Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Δημοσιεύματα και διαψεύσεις - Η στάση των ΗΠΑ, Γερμανίας, Γαλλίας
Δήλωση σοκ είναι αυτή που αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, σύμφωνα με το οποίο Έλληνας υπουργός, ο οποίος δεν κατανομάζεται, φέρεται να αποκάλυψε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ήταν ήδη γνωστή από το 2010. «Το ερώτημα πλέον δεν είναι εάν θα αναδιαρθρώσουμε το χρέος μας, αλλά πότε» φέρεται να δηλώνει ο Έλληνας υπουργός στην γερμανική εφημερίδα. «Ήταν σαφές από την αρχή ότι χρειάζεται να αναδιαρθρώσουμε το χρέος. Είχαμε ήδη πει στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ από τις αρχές του 2010 ότι θα ήταν καλύτερα εάν το πακέτο στήριξης συνδεόταν εξ αρχής με αναδιάρθρωση χρεών» αναφέρει και συμπληρώνει: «Οι εταίροι των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων όμως, τότε είπαν «αυτό δεν αφορά μόνο εσάς. Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο για να σταθεροποιήσουμε όλη την ευρωζώνη και πρέπει να αποδείξετε ότι είστε ικανοί να αποταμιεύσετε και να προχωρήσετε σε μεταρρυθμίσεις προτού ξεκινήσουμε να μιλάμε για αναδιάρθρωση χρεών».
Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες τον κύκλο των ελληνικών και ξένων μέσων ενημέρωσης έκανε δημοσίευμα του ελληνικού Τύπου, με βάση το οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει από την ΕΕ και το ΔΝΤ επιμήκυνση του συνόλου του χρέους, γεγονός το οποίο διέψευσε το υπουργείο Οικονομικών, ενώ ακριβώς το ίδιο είχει κάνει και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπαπκωνσταντίνου από την Ουάσινγκτον. Την ίδια στιγμή, σε ανάλογη διάψευση προχώρησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ο οποίος χαρακτήρισε '"εσφαλμένο" το σχετικό δημοσίευμα που ήθελε τις ΗΠΑ να δηλώνουν στον κ. Παπακωνσταντίνου ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Αυτό το δημοσίευμα είναι εσφαλμένο» δήλωσε ο Natalie Wyeth, εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Timothy Geithner.
Στο μεταξύ, την άποψη ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγάλει το καλοκαίρι χωρίς αναδιάρθρωσης του χρέους της αναφέρουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές στη Γερμανία, με δηλώσεις τους στο Reuters.«Η Ελλάδα δεν αναμένεται να τη βγάλει το καλοκαίρι χωρίς αναδιάρθρωση χρέους», τόνισαν αξιωματούχοι κοντά στη γερμανίδα καγκελάριο, κυρία Άγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι η Γερμανία δεν πιέζει την Ελλάδα για αναδιάρθρωση, απλά τη θεωρεί αναπόφευκτη.
Παράλληλα, η Κομισιόν διέψευσε σήμερα δημοσίευμα ελληνικής εφημερίδας που έφερε την Ελλάδα να έχει δεχθεί ότι πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους, λέγοντας ότι δεν γίνονται σχετικές συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση.
"Είναι μια κατηγορηματική διάψευση εκ μέρους μας", είπε εκπρόσωπος της Κομισιόν, σε απάντηση δημοσιεύματος που αποδόθηκε σε ανώνυμο αξιωματούχο της Κομισιόν.
"Δεν μπορεί μια τέτοια δήλωση να είναι αληθής δεδομένου ότι δεν γίνονται καν συζητήσεις για το θέμα αυτό μεταξύ των ευρωπαϊκών αρχών και της ελληνικής κυβέρνησης", πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του συνδέσμου των τραπεζών του γερμανικού Δημοσίου (VÖB) εκτιμά ότι τα μέλη του συνδέσμου του θα αντέξουν ενδεχόμενη περικοπή του ελληνικού χρέους. Ένα "κούρεμα" δεν θα ήταν το τέλος του κόσμου", δήλωσε ο επικεφαλής του VÖB Christian Brand σε δημοσιογράφους στην Φρανκφούρτη.
Τι λένε οι αναλυτές
Από τη μία πλευρά, οι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει και συνεπώς η αναδιάρθρωση του χρέους της είναι ένα τετελεσμένο γεγονός και από την άλλη, η πλευρά εκείνη που εκτιμά ότι η ελληνική αναδιάρθρωση αναμένεται μακροπρόθεσμα και όχι άμεσα.
Το ελληνικό ζήτημα έχει απασχολήσει Έλληνες και ξένους αναλυτές, επενδυτές και fund managers, ενώ έχει διχάσει τη γνώμη και τις προβλέψεις όλων των παραπάνω. Ο κορυφαίος αναλυτής της Puru Saxena Wealth Management δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC ότι η Ελλάδα είναι πλέον χρεοκοπημένη και ότι οι πολιτικοί της αρχηγοί θα πρέπει από δω και στο εξής να προτάξουν την αναδιάρθρωση το χρέους της. Στον αντίποδα, ο αναλυτής της Bank of New York Mellon, Simon Derrick, δήλωσε και αυτός στο CNBC ότι παρόλο που η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ήταν καλύτερο να γίνει τώρα και όχι αργότερα, καθώς θα έχει συνέπειες και για την υπόλοιπη περιφέρεια, ωστόσο δεν "βλέπει¨" τουλάχιστον άμεσα την ελληνική κυβέρνηση να κατευθύνεται προς τα εκεί.
"Το ελληνικό θέμα θα τελειώσει με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους"
Οπως αποκαλύπτει το FTAlphaville, όποιο πρώην στέλεχος του ΔΝΤ έχει ερωτηθεί σχετικά με το ελληνικό θέμα έχει απαντήσει πως θα τελειώσει με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, προσθέτωντας πως πολλοί αξιωματούχοι και εντός του ΔΝΤ συμφωνούν με αυτό αλλά απλά δεν μπορούν να το δημοσιοποιήσουν ακόμη.
Είναι ξεκάθαρο λοιπόν πως το πιο «καυτό» θέμα για τις αγορές, δεν είναι πλέον το εάν θα υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά το πότε και το πώς θα γίνει αυτή, παρά τις πολλές και συνεχείς διαψεύσεις τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από την ΕΕ. Το σενάριο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους όχι απλά δεν βγαίνει από την εικόνα αλλά μέρα με τη μερά ενισχύεται όλο και περισσότερο με τους αναλυτές πλεόν να τονίζουν πως όσο πιο σύντομα γίνει το restructuring, τόσο λιγότερο επώδυνο θα είναι.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Treasury της Royal Βank of Scotland, κ. Μοοrad Choudhry, κάθε «δημιούργημα» για την διαχείριση της κρίσης της Ευρωζώνης - οι συνεχείς διαβεβαιώσεις των κυβερνήσεων αρχικά, η δημιουργία του ταμείου σταθερότητας στη συνέχεια, η ακολουθούμνεη αύξηση του μεγέθους του ταμείου αυτου, οι διασώσεις κ.τ.λ – απλά αγοράζουν χρόνο και συγκεκριμένα 4-6 μήνες, αφού όπως αποδείχθηκε η κρίση συνεχίζιεται απτόητη, με τον φόβο της μετάδοσης να χτυπά κόκκινο. Οπως τονίζει, πρέπει να σταματήσουμε να αποφεύγουμε να αποδεχθούμε την πραγματικότητα: θα υπάρξει 100% αναδιάρθρωσης χρέους χώρας της Ευρωζώνης.
Οπως επισημαίνει ο Choudhry, το χρέος των χωρών της περιφέρειας όπως η Ελλάδα, συνέχεια αυξάνεται και οι επενδυτές αναρωτιούνται πλέον αν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρωθεί. Στην Ιρλανδία, το κατά κεφαλήν χρέος έχει αγγίξει τα 20.000 ευρώ.
Οι χώρες αυτές εγκλωβίζονται όλο και πιο πολύ, σε μία οδό όλο και ακριβότερου κόστους αποπληρωμής, μείωσης της παραγωγικότητας και υψηλού εργατικού κόστους. Ακόμη και οι περικοπές στην Ελλάδα, δεν πρόκειται να φέρουν πίσω της ανταγωστικότητα της χώρας, παρά μετά από πολλά χρόνια ακόμη.
Οπως υπογραμμίζει, στο παρελθόν, ο παραδοσιακός τρόπος εξισορρόπησης του προϋπολογισμού, ήταν η υποτίμηση του νομίσματος, όμως σε μία νομισματική ένωση, αυτό φυσικά δεν είναι δυνατόν. Οι μοναδικές εναλλακτικές για ένα κράτος στην Ευρωζώνη, που πλέον το χρέος του δεν είναι βιώσιμο, είναι είτε το default είτε η αναδιάρθρωση του χρέους. Μόνο έτσι θα μπορέσει ποτέ η χώρα να εξυπηρετήσει και πάλι το χρέος της, να βγει και πάλι στις αγορές , να δει αναάπτυξη και να γίνει ανταγωνιστική.
Σύμφωνα και με τον κ. Charles Grant, διευθυντή του Κέντρου Ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων στο Λονδίνο, οι περισσότεροι γνωρίζουν πως θα πρέπει να υπάρξει κάποια σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας έτσι ώστε να μειωθεί το τεράστιο βάρος που έχει στους ώμους της, και αυτό δεν σημαίνει απλά μία επιμήκυνση της διάρκειας των ομολόγων αλλά η διαγραφή ενός πολύ μεγάλου μέρους του χρέους. Οπως επισημαίνει, το πρόβλημα είναι πως όσο περισσότερο καθυστερεί η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτήν την διαδικασία, τόσο επιδεινώνεται η κατάσταση και όταν τελικά αποφασίσουν να αναδιαρθρώσουν, μπορεί και να είναι πάρα πολύ αργά.
Οπως υποστηρίζει ο κ. Anmdre Sapir του Ινστιτούτου Bruegel, πλέον το θέμα της μετάδοσης της κρίσης είναι ξεκάθαρα ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και φυσικά κανείς δεν θα επέμενε να γίνει αναδιάρθρωση στην Ελλάδα, εάν αυτή θα μπορούσε να αποφευχθεί. Ομως όποια και αν είναι η μορφή της, θα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε πριν το 2013, αλλιώς θα είναι πολύ πιο επίπονη εάν καθυστερήσει. Οπως τονίζει χαρακτηριστικά, η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη πρέπει να χωνέψουν το ότι θα υπάρξουν απώλειε, προσθέτωντας πως η κρίση χρέους μίας χώρας είναι σίγουρα μία επίπονη εμπειρία τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για τους πιστωτές της. Ομως μία κρίση η οποία έχει λάθος αντιμετώπιση και λάθος χειρισμούς, μπορεί να είναι όχι απλά επίπονη εμπειρία, αλλά καταστροφική.