(upd 4) Στο κενό έπεσαν οι λεονταρισμοί τόσων μηνών της Γερμανίδας Καγκελαρίου κυρίας Ανγκέλα Μέρκελ. Σε συνέντευξή της στην Bild, δήλωσε ότι δεν αρκούν τρία χρόνια για να διορθώσει η Ελλάδα τις συνέπειες των δημοσιονομικών της λαθών. Επίσης είπε ότι η επιμονή στο ναλύσει η Ελλάδα τα προβλήματά της σε τρία χρόνια θα οδηγούσε μόνο σε νέες αναταραχές. Υπογράμμισε ότι η οποία βοήθεια σε επίπεδο ευρωζώνης για τα υπερχρεωμένα κράτη θα πρέπει να αποφασιστεί ομόφωνα, επιφυλασσόμενη του δικαιώματος της Γερμανίας να ασκήσει βέτο..
Mάλιστα
απέκλεισε με τη συνέντευξή της στην ίδια εφημερίδα την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους! Πάντως, η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου δεν αναμένεται να καταλήξει σε αποφάσεις γύρω από το μηχανισμό διάσωσης υπερχρεωμένων κρατών, δήλωσαν αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης την Πέμπτη. "Νομίζω ότι οι αγορές έχουν ήδη καταλάβει πως δεν πρόκειται να υπάρχουν ιδιαίτερες αποφάσεις αύριο", είπε σε συνέντευξή του στο Reuters ο Οtto Fricke, ειδικός σε θέματα προϋπολογισμού των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), του κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού της Καγκελαρίου Angela Merkel. Mία συμβιβαστική λύση πρόκειται να προκύψει στην σύνοδο κορυφής στις 24/25 Μαρτίου, εκτίμησε ο Fricke. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και άλλοι Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Βερολίνο, οι οποίοι δεν θέλησαν να κατονομαστούν. Στο επίκεντρο των συζητήσεων της Παρασκευής θα βρεθεί το προτεινόμενο από το Βερολίνο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, είπαν οι αξιωματούχοι. Σε ό,τι αφορά τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης, η Καγκελάριος Angela Merkel επιμένει να αποτελεί την έσχατη λύση για τα υπερχρεωμένα κράτη, ενώ δεν εξετάζονται μέτρα παρέμβασής του στην αγορά ομολόγων, συμπλήρωσαν οι Γερμανοί αξιωματούχοι. Η Γερμανία απορρίπτει την αγορά ομολόγων από το μηχανισμό διάσωσης στην δευτερογενή αγορά, είπαν.
Νέο παράθυρο συναίνεσης από την Merkel
Έτοιμη να παράσχει βοήθεια στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, με την προϋπόθεση να λάβουν περαιτέρω δεσμεύσεις δήλωσε στην γερμανική βουλή η Καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel. Μάλιστα, δήλωσε ότι θα συναινούσε σε μία αύξηση των κεφαλαίων του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF), υπό την προϋπόθεση ότι οι χώρες με χαμηλή αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας θα συμβάλλουν με κεφάλαια.
Οι περαιτέρω δεσμεύσεις που ζητά η Merkel κινούνται στα πλαίσια του Συμφώνουν Ανταγωνιστικότητας, και ιδιαίτερα στην εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και του συντελεστή φόρου επιχειρήσεων στην Ιρλανδία.
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr