Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", ήδη από τα τέλη του 2010, το Κατάρ σχεδίαζε να κάνει πίσω στην συγκεκριμένη επένδυση, για τρεις λόγους:
Πρώτον, η Γερμανία πίεσε παρασκηνιακά την Ε.Ε. για να «εμποδίσει» την Αθήνα να προχωρήσει η συμφωνία με την QIA, καθώς θεωρούσε ότι μια απευθείας ανάθεση της επένδυσης στην QIA, έτσι όπως τη σχεδίαζε η κυβέρνηση, αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία και ότι θα έπρεπε να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός, γιατί υπήρχαν και «ευρωπαϊκές εταιρείες» που ενδιαφέρονταν να συμμετάσχουν.
Δεύτερον, τα μηνύματα των Βρυξελλών προς την κυβέρνηση Παπανδρέου είχαν στόχο τον "αδιαφανή" ρόλο του Ισπανού αρχιτέκτονα, Χοσέ Αθεμπίγιο, ο οποίος είχε αναλάβει χωρίς διαγωνισμό το σχέδιο μελέτης. Η ελληνική κυβέρνηση, για να παρακάμψει τον σκόπελο δικαιολόγησε στην Ε.Ε. ότι ο Αθεμπίγιο είναι προσωπικός φίλος του Ελληνα πρωθυπουργού και θα κάνει αμισθί τη μελέτη.
Ωστόσο, οι «ενδιαφερόμενοι ανταγωνιστές» στην Ε.Ε., μια ισπανική και μια ολλανδικών συμφερόντων εταιρείες, «τσεκάρισαν» ότι ως σύμβουλος εμφανίζεται η εταιρεία Barcelona Strategic Urban Systems (BSUS), ένας εκ των ιδιοκτητών της οποίας είναι και ο Ισπανός αρχιτέκτονας. Οι "Ευρωπαίοι ανταγωνιστές" άφησαν υπονοούμενα ότι ο κ. Αθεμπίγιο δεν εργάζεται «αμισθί» και φρόντισαν να το διοχετεύσουν μέσω συγκεκριμένων καναλιών στις Βρυξέλλες.
Τρίτον, οι διαφορές των δύο πλευρών, που υπήρχαν σε σχέση με τους "όρους συνεκμετάλλευσης", ήταν αγεφύρωτες. Εμπλοκή δημιουργήθηκε όταν η Ντόχα πληροφορήθηκε ότι από τα 5.300 στρέμματα του Ελληνικού, τίτλους καθαρής ιδιοκτησίας έχουν μόνο τα μισά, κάτι που έθετε σε κίνδυνο την επένδυση λόγω πιθανών δικαστικών προσφυγών. Επίσης, οι απαιτήσεις της QIA κρίθηκαν "υπερβολικές", αφού η κυβέρνηση θα ερχόταν σε ευθεία σύγκρουση με τους τοπικούς φορείς και το μοντέλο πράσινης ανάπτυξης που διαφημίζει στις επενδύσεις. Το Κατάρ φέρεται επίσης ότι αξίωνε την αξιοποίηση μέχρι και 70% της συνολικής έκτασης του Ελληνικού, πράγμα που στην πράξη θα ακύρωνε την «οραματική διακήρυξη» της κυβέρνησης ότι πρόκειται να παραδώσει ένα «Σέντραλ Παρκ» στην καρδιά της πρωτεύουσας.
Οι προαναφερθέντες λόγοι προκάλεσαν τελικά τη ρήξη μεταξύ Αθηνών-Ντόχα. Σύμφωνα με την "Ελευθεροτυπία" ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, έχει αρχίσει να ενημερώνει συγκεκριμένους τραπεζικούς παράγοντες και ήδη αναζητεί εναλλακτικά επενδυτικά σχήματα από την ευρωπαϊκή
ήπειρο και την Ασία.
Διαψεύδει ο Παμπούκης
Στο δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας" απάντησε άμεσα ο ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης, ο οποίος τόνισε πως οι Καταριανοί έχουν επιβεβαιώσει πρόσφατα, προ 15 ημερών, εγγράφως το ενδιαφέρον τους για το Ελληνικό, υπογραμμίζει , μιλώντας την Τρίτη το Real FM.
Επίσης, με αφορμή τις πληροφορίες περί αντίδρασης της Γερμανίας ή της ΕΕ για το ενδεχόμενο να μη γίνει διαγωνισμός, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι ουδέποτε η Γερμανία έθεσε οποιοδήποτε θέμα προς την ελληνική κυβέρνηση και σημείωσε πως η διαδικασία που θα εφαρμοστεί, θα δώσει τη δυνατότητα σε όποιον έχει τις ουσιαστικές και τυπικές προϋποθέσεις, να συμμετάσχει.
"Μιλάω απευθείας με την Καγκελαρία. Σιγά, μην ασχοληθεί η Γερμανία με το ποιες εταιρίες θα αναλάβουν το Ελληνικό" είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι ουδέποτε υπήρξε όχληση, γραπτή ή προφορική, προς οποιοδήποτε μέλος της κυβέρνησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο κ. Παμπούκης ανέφερε ακόμη ότι ο Ισπανός αρχιτέκτονας Χοσέ Αθεμπίγιο επελέγη ως σύμβουλος της κυβέρνησης για το Ελληνικό, λόγω της εμπειρίας που διαθέτει από τη Βαρκελώνη και σημείωσε ότι συμβαλλόμενος με την κυβέρνηση δεν θα είναι ο κ. Αθεμπίγιο αλλά η Barcelona Strategic Urban Systems, που είναι ένας δημόσιος οργανισμός, στον οποίο ο Ισπανός αρχιτέκτονας δεν είναι μέτοχος, αλλά εργαζόμενος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr