Με την τροποποίηση που έκανε το υπουργείο, επεκτείνεται και στους Δήμους το μέτρο της μη χορήγησης φορολογικής ενημερότητας, εφόσον ο πολίτης έχει χρέη σε κάποιον ΟΤΑ, κάτι που ζητούσε εδώ και καιρό η ΚΕΔΚΕ.
Σε περίπτωση, δε, που ο πολίτης έχει να εισπράξει κάποιο ποσό από μια δημόσια υπηρεσία, για παράδειγμα επιστροφή φόρου από την εφορία, αλλά παράλληλα οφείλει ένα ποσό σε Δήμο, τότε αυτό θα του παρακρατείται και εκείνος θα εισπράττει τη διαφορά. Αν δηλαδή δικαιούται π.χ. επιστροφή φόρου 1.000 ευρώ, αλλά διαπιστωθεί ότι οφείλει σε κλήσεις 500 ευρώ, η εφορία θα του επιστρέψει μόνο τα 500 ευρώ.
Θα στέλνουν τα στοιχεία στο Taxis…
Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο οι ΟΤΑ υποχρεούνται με την αλλαγή που έγινε στο κείμενο του νόμου, να διαβιβάζουν στο εξής ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) τις οφειλές που έχουν πολίτες προς αυτούς, και οι οποίες συνεπάγονται τη μη χορήγηση αποδεικτικού φορολογικού ενημερότητας.
Το μέτρο της καθιέρωσης δημοτικής φορολογικής ενημερότητας αποτελούσε πάγιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο εξής, με τη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, οι οφειλές ενός πολίτη σε ένα δήμο (από τέλη, κλήσεις ή άλλες οικονομικές υποχρεώσεις), θα συμψηφίζονται με τις τυχόν απαιτήσεις που θα έχει ο ενδιαφερόμενος από μια δημόσια υπηρεσία, και θα του αποδίδεται η διαφορά.
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr