Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Σύμφωνα με τον Kit Juckes, το "αλαλούμ" που επικρατεί στην αγορά ομολόγων, με την "εκτίναξη" των ελληνικών spread και CDS σε επίπεδα ρεκόρ, επιδεικνύει την έλλειψη εμπιστοσύνης των αγορών προς την Ελλάδα, για αυτό και τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προωρήσει σε μία πιο δραστική λύση που θα "σώσει" καταρχή την αγορά ομολόγων. "Εάν η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να δανειστεί χρήματα για δύο, τρία, τέσσερα ή πέντε χρόνια από ιδιώτες σε αυτό το σημείο θα έπρεπε να παλέψει πολύ για να τα καταφέρει", δηλώνει ο ίδιος. "Η λύση είναι περισσότερη στήριξη από την Ευρώπη, κατά συνέπεια ένα ακόμη πακέτο στήριξης, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να δανειστούν κεφάλαια από την αγορά, ή μία αλλαγή που θα εξαφανίσει τον φόβο της αναδιάρθρωσης", συμπληρώνει.
ING
Και όλα αυτά ενώ η ING επιβεβαιώνει ότι οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει ένα haircut της τάξεως του 50% στα 5ετή και άνω ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενη τις τιμές για τα διετή ελληνικά ομόλογα στο 70% της ονομαστικής αξίας, στα δεκαετή στο 55% και στα τριακονταετή ομόλογα στο 50%.
Fitch, S&P
Την ίδια στιγμή, ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι αναπόφευκτη εκτιμούν οι αναλυτές των διεθνών οίκων αξιολόγησης S&P και Fitch, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η αποφυγή της εξαρτάται από τη στήριξη της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Όπως αναφέρει ο αναλυτής της S&P, Μόρις Κρέμερ στη "Ναυτεμπορική", στο 25% ανέρχονται οι πιθανότητες ως προς το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η πραγματοποίησή της από την ελληνική κυβέρνηση θα είχε τις συνέπειες μια κανονικής πτώχευσης.
Ο ίδιος σημείωσε πως το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έχει αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με τα προηγούμενα 1-2 χρόνια. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα υποβαθμίστηκε από τον ξένο οίκο στη βαθμίδα ΒΒ -, τον περασμένο Μάρτιο, τόνισε ότι οι στατιστικές δείχνουν πως περίπου το 25% των χωρών με πιστοληπτική ΒΒ καταλήγουν σε πτώχευση ή κάποια άλλου είδους αναδιάρθρωση του χρέους τους. Σύμφωνα με το ίδιο η οποιασδήποτε μορφή αναδιάρθρωση χρέους υιοθετείται από τις αγορές ως πτώχευση.
Ο Κρέμερ επεσήμανε πως μια επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των ομολόγων θα βοηθούσε την Ελλάδα αφού θα μείωνε τις ανάγκες χρηματοδότησης του χρέους. Παρ' όλα αυτά, και μια τέτοια κίνηση θα εκλαμβάνονταν από τις αγορές ως χρεοκοπία, με δεδομένο ότι η Ελλάδα θα γινόταν μια χώρα η οποία σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Από την πλευρά του, ο αναλυτής της Fitch, Πολ Ροκινς αναφερόμενος στην πορεία των δημόσιων οικονομικών είπε ότι ακόμη και με την πλήρη και επιτυχημένη υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου, η βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας θα βρίσκεται σε συνεχή επιδείνωση. Όπως είπε το ελληνικό δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα συνεχίσει να αυξάνεται, από το 156% στο τέλος του 2011, στο 160% του ΑΕΠ το 2012, ενώ ο λόγος του χρέους προς τα έσοδα θα συνεχίζει να αυξάνεται, φτάνοντας το 370% το 2013, ενώ περίπου 20% των εσόδων θα κατευθύνεται για την αποπληρωμή των τόκων του χρέους.
Αυστρία
Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών δεν πιστεύει ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι καλή ιδέα καθώς θα έπληττε τη χώρα της και θα περιόριζε την πίεση προς την Αθήνα για μεταρρυθμίσεις, όπως μετέδωσε το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (APA).
"Δεν είμαι υπέρ μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους", φέρεται να είπε η Maria Fekter σύμφωνα με το APA αργά την Τετάρτη. Τόνισε παράλληλα ότι η αναδιάρθρωση θα περιόριζε την πίεση που δέχεται η Αθήνα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις αφήνοντας της χώρα να κινείται: "σαν να μην είχε συμβεί τίποτα".
Η Fekter είπε ότι η Αυστρία επιθυμεί η Ελλάδα να υλοποιήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί και να ικανοποιήσει όλους τους όρους της συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την λήψη της έκτακτης βοήθειας. Πρόσθεσε ότι η Αυστρία δεν πρέπει να βάλει πάλι το χέρι στην τσέπη, ανέφερε το APA. Η Fekter ανέλαβε τη θέση της υπουργού Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα μετά την αποχώρηση του Josef Proell για λόγους υγείας.