Οι παραπάνω αποφάσεις ανακοινώθηκαν δια στόματος του προέδρου του Συμβουλίου, κ. Χένρι Βαν Ρόμπει, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου, ύστερα από το πέρας της πρώτης μέρας των διαβουλεύσεων της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο οποίος χαρακτήρισε τη συμφωνία για το ESM, στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι αρχηγοί “τελεσίδικη”.
Ωστόσο, το ζήτημα του προσωρινού μηχανισμού στήριξης του EFSF παρέμεινε “ανοιχτό”, καθώς παρόλο που δόθηκε το τελικό “ok” στην ενίσχυση της χρηματοδότησής του στα 440 δισ. Ευρώ, ωστόσο δεν αποσαφηνίστηκαν οι περαιτέρω λεπτομέρειες ως προς τους τρόπους αξιοποίησης του. Συνεπώς, η συζήτηση επί αυτού του θέματος και η τελική απόφαση μετατίθεται για τον Ιούνιο μαζί με το συνολικό “πακέτο” μέτρων ενάντια στην παγκόσμια κρίση χρέους.
Στο μεταξύ, σιγή ιχθύος τηρήθηκε στη συνεδρίαση των “27” ως προς την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Πορτογαλία, την ώρα που οι φήμες ήθελαν τη χώρα να ζητά διάσωση κατά τη διάρκεια των πυρετωδών διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, το ύψος της οποίας λέγεται ότι κυμαίνεται μεταξύ 80-100 δισ. ευρώ.Αυτό επιβεβαίωσε ερωτώμενος σχετικά ο πρόεδρος τη Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, οποίος επεσήμανε ότι οι ηγέτες ενημερώθηκαν από τον πρωθυπουργό Σόκρατες για την κατάσταση, ο οποίος, όπως είπε « διαβεβαίωσε ότι όποιο κόμμα και να νικήσει στις εκλογές, θα ακολουθήσει τον δρόμο της εξυγίανσης». Ο κ. Μπαρόζο κάλεσε την Πορτογαλία να προχωρήσει σε λήψη νέων μέτρων και αρνήθηκε να απαντήσει εάν η ΕΕ ετοιμάζεται να εντάξει την χώρα στον Μηχανισμό Στήριξης.
«Η Πορτογαλία πρέπει να λάβει μέτρα ώστε να δείξει ότι μπορεί να πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμού ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά τη χώρα», δήλωσε με τη σειρά του ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος πρόσθεσε πως έλαβε «εγγυήσεις» και από την αντιπολίτευση της χώρας για τη συνέχιση των προσπαθειών μείωσης του ελλείμματος της Πορτογαλίας, που έχει μπει στο στόχαστρο των «αγορών».
«Η Πορτογαλία δε θα αφεθεί μόνη από τους άλλους Ευρωπαίους» τόνισε ο κ. Γιούνκερ. Σχετικά με τον ενδεχόμενο δανεισμό της Πορτογαλίας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ο Γιούνκερ είπε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα «προς το παρόν θεωρητικό», αφού «δεν έχει υπάρξει αίτημα από τις αρχές της Πορτογαλίας».
Σημείωσε πως «έχουμε πει με μεγάλη σαφήνεια ότι όποια κι αν είναι η επόμενη κυβέρνηση της Πορτογαλίας, θα πρέπει να κάνει νέες προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αυτό είναι ανεξάρτητο από τη σύνθεση της κυβέρνησης».
Σημειώνεται ότι έπειτα από το "χαστούκι" της Fitch, νέα υποβάθμιση για την Πορτογαλία, από τον οίκο S&P αυτή τη φορά, ο οποίος υποβάθμισε τη χώρα κατά δύο μονάδες, την ώρα που η πολιτική κρίση την έχει φέρει όλο και πιο κοντά στο μηχανισμό διάσωσης, ύστερα και από την παραίτηση Σόκρατες.
Υπό την πίεση που δημιουργεί η πολιτική κρίση στην Πορτογαλία μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες, εξελίσεται η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Το γερμανικό αίτημα
Το επίσημο γερμανικό αίτημα, να παραταθεί η χρονική περίοδος κατά την οποία το Βερολίνο θα συνεισφέρει ποσά στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό σταθερότητας (ΕΜΣ), από το μέσον του '13 και μετά, καθυστέρησε την πρόοδο των εργασιών του Ευρωπαϊκού συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, όπως επίσης και την επίτευξη μιάς συνολικότερης συμφωνίας για την κρίσιμη οικονομική μεταρρύθμιση, ανέφεραν διπλωματικές πηγές, μιλώντας ξημερώματα Παρασκευής στο Γερμανικό πρακτορείο.
Πλέον, η Γερμανία επιθυμεί να καταβάλει στον ΕΜΣ --από το '13 και μετά-- πέντε ετήσιες δόσεις των 4,4 δισ.ευρώ, μόνον αντί, όπως συμφωνήθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, τη Δευτέρα, να καταβάλει (στο σύνολο των 22 δισ.ευρώ που της αναλογούν, γιά τον ΕΜΣ ) τα πρώτα έντεκα δισ.ευρώ μέσα στο '13 και κατόπιν ισόποσες δόσεις, κατά τα τρία επόμενα έτη.
Το '13 στη Γερμανία είναι προγραμματισμένο να γίνουν οι βουλευτικές εκλογές κι η κυβέρνηση Μέρκελ καθιστά ήδη σαφές ότι δεν θέλει μεγάλες επιπλέον δαπάνες στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του '13.
Παπανδρέου
H Eλλάδα έχει δείξει την αξιοπιστία της λαμβάνοντας πολύ δύσκολες αποφάσεις για να καταστήσει την οικονομία της βιώσιμη και δίκαιη, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη.
Μπορούμε να ατενίσουμε το μέλλον με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και αισιοδοξία, είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι αυτό αναγνωρίστηκε από όλους στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του Eurogroup στις 11 Μαρτίου."Τώρα είναι η ώρα", δήλωσε ακόμη ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος υπογράμμισε ότι τώρα η Ευρώπη συνολικά θα πρέπει να στείλει ένα πολύ ισχυρό και πειστικό μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι υποστηρίζει ένα σταθερό ευρώ αλλά και όλες τις χώρες της ευρωζώνης.
Μέρκελ
Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα μείνει κανείς αβοήθητος στην Ευρώπη έδωσε την Πέμπτη η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παρουσιάζοντας στη Βουλή τις θέσεις της κυβέρνησης για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών.
"Η Ελλάδα μας απέδειξε με αξιόπιστο τρόπο ότι συνεχίζει τις δομικές μεταρρυθμίσεις. Μας ανακοίνωσε επίσης ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ. Όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη ήμασταν πρόθυμα να επιδείξουμε αλληλεγγύη και καταστήσαμε σαφές ότι είμαστε πρόθυμοι να συμφωνήσουμε σε συγκεκριμένη μείωση του επιτοκίου", είπε η κ. Μέρκελ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr