Στις Βρυξέλλες, ότι οι τεχνικές λεπτομέριες του ESM θα ολοκληρωθούν τέλη Ιουνίου, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, κυρία Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τόνισε παράλληλα ότι ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης αξιολογηθεί με ΑΑΑ. Η ίδια υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία τα βήματα για τη διάσωση της Πορτογαλίας. Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι «ήταν μία δύσκολη συζήτηση με τη Γερμανία. Η Γερμανία ανακάλυψε ότι με τη συμβιβαστική λύση που συμφωνήθηκε την περασμένη Δευτέρα θα έπρεπε να πληρώσει πάρα πολλά. Έτσι, έπρεπε να τακτοποιήσουμε το θέμα». Από την πλευρά του, ο απερχόμενος Πορτογάλος πρωθυπουργός, Ζοζέ Μανουέλ Σόκρατες είπε ότι η κατάσταση στη χώρα έχει επιδεινωθεί μετά την παραίτηση του. "Θα προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε τις ισορροπίες. Η Πορτογαλία μπορεί με τις δικές της δυνάμεις να στηρίξει τη χρηματοδότηση της", δήλωσε χαρακτηριστικά. H Γερμανίδα Καγκελάριος θεωρεί ότι η «ρετσινιά» στο ευρώ θα παραμείνει για χρόνια, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί αναγνώρισε την ανάγκη για περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα στην Ευρώπη.
Όσον αφορά τα stress tests των πυρηνικών αντιδραστήρων σε διάφορες χώρες της ΕΕ, η κυρία Μέρκελ επεσήμανε ότι «η συμφωνία στο να γίνουν επιτευχθεί, ωστόσο, είναι αναγκαία για τις γειτονικές χώρες της Ευρώπης». Η ίδια ενημερώσε πως τα αποτελέσματα των πυρηνικών stress tests θα δημοσιευτούν ως το τέλος του έτους. Πιο απόλυτος, ο κ. Σαρκοζί διευκρίνισε πως τα πυρηνικά εργοστάσια στην Ευρώπη θα κλείσουν οριστικά αν δεν περάσουν τα stress tests.
Η απόφαση
“Τελεσίδικη” είναι η απόφαση που έλαβαν οι Ευρωπαίοι αρχηγοί αργά το βράδυ της Πέμπτης από τις Βρυξέλλες.... Οι “27” της ΕΕ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής τους, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, έδωσαν τα χέρια ως προς τη δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, ESM, ύψους 500 δισ. ευρώ, του οποίου η ισχύ θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούλιο του 2013 με αξιολόγηση ΑΑΑ. Παράλληλα, οι ηγέτες της ευρωπαικής περιοχής επικύρωσαν και το Σύμφωνο του Ευρώ, το οποίο μετονομάστηκε σε «Euro Plus» για δύο λόγους. Πρώτον γιατί είναι αυτό που οι χώρες της Ευρωζώνης θέλουν περισσότερο και δεύτερον διότι έξι χώρες που δεν ανήκουν σε αυτό, κατέθεσαν την πρόθεση τους να το ακολουθήσουν. Πρόκειται για την Δανία, την Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Λεττονία, την Λιθουανία και την Πολωνία. Το «Euro Plus Pact» έχει ως στόχο να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προωθώντας ρυθμίσεις για σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.
EFSF
Ωστόσο, το ζήτημα του προσωρινού μηχανισμού στήριξης του EFSF παρέμεινε “ανοιχτό”, καθώς παρόλο που δόθηκε το τελικό “ok” στην ενίσχυση της χρηματοδότησής του στα 440 δισ. Ευρώ, ωστόσο δεν αποσαφηνίστηκαν οι περαιτέρω λεπτομέρειες ως προς τους τρόπους αξιοποίησης του. Συνεπώς, η συζήτηση επί αυτού του θέματος και η τελική απόφαση μετατίθεται για τον Ιούνιο μαζί με το συνολικό “πακέτο” μέτρων ενάντια στην παγκόσμια κρίση χρέους.
Πορτογαλία
Στο μεταξύ, σιγή ιχθύος τηρήθηκε στη συνεδρίαση των “27” ως προς την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Πορτογαλία, την ώρα που οι φήμες ήθελαν τη χώρα να ζητά διάσωση κατά τη διάρκεια των πυρετωδών διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, το ύψος της οποίας λέγεται ότι κυμαίνεται μεταξύ 80-100 δισ. ευρώ.
Eρωτώμενος σχετικά ο πρόεδρος τη Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο επεσήμανε ότι οι ηγέτες ενημερώθηκαν από τον πρωθυπουργό Σόκρατες για την κατάσταση, ο οποίος, όπως είπε « διαβεβαίωσε ότι όποιο κόμμα και να νικήσει στις εκλογές, θα ακολουθήσει τον δρόμο της εξυγίανσης». Ο κ. Μπαρόζο κάλεσε την Πορτογαλία να προχωρήσει σε λήψη νέων μέτρων και αρνήθηκε να απαντήσει εάν η ΕΕ ετοιμάζεται να εντάξει την χώρα στον Μηχανισμό Στήριξης.
«Η Πορτογαλία πρέπει να λάβει μέτρα ώστε να δείξει ότι μπορεί να πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμού ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά τη χώρα», δήλωσε με τη σειρά του ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος πρόσθεσε πως έλαβε «εγγυήσεις» και από την αντιπολίτευση της χώρας για τη συνέχιση των προσπαθειών μείωσης του ελλείμματος της Πορτογαλίας, που έχει μπει στο στόχαστρο των «αγορών».«Η Πορτογαλία δε θα αφεθεί μόνη από τους άλλους Ευρωπαίους» τόνισε ο κ. Γιούνκερ. Σχετικά με τον ενδεχόμενο δανεισμό της Πορτογαλίας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ο Γιούνκερ είπε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα «προς το παρόν θεωρητικό», αφού «δεν έχει υπάρξει αίτημα από τις αρχές της Πορτογαλίας».
Πρόσθεσε πως «έχουμε πει με μεγάλη σαφήνεια ότι όποια κι αν είναι η επόμενη κυβέρνηση της Πορτογαλίας, θα πρέπει να κάνει νέες προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αυτό είναι ανεξάρτητο από τη σύνθεση της κυβέρνησης».
Σημειώνεται ότι έπειτα από το "χαστούκι" της Fitch, νέα υποβάθμιση για την Πορτογαλία, από τον οίκο S&P αυτή τη φορά, ο οποίος υποβάθμισε τη χώρα κατά δύο μονάδες, την ώρα που η πολιτική κρίση την έχει φέρει όλο και πιο κοντά στο μηχανισμό διάσωσης, ύστερα και από την παραίτηση Σόκρατες.
Ειδικότερα, η S&P υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας σε ΒΒΒ από Α-, ενώ υπογράμμισε στην έκθεσή του, ότι υπάρχει χώρος και για περαιτέρω υποβάθμιση της χώρας. Μετά την καταψήφιση των νέων μέτρων λιτότητας από το πορτογαλικό κοινοβούλιο και την παραίτηση του Πορτογάλου πρωθυπουργού από την εξουσία, ο οίκος αναφέρει, πως η πολιτική αβεβαιότητα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις εμπιστοσύνη των αγορών και θα δημιουργήσει εμπόδια στην αναχρηματοδότηση της χώρας.
Το γερμανικό αίτημα
Το επίσημο γερμανικό αίτημα, να παραταθεί η χρονική περίοδος κατά την οποία το Βερολίνο θα συνεισφέρει ποσά στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό σταθερότητας (ΕΜΣ), από το μέσον του '13 και μετά, καθυστέρησε την πρόοδο των εργασιών του Ευρωπαϊκού συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, όπως επίσης και την επίτευξη μιάς συνολικότερης συμφωνίας για την κρίσιμη οικονομική μεταρρύθμιση, ανέφεραν διπλωματικές πηγές, μιλώντας ξημερώματα Παρασκευής στο Γερμανικό πρακτορείο.
Πλέον, η Γερμανία επιθυμεί να καταβάλει στον ΕΜΣ --από το '13 και μετά-- πέντε ετήσιες δόσεις των 4,4 δισ.ευρώ, μόνον αντί, όπως συμφωνήθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, τη Δευτέρα, να καταβάλει (στο σύνολο των 22 δισ.ευρώ που της αναλογούν, γιά τον ΕΜΣ ) τα πρώτα έντεκα δισ.ευρώ μέσα στο '13 και κατόπιν ισόποσες δόσεις, κατά τα τρία επόμενα έτη.Το '13 στη Γερμανία είναι προγραμματισμένο να γίνουν οι βουλευτικές εκλογές κι η κυβέρνηση Μέρκελ καθιστά ήδη σαφές ότι δεν θέλει μεγάλες επιπλέον δαπάνες στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του '13.
ΠαπανδρέουH Eλλάδα έχει δείξει την αξιοπιστία της λαμβάνοντας πολύ δύσκολες αποφάσεις για να καταστήσει την οικονομία της βιώσιμη και δίκαιη, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη.
Μπορούμε να ατενίσουμε το μέλλον με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και αισιοδοξία, είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι αυτό αναγνωρίστηκε από όλους στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του Eurogroup στις 11 Μαρτίου.
"Τώρα είναι η ώρα", δήλωσε ακόμη ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος υπογράμμισε ότι τώρα η Ευρώπη συνολικά θα πρέπει να στείλει ένα πολύ ισχυρό και πειστικό μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι υποστηρίζει ένα σταθερό ευρώ αλλά και όλες τις χώρες της ευρωζώνης.Μέρκελ
Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα μείνει κανείς αβοήθητος στην Ευρώπη έδωσε την Πέμπτη η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παρουσιάζοντας στη Βουλή τις θέσεις της κυβέρνησης για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών.
"Η Ελλάδα μας απέδειξε με αξιόπιστο τρόπο ότι συνεχίζει τις δομικές μεταρρυθμίσεις. Μας ανακοίνωσε επίσης ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ. Όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη ήμασταν πρόθυμα να επιδείξουμε αλληλεγγύη και καταστήσαμε σαφές ότι είμαστε πρόθυμοι να συμφωνήσουμε σε συγκεκριμένη μείωση του επιτοκίου", είπε η κ. Μέρκελ.Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr