Ο Economist, σε άρθρο με τίτλο «Έχουν χρεοκοπήσει, ας το παραδεχτούν» αναφέρεται στα τρία υπερχρεωμένα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, τα οποία για την πλειονότητα των επενδυτών αποτελούν το τρίπτυχο της χρεοκοπίας... στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία. «Οι οικονομίες αυτές βρίσκονται σε μία πορεία που δεν μπορεί να συνεχιστεί, όχι επειδή δεν προσπάθησαν οι κυβερνήσεις τους…αλλά επειδή έγιναν λάθη στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Φρανκφούρτη» αναφέρει ο Economist. «Η εμμονή στην μείωση των ελλειμμάτων είχε σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη με αποτέλεσμα να είναι ακόμη πιο δύσκολη η αποπληρωμή χρεών» αναφέρει το βρετανικό περιοδικό.
"Ρίχνει" δε, ανοιχτά "βολές" προς τους "27" ηγέτες της ΕΕ για τις αποφάσεις που έλαβαν στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της 24ης και 25ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες... Κάνει λόγο για μία αποτυχημένη Σύνοδο, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα της συνεδρίασης των Ευρωπαίων αρχηγών πρόκεται για μία «ολέθρια στρεβλή λογική που επικρατεί για τον μηχανισμό στήριξης».
Παράλληλα, υποστηρίζει ότι και οι τρεις αυτές χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των χρεών τους, καθώς ο κίνδυνος μετάδοσης και στην υπόλοιπη ευρωπαική περιοχή ολοένα και εντείνεται. «Το μεγάλο εμπόδιο δεν είναι τεχνικό αλλά πολιτικό, καθώς πολλοί στην ΕΕ, κυρίως η ΕΚΤ, αντιτίθενται στην αναδιάρθρωση χρεών». «Πρέπει να ασκηθούν πιέσεις» αναφέρει ο Economist και συμπληρώνει: «Η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει να προσποιείται ότι μπορεί να αντέξει το τρέχον δανειακό βάρος και να ασκήσει πιέσεις για αναδιάρθρωση».
Πορτογαλία
Την ίδια ώρα, καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Πορτογαλία με το χρόνο να μετρά αντίστροφά για την προσφυγή της στο μηχανισμό διάσωσης... Την ώρα που τα επίσημα στοιχεία για το έλλειμμα του 2010 κατέγραψαν την εκτίναξή του στο 8,6% του ΑΕΠ, πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές για τις 5 Ιουνίου εξήγγειλε ο Πορτογάλος πρόεδρος Καβάκο Σίλβα που έδωσε την Πέμπτη την εντολή διάλυσης της Βουλής, δεχόμενος την παραίτηση του απερχόμενου πρωθυπουργού της χώρας, Ζοζέ Μανουέλ Σόκρατες. Ο Καβάκο Σίλβα κάνει λόγο για πρωτοφανή πολιτική κρίση, ενώ ο υπουργός Οικονομικών αν και δηλώνει πως δεν θα πτωχεύσει η χώρα, ωστόσο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταφύγει η Λισαβόνα σε εξωτερική βοήθεια. Την ίδια στιγμή, με επιτόκιο - "σοκ" της τάξεως του 5,793% η Λισσαβόνα άντλησε 1,645 δισ. ευρώ σε σημερινή δημοπρασία, ενώ το spread ξεπέρασε τις 500 μ.β., κάτι που αποτελεί ιστορικό υψηλό. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας για το 2010 αναθεωρήθηκε στο 8,6% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 7,3%, εξέλιξη που έφερε τα spreads των δεκαετών κρατικών τίτλων της χώρας στις 508 μονάδες και τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) στις 580 μονάδες βάσης. Στο πλαίσιο αυτό ο οργανισμός διαχείρισης χρέους της Πορτογαλίας αναγνώρισε πως όλα τα σχέδια και ο προγραμματισμός νέων εκδόσεων μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους θα αναθεωρηθούν.
Η τριπλή υποβάθμιση
Σαν να μην έφτανα όλα τα υπόλοιπα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την Πορτογαλία σε ΒΒΒ- από Α- προηγουμένως, διατηρώντας παράλληλα την ένδειξη Rating Watch Negative ενδεχομένως για περαιτέρω υποβάθμιση. Η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα μειώθηκε στο F3 από F2 πρηγουμένως.
Η μέσα σε επτά μέρες δεύτερη υποβάθμιση κατά τρεις βαθμίδες, αντανακλά την ανησυχία ότι ενδεχόμενη εξωτερική βοήθεια που μπορεί να λάβει η χώρα καθυστερήσει εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου. Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης ορίστηκαν για τις 5 Ιουνίου χτες. Ο οίκος είχε προειδοποιήσει στις 24 Μαρτίου, όταν και είχε υποβαθμίσει την Πορτογαλία σε Α-, ότι η περαιτέρω αξιολόγηση θα εξαρτιόταν από το χρόνο ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης.
Ο οίκος θεωρεί ότι η προσφυγή στο μηχανισμό είναι αναγκαία, ώστε να τεθεί πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής στη χώρα και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών. Κάθε καθυστέρηση αυξάνει τους κινδύνους και τη απειλή τη σταθερότητα της χώρας, ενώ υπάρχει σοβαρός κίνδυνος επιδείνωσης της ύφεσης.
Παράλληλα, ο οίκος επικαλείται την αναθεώρηση του ελλείμματος και του χρέους του 2010, στο 8,6% και στο 92,4% αντίστοιχα, η οποία ανακοινώθηκε χτες, γεγονός που αποδυναμώνει το δημοσιονομικό προφίλ της χώρας και αναδύει νέες προκλήσεις για την ασταθή κυβέρνηση. Η απόρριψη των μέτρων λιτότητας από την αντιπολίτευση και η προκήρυξη εκλογών δημιουργεί ένα μείγμα αβεβαιότητας, με αποτέλεσμα να μη θεωρείται και εφικτός ο στόχος του 4,6% για το έλλειμμα το 2011.
Τέλος, ο οίκος καταλήγει ότι περαιτέρω υποβάθμιση είναι πολύ πιθανή σε άμεσο χρονικό διάστημα, και θα εξαρτηθεί από το outlook της εφαρμογής του προϋπολογισμού και από τη θωράκιση ή μη του τραπεζικού κλάδου της χώρας.
Ιρλανδία
Την Παρασκευή, η Standard & Poor's υποβάθμισε την Παρασκευή την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιρλανδίας κατά μία μονάδα σε 'ΒΒΒ+' με σταθερές προοπτικές, επικαλούμενη τις επιπτώσεις των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της ΕΕ στο αξιόχρεο της χώρας. Η εξήγηση για την υποβάθμιση είναι πανομοιότυπη με την ερμηνεία που έδωσε νωρίτερα την εβδομάδα για την μείωση του rating της Ελλάδας και της Πορτογαλίας. Οι αποφάσεις της συνόδου, ανέφερε η S&P, αυξάνουν τις πιθανότητες για ζημίες ιδιωτών ομολογιούχων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr