Το έλλειμμα τους δύο πρώτους μήνες του 2011, το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε κοντά στο 8,5%, υψηλότερα δηλαδή από ότι ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2010, εξαιτίας της πτώση κατά 9,1% των εσόδων και της αύξησης μόλις κατά 3,3% των εξαγωγών. Σύμφωνα την ελληνική κυβέρνηση, αναμένονται οι λεπτομέρειες του Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Προσαρμογής τις επόμενες ημέρες, το οποίο και οι αναλυτές του Economist αναμένουν ώστε να έχουν μία συνολική εικόνα για τις εκτιμήσεις του επόμενου διαστήματος. Αν και η κυβέρνηση στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος στο 1% μέχρι το 2015, αυτό ο στόχος θα είναι εξαιρετικά δύσκολος σε περίπτωση που τα έσοδα παραμένουν διαρκώς κάτω των στόχων. Μάλιστα, θεωρείται ότι εάν συνεχιστεί η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής, τότε το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 7,7% το 2012 και στο 2,6% την περίοδο 2013-2015. Οι αναλυτές αναμένουν μάλιστα πτώση 8,2% στη βιομηχανική παραγωγή.
Το δάνειο των 110 δισ. ευρώ αντιμετωπίζεται πλέον από το Economist ως ένα μέσο καθυστέρησης της αναδιάρθρωσης του χρέους, με τις αμφιβολίες κατά πόσο η χώρα μπορεί να γυρίσει στις αγορές το 2012 να είναι πολλές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι δανειακές ανάγκες το 2011 αναμένονται στα 58 δισ. ευρώ, τα οποία καλύπτονται από τις δόσεις του δανείου των 110 δισ. ευρώ και από τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Ωστόσο, το 2012 οι δανειακές ανάγκες θα φτάσουν τα 66 δισ ευρώ, εκ των οποίων τα 24 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από το πρόγραμμα του ΔΝΤ και της ΕΕ, 2 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, 13 δισ. ευρώ από τα έντοκα, και 27 δισ. ευρώ υποθετικά από την πρωτογενή αγορά ομολόγων. Σ' αυτό το σημείο βλέπουν πολύ δύσκολη την άντληση τέτοιου ποσού από τις αγορές οι αναλυτές, με αποτέλεσμα να ζητήσουν την ένταξη στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM), η ισχύς του οποίου θα ξεκινήσει στα μέσα του 2013.
Δεδομένων των εκτιμήσεων για το ύψος του χρέους στο 154% το 2011 και στο 163% το 2012, και τη χώρα στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης, είναι πλέον πολύ πιθανό η Ελλάδα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους με τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, όπως άλλωστε προβλέπει και ο μηχανισμός. Σε μία τέτοια περίπτωση αναμένεται η ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί το χρέος της με ένα haircut λίγο κάτω από το 45% ώστε να μειωθεί ο λόγος στο 96%. Σε μία τέτοια περίπτωση, και αν η κυβέρνηση καταφέρει να σημειώσει πρωτογενή πλεονάσματα τότε το χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο.
Ιfo: "Η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη, πρέπει να τη βοηθήσουμε"
Και ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες διέψευσαν τη Δευτέρα την ύπαρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, οι ξένοι επιμένουν στην αναγκαιότητα της αναδιάρθρωσης για τη χώρα μας..
Την άποψη ότι η Ελλάδα είναι ήδη χρεοκοπημένη και ότι πρέπει οπωσδήποτε να αναδιαρθρώσει το χρέος της εξέφρασε ο επικεφαλής του ινστιτούτου Ifo Hans-Werner Sinn στο πρακτορείο Reuters αργά χθες το βράδυ. “Oι προσπάθειες των Ευρωπαίων να βοηθήσουν την υπερχρεωμένη Ελλάδα δεν είχαν σημαντικά αποτελέσματα τον τελευταίο χρόνο”, είπε ο Sinn σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Reuters. "Είναι προφανές ότι η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη", δήλωσε ο επικεφαλής του Ifo. "Πρέπει να βάλουμε το χρέος στο τραπέζι και να απελευθερώσουμε κάπως αυτή τη χώρα από αυτό το μεγάλο βάρος του χρέους. Οι δανειστές θα πρέπει στο μεταξύ να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους”, πρόσθεσε ο ίδιος."Οι πιστωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορεί κανείς να παίρνει χρήματα απερίσκεπτα από όλο τον κόσμο όταν υπάρχει η υπόσχεση υψηλών αποδόσεων".
Πιθανότητες αναδιάρθρωσης χρέους της Ελλάδας βλέπει η Pimco
Αυξημένη πιθανότητα Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους εκτιμά ότι υπάρχει ο Νeel Kashkari, διευθυντής της Pimco, του μεγαλύτερου fund διαχείρισης ομολόγων παγκοσμίως.
"Oι υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης ενδέχεται να χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους αν τα πακέτα διάσωσης που λαμβάνουν δεν κατορθώσουν να λύσουν τα δημοσιονομικά προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι χώρες αυτές", σχολιάζει και προσθέτει: "Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία, απλά, έχουν τόσο μεγάλα χρέη... χρέη τα οποία οι οικονομίες δεν μπορούν να αντέξουν. Οι λύσεις είναι δύο... αναδιάρθρωση χρέους ή χρεοκοπία".
Αναπόφευκτα τα μέτρα, λέει ο Ρομπάϊ... αποκλείοντας την αναδιάρθρωση
Ενόψει της παρουσίασης του γενικότερου πλαισίου του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ και του εθνικού σχεδίου ανάπτυξης της οικονομίας στις 15 Απριλίου, αναπόφευκτες αν και επίπονες χαρακτηρίζει τις μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στην Αθήνα πραγματοποιώντας κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων. Δήλωσε ότι συζήσε με τον κ. Ρομπάι για τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής συνόδου της 11 και 25 Μαρτίου, υπό το φως των νέων εξελίξεων, με την ένταξη της Πορτογαλίας στο μηχανισμό στήριξης. "Όλοι μαζί θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να βγει η Ευρώπη από την κρίση" δήλωσε ο κ. Παπανδρέου. Χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τις αποφάσεις του Μαρτίου για την ενίσχυση της σταθερότητας και του συμφώνου για το ευρώ. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι επανέλαβε την πρότασή του για έκδοση ευρωομολόγου στον κ. Ρομπάι. Δήλωσε ακόμα ότι η κρίση είναι ευκαιρία για να γίνουν οι αναγκαίες μεγάλες αλλαγές, τη δημιουργία μιας οικονομίας βιώσιμης, ανταγωνιστικής, που θα παράγει θέσεις εργασίας για τους νέους, αλλά και μια κοινωνία πιο δίκαιη.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, o οποίος έχει επισκεφτεί την Ελλάδα με στόχο την τόνωση της αξιοπιστίας της χώρας και την ανάδειξη των θετικών πτυχών της ευρωπαϊκής παρέμβασης στην κρίση χρέους, χαρακτήρισε αναγκαίες τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, για να γίνει πιο ανταγωνιστική και πιο σύγχρονη. Δήλωσε ότι έχει έρθει στην Ελλάδα ως πράξη στήριξης της χώρας.Ζήτησε να υπάρξει ισοτιμία στην κατανομή των βαρών σχετικά με τα σκληρά μέτρα και γι' αυτό τόνισε ότι θα πρέπει να καταπολεμηθούν η γραφειοκρατία, η φοροδιαφυγή και η διαφθορά.
Ο πρόεδρος της Ε.Ε. μιλώντας σε ημερίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα παρά λύσεις".
Ο κ. Ρομπάι, υπεραμυνόμενος του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση της κρίσης της Ελλάδας, δήλωσε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία δόθηκε ένα ποσό 110 δισ. για τη στήριξη μιας χώρας. Παράλληλα, μίλησε για τα μέτρα της μείωσης του επιτοκίου δανεισμού κατά μία μονάδα και της επιμήκυνσης. Υπογράμμισε ότι τα μέτρα θα έπρεπε να είχαν υιοθετηθεί εδώ και καιρό.
Λαγκάρντ: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να αναδιαρθρώσει το χρέος της
“Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να αναδιαρθρώσει το χρέος της” δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στην γαλλική εφημερίδα La Croix, επισημαίνοντας ότι δεν χρειάζεται να περικόψει τον μέρος του χρέους της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr