Συγκεκριμένα, ο S & P υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας από την κατηγορία «ΒΒ+» σε «BB-» με βάση σκεπτικό που στηρίζεται στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Με αυξημένη δόση υποκειμενισμού οι αναλυτές του οίκου εξάγουν τα δικά τους συμπεράσματα για το πως θα λειτουργήσει ο Μηχανισμός και καταλήγουν στην επίσης έωλη διαπίστωση ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επανέλθει στις αγορές κάνοντας επίσης λόγο για αναδιάρθρωση του χρέους.
Η «κατά το δοκούν» ερμηνεία της λειτουργίας του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης της ευρωζώνης από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor΄s, κόστισε στην Ελλάδα μια ακόμα υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας ενώ ο διεθνής οίκος προειδοποιεί και για το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης μίας ή δύο βαθμίδων καθώς η αξιολόγηση παραμένει σε παρακολούθηση με αρνητική προοπτική.
Οι αναλυτές του οίκου στην έκθεσή τους επισημαίνουν ότι με βάση τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης των κρατών της ευρωζώνης από από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ΕSM), η αναδιάρθρωση του χρέους ενός κρατους τίθεται ως πιθανή προϋπόθεση για τη λήψη δανείων και περαιτέρω τα ομόλογα ιδιωτών ομολογιούχων θα είναι υποδεέστερα σε σχέση με τα δάνεια προς το ESM. Στην έκθεση τονίζεται ότι οι προυποθέσεις αυτές δεδομένου του τεράστιου δημόσιου χρέους της Ελλάδας και των υψηλών δανειακών της υποχρεώσεων υπονομεύουν τα σχέδιά της να επανέλθει στις αγορές για δανεισμό έως τα μέσα του 2013, ενώ αυξάνουν την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους. Μετά τη λήξη του αρχικού μηχανισμού στήριξης, η Ελλάδα είναι πιθανό, σημειώνει ο οίκος, να απευθυνθεί στο ESM για χρηματοδότηση.
Ο διεθνής οίκος προειδοποιεί επίσης ότι η επόμενη αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί μέσα στους προσεχείς τρείς μήνες όταν θα έχουν δημοσιοποιηθεί τα οριστικά στοιχεία για τα μεγέθη του προϋπολογισμού του 2010 και θα έχουν γίνει σαφέστερες οι δημοσιονομικές τάσεις για 2011.Παράλληλα, η S&P τονίζει ότι αυξάνονται τα ρίσκα όσον αφορά το έλλειμμα προϋπολογισμού της χώρας, μετά και τα τελευταία στοιχεία για το 2010. Εντούτοις εκτιμά ότι Επιπλέον, ο οίκος θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει ενισχύσει επαρκώς τον έλεγχο των δαπανών, ώστε να αποφύγει νέες αποκλίσεις το 2011 ενώ την ίδια στιγμή, οι προοπτικές αύξησης των εσόδων από τη φοροδιαφυγή παραμένουν αβέβαιες, τόσο λόγω της χαμηλότερης εγχώριας ζήτησης όσο και λόγω της επίμονης ανεπάρκειας του φοροσυλλεκτικού μηχανισμού της χώρας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου, το χρέος της Ελλάδας θα διαμορφωθεί στα υψηλότερα επίπεδα το 2013, λίγο υψηλότερα από το 160% του ΑΕΠ, προτού κινηθεί πτωτικά.
Η S&P επισημαίνει επίσης ότι η υποβάθμιση αναμένεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών και ειδικότερα στις: Εθνική και τη θυγατρική της United Bulgarian Bank, Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr