Ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στο πλαίσιο της γενικότερης οικονομικής ύφεσης, οι επιχειρήσεις καλούνται να κινηθούν με αυστηρό οικονομικό σχεδιασμό, γεγονός το οποίο ενέχει υψηλούς κινδύνους. Όπως προκύπτει από την έρευνα, λόγω της οικονομικής ύφεσης οι πιθανότητες εμφάνισης περιστατικών επιχειρηματικής απάτης και διαφθοράς είναι εντονότερες.
Παράλληλα όμως ή έρευνα καταγράφει μια σημαντική αντίφαση. Ενώ το 60% εκτιμά ότι τα κρούσματα απάτης θα αυξηθούν λόγω της οικονομικής ύφεσης, ένα 85% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι κατευθυντήριες γραμμές του Μηχανισμού Στήριξης θα συμβάλλουν θετικά στην αντιμετώπιση από τις Αρχές των περιστατικών διαφθοράς και απάτης.
Στο ερώτημα κατά πόσο θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στην επιβολή ενός αυστηρότερου οικονομικού σχεδιασμού λόγων των μέτρων λιτότητας και της ύφεσης χωρίς να εκτεθούν σε πρακτικές διαφθοράς και απάτης, το 24% δήλωσε απόλυτα σίγουρο ότι θα μπορέσει να σταθεί αντάξιο των προκλήσεων, το 36% σχεδόν σίγουρο, ενώ το 29% θεωρεί ότι μπορεί να ακολουθήσει τη ροή των γεγονότων χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία της εταιρίας.
Στο ερώτημα εάν η επιχείρηση έχει επαρκείς μηχανισμούς αναγνώρισης και πρόληψης κρουσμάτων διαφθοράς και απάτης, το 67% των ερωτηθέντων πιστεύει πως η επιχείρηση είναι πλήρως προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση αντίστοιχων περιπτώσεων.
Σε ότι αφορά την ύπαρξη εσωτερικού ελέγχου ως μηχανισμού αναγνώρισης κρουσμάτων διαφθοράς και απάτης, το 83% θεωρεί ότι ο εσωτερικός έλεγχος έχει κυρίαρχο ρόλο στον εντοπισμό των περιστατικών αυτών.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το επίπεδο επίγνωσης της κατάστασης των ερωτηθέντων είναι αρκετά υψηλό. Εξίσου όμως, υψηλή είναι και η γενικότερη ανησυχία για την ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων απάτης και διαφθοράς στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον, καθώς επίσης και η ετοιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση των κινδύνων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr