Την ίδια στιγμή το νομοσχέδιο φέρνει αυτόφωρο από το πρώτο ευρώ φοροδιαφυγής ΦΠΑ, ποινές φυλάκισης μέχρι και 20 χρόνια για μη απόδοση φόρων, και δημοσιοποίηση των ονομάτων των οφειλετών εφόσον χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ καθώς και για όσους εκδίδουν πλαστά ή εικονικά τιμολόγια.
Ταυτόχρονα προβλέπει το συμψηφισμό κάθε απαίτησης οφειλέτη από το Δημόσιο (π.χ. ΦΠΑ) με βεβαιωμένα χρέη που αυτός έχει προς αυτό (ΦΠΑ, φόρου μισθωτών υπηρεσιών, φόρου εισοδήματος), γεγονός που αναμένεται να δώσει σημαντική ανάσα στην αγορά.
Το e- φακέλωμα
Δικηγόροι και δικηγορικοί σύλλογοι υποχρεούνται να υποβάλλουν μέχρι την 20η ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους με την χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας, αναλυτική κατάσταση των έγγραφων συμφωνιών που έχουν συνάψει με τους εντολείς τους, κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο. Παράλληλα, οι μηχανικοί και το ΤΕΕ καλούνται επίσης να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στη Γ.Γ.Π.Σ. μέχρι την 20η ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους κατάσταση με στοιχεία των έγγραφων συμβάσεων (είδος παρεχόμενης υπηρεσίας, συμφωνηθείσα αμοιβή κλπ.) που έχουν συνάψει οι μηχανικοί με τους αντισυμβαλλομένους τους μέσα στην προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, προκειμένου για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο στο πλαίσιο των σχετικών διασταυρώσεων. Επιπρόσθετα με άλλη διάταξη το ΙΚΑ θα πρέπει να υποβάλει στο υπουργείο στοιχεία για τις αποπερατωθείσες οικοδομές. Με όλες αυτές τις ρυθμίσεις το υπουργείο θα έχει πλήρη πρόσβαση σε πλήθος οικονομικών στοιχείων γεγονός που θα του επιτρέπει να προχωρά σε εκτεταμένες διασταυρώσεις.
Αυτόφωρο 2 «ταχυτήτων»
Το νομοσχέδιο προβλέπει αυτόφωρο "δύο ταχυτήτων". Στη μία περίπτωση η ποινική δίωξη ασκείται αυτεπάγγελτα και η μηνυτήρια αναφορά υποβάλλεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου για την φοροδιαφυγή, ενώ στην άλλη περίπτωση η δίωξη ασκείται μετά από ένα μήνα αν δεν υπάρξει στο μεταξύ διοικητική επίλυση της διαφοράς.Πότε ενεργοποιείται το αυτόφωρο
Αυτεπάγγελτα ενεργοποιείται το αυτόφωρο για φοροδιαφυγή φόρου εισοδήματος άνω των 150.000 ευρώ (εφόσον ο εισαγγελέας παραγγείλει την άμεση άσκηση ποινικής δίωξης), για ΦΠΑ άνω του ποσού των 75.000 ευρώ (εφόσον δοθεί εντολή του υπ. Οικονομικών), για πλαστά και εικονικά τιμολόγια αξίας άνω των 150.000 ευρώ και για μη έκδοση άνω των 10 αποδείξεων ή συνολικής αξίας άνω των 500 ευρώ.Στην άλλη περίπτωση, και για μικρότερα ποσά οφειλών, ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να κάνει προσφυγή σε διοικητικό δικαστήριο. Η προσφυγή αίρει για ένα μήνα την ποινική δίωξη, αφού θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η διαδικασία του δικαστηρίου. Η διαδικασία αυτή αφορά σε οφειλές από ΦΠΑ και άλλους παρακρατούμενους φόρους μέχρι 75.000 ευρώ, για πλαστά και εικονικά τιμολόγια ως 150.000 ευρώ και για μη έκδοση αποδείξεων αριθμού κάτω των 10 ή συνολικής αξίας κάτω των 500 ευρώ. Ειδικά για χρέη ΦΠΑ από 1 ως 75.000 ευρώ, το Αυτόφωρο ενεργοποιείται άμεσα μόνο με ειδική εντολή του υπ. Οικονομικών.
Τι ισχύει για το φόρο εισοδήματος
Τώρα, στη περίπτωση οφειλών φόρου εισοδήματος, το Αυτόφωρο δεν ενεργοποιείται εφόσον αυτές είναι μέχρι τα 15.000 ευρώ. Για ποσά από 15.000 ως 150.000 ευρώ, ο οφειλέτης τιμωρείται με ενός έτους φυλάκιση, ενώ οφειλές από 150.000 ευρώ και άνω επιβάλλεται ποινή κάθειρξης, δηλαδή από 5 ως 20 έτη. Η ποινική δίωξη δεν θα αρχίζει για καμία από τις περιπτώσεις των αδικημάτων φοροδιαφυγής, αν αυτός εναντίον του οποίου πρόκειται να ασκηθεί η δίωξη έχει βέβαιη και εκκαθαρισμένη απαίτηση κατά του Δημοσίου, ποσού ίσιου ή μεγαλύτερου από αυτό για το οποίο διώκεται.
Χρόνος τέλεσης του αδικήματος για την ενεργοποίηση του αυτοφώρου είναι το χρονικό διάστημα από την παρέλευση τεσσάρων μηνών μέχρι και τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της προθεσμίας παραγραφής. Το διάστημα αυτό για τα μεν πλημμελήματα είναι 20 μήνες από την τέλεση του αδικήματος, για τα δε, κακουργήματα είναι τα 5 χρόνια.
Ποινές φυλάκισης για ληξιπρόθεσμα χρέη
Επίσης επιβάλλονται ποινές φυλάκισης από 6 μήνες ως 3 έτη για όσους δεν πληρώσουν ληξιπρόθεσμες και βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών από τη τέλεσή τους. Ειδικότερα, επιβάλλονται ποινές:
-
μέχρι ένα έτος για οφελιές άνω των 5.000 ευρώ
-
από έξι μήνες και πάνω εφόσον το χρέος υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ
-
από ένα έτος και πάνω εφόσον το χρέος υπερβαίνει το ποσό των 50.000 ευρώ
-
από τρία έτη και πάνω εφόσον το χρέος υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ.
Αν η μη απόδοση φόρων, τελών και εισφορών δεν υπερβαίνει τον ένα χρόνο, ο υπαίτιος απαλλάσσεται των ποινών εφόσον καταβληθούν τα ποσά. Αν, όμως, η πληρωμή γίνεται μετά το χρόνο επιβάλλεται μειωμένη ποινή.
Νέο σώμα ελεγκτών για το κυνήγι των φόρων
Ταυτόχρονα συστήνεται νέο σώμα από ελεγκτές της εφορίας για το κυνήγι της φοροδιαφυγής και των εσόδων. Δημιουργείται συγκεκριμένα σώμα Ελεγκτών Βεβαίωσης Εσόδων, που θα υπογράφουν συμβόλαιο αποδοτικότητας 8 μηνών, θα υποβάλλουν δήλωση πόθεν έσχες, ενώ θα λαμβάνουν σαν κίνητρο και ειδικό επίδομα επίτευξης στόχων.
Αν ο ελεγκτής δεν πετύχει τους στόχους του, βάσει του συμβολαίου του, τότε θα απαλλάσσεται από τα καθήκοντά του ελεγκτή. Το μέτρο εντάσσεται στις ρυθμίσεις για την ανασύσταση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Στο πλαίσιο αυτό συμβόλαια, αλλά 18μηνης διάρκειας, θα υπογράφουν και οι προϊστάμενοι των νέων διευθύνσεων που συστήνονται, ενώ για τους προϊσταμένους των υποδιευθύνσεων η διάρκεια των συμβολαίων θα είναι ενός έτους. Αν σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης δεν επιτυγχάνουν τους στόχους τους θα μετακινούνται από τη θέση που κατέχουν σε όμοια θέση του υπ. Οικονομικών.
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr