Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Στόχος της κυβέρνησης είναι να αναθεωρηθεί εκ βάθρων το ισχύον σύστημα το οποίο μετρά ήδη 28 χρόνια από την πρώτη του εφαρμογή επί ημερών Τσοβόλα. Η αναθεώρηση θα γίνει με στόχο οι αντικειμενικές τιμές να αναπροσαρμόζονται στο εξής με βάση σταθερά και πλήρως συνδεδεμένα με τις αγοραίες τιμές κριτήρια.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν μόνο αυξήσεις αλλά και μειώσεις στις περιοχές εκείνες που παρατηρείται απόκλιση των τιμών προς τα κάτω. Για την ομαλή λέιτουργία του νέου συστήματος βασική προϋπόθεση είναι βεβαίως η ένταξη στο σύστημα όλων ανεξαιρέτως των περιοχών της χώρας που σήμερα βρίσκονται εκτός, με αποτέλεσμα να μην καταβάλλεται φόρος ακίνητης περιουσίας ακόμη και για ακριβά ακίνητα σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές.
Η ευκολία, πάντως, με την οποία το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε αύξηση μέχρι και 60% των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές του Ψυχικού και της Φιλοθέης προδικάζει εκτόξευση των τιμών και για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, με στόχο την είσπραξη 600 εκατ. ευρώ την ερχόμενη τριετία, εκ των οποίων τα 270 εκατ. ευρώ το 2011.
Οι αυξήσεις αυτές μάλιστα, είχαν θεωρηθεί από το υπουργείο Οικονομικών με επίσημη ανακοίνωσή του ως λογικές και στο ίδιο πνεύμα προανήγγειλε ότι θα κινηθεί και για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών για το σύνολο της χώρας στις αρχές του β' εξαμήνου 2011.
Σημειώνεται ότι οι τιμές που ορίστηκαν τότε με υπουργική απόφαση ήταν χαμηλότερες από αυτές που πρότεινε η αρμόδια επιτροπή, έτσι ώστε να μην ισοπεδωθεί, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, η αγορά ακινήτων.
Στα ίδια, ωστόσο, αυξημένα επίπεδα τιμών κινούνται και οι νέες εκτιμήσεις των αρμοδίων επιτροπών που συγκεντρώνουν τα σχετικά στοιχεία από μεσιτικά γραφεία για τις τιμές αγοραπωλησίας σε κατοικίες, καταστήματα και γραφεία όλης της χώρας. Από την πλευρά τους, πάντως οι κατασκευαστές εκτιμούν ότι οποιαδήποτε αύξηση της φορολογίας στα ακίνητα θα είναι καταστροφική για την κτηματαγορά, που ήδη αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, εμφάνιζε την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2011 μείωση κατά 12,2% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 21,3% στην επιφάνεια και κατά 25,3% στον όγκο στο σύνολο της χώρας, ενώ ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές παρουσίαζε το τελευταίο τρίμηνο του 2010 μείωση της τάξης του 33,5% σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2009.
ΝΤΟΜΙΝΟ ΑΥΞΗΣΕΩΝ
Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να προκαλέσει ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη, που επιβαρύνουν τα ακίνητα, όπως:
1. Ο ΦΠΑ στις νεόδμητες δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες.
2. Ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας, που επιβάλλεται σε φορολογουμένους που κατέχουν ατομική ακίνητη περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ.
3. Ο φόρος μεταβίβασης για την αγορά πρώτης κατοικίας. Στο υπουργείο Οικονομικών υπογραμμίζουν ότι η αύξηση των αντικειμενικών θα συνοδευτεί με αύξηση των αφορολόγητων ποσών για την πρώτη κατοικία, που σήμερα ανέρχεται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και 250.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο τέκνο. Μετά το αφορολόγητο επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης με 10% επί της αντικειμενικής.
4. Ο φόρος κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.
5. Ο φόρος εισοδήματος με βάση τα νέα τεκμήρια.
6. Το τέλος ακίνητης περιουσίας που πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ. Υπολογίζεται με συντελεστές 0,025% έως 0,035% επί του γινομένου που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας ανά τ.μέτρο, επί τα τετραγωνικά μέτρα και επί τον συντελεστή παλαιότητας.
7. Η κατάρτιση των συμβολαίων. Τα τέλη και τα δικαιώματα υπέρ δικηγόρων και συμβολαιογράφων υπολογίζονται με βάση την αντικειμενική αξία κάθε μεταβιβαζόμενου ακινήτου.
8. Τα έξοδα του υποθηκοφυλακείου. Σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου, το δικαίωμα του άμισθου υποθηκοφύλακα ισούται με 0,3% επί της αναγραφόμενης στο συμβόλαιο αξίας.
9. Ο φόρος εισοδήματος επί των ενοικίων. Τα ποσά των μισθωμάτων δεν μπορεί να δηλώνονται χαμηλότερα από το 3,5% της αντικειμενικής αξίας των ενοικιαζόμενων ακινήτων