Ο Buiter, ο οποίος υπήρξε και αξιωματούχος της Τράπεζας της Αγγλίας στο πρόσφατο παρελθόν, σημειώνει επίσης πως οι ηγέτες που αρνούνται να «μαλακώσουν»τους όρους του πακέτου διάσωσης της Ιρλανδίας, κινδυνεύουν να αναγκάσουν την χώρα να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους της και μάλιστα, λίαν συντόμως. Οπως προσθέτει, πρέπει οποσδήποτε να γίνει κάτι και για την Ιρλανδία, και γρήγορα. «Οι Ευρωπαίοι παίζουν με τη φωτιά αυτή τη στιγμή» όπως επισημαίνει ο οικονομολόγος.
Γερμανία
Tην ίδια ώρα, ένας από τους οικονομικούς συμβούλους της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε την Παρασκευή στην τηλεόραση του Reuters ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους της για να ξεπεράσει την κρίση, παρά την ευνοϊκή απόφαση της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης. Η απόφαση της συνόδου κορυφής δεν αποτελεί παρά μία ανάσα για την Ελλάδα, είπε ο Lars Feld, μέλος του γερμανικού συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Reuters.
"Στην κατάσταση που βρίσκεται αυτή την στιγμή η Ελλάδα, δύσκολα μόνο θα τα καταφέρει χωρίς αναδιάρθρωση", δήλωσε ο Feld.
"Η απόφαση του περασμένου Σαββατοκύριακου έδωσε στους Έλληνες μία ανάσα ... θα τους δώσει λίγο χρόνο", είπε ο Feld απευθύνοντας έκκληση να ξεκινήσουν συνομιλίες με ιδιώτες δανειστές.
"Για να συμμετάσχουν οι ιδιώτες ομολογιούχοι σε αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας, θα πρέπει να υπάρξει γρήγορα δράση και να γίνει αναδιάρθρωση ακόμα και φέτος ή στο πρώτο εξάμηνο του 2012", συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον Feld, το χρέος της Ελλάδας δεν θα αρχίσει να υποχωρεί πριν από το 2016 και αυτό αποτελεί "σχετικά αισιόδοξο σενάριο".
Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώνει ετησίως 8-9% του ΑΕΠ της για τόκους, περικόπτοντας παράλληλα προσωπικό στο δημόσιο, είπε ο Feld.
"Δεν μπορώ να φανταστώ ότι αυτό μπορεί να γίνει χωρίς πολιτικές αντιπαραθέσεις. Τα πράγματα επομένως θα είναι πολύ δύσκολα".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr