλήματα που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση και θεωρεί ότι έγιναν όλα σωστά και ότι πάρθηκαν οι σωστές πολιτικές αποφάσεις. «Θα ήταν καλύτερα να μιλήσω για την Ιρλανδία και όχι για την Ελλάδα» είπε ο ίδιος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr