Ο κ. Χρυσοχοϊδης, ο οποίος επισκέπτεται το Ηράκλειο,μιλώντας σε παραγωγικούς και οικονομικούς - επιχειρηματικούς φορείς, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση διαθέτει ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα και την Κρήτη, ενώ, όπως είπε, «η στοχευμένη απάντηση στην κρίση, θα είναι η υπογραφή με κάθε περιφέρεια ενός αναπτυξιακού συμφώνου» - διαδικασία που θα ακολουθήσει το προσεχές διάστημα.
Ο Υπουργός απηύθυνε πρόσκληση συνεργασίας προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης και τους νέους δημάρχους, προκειμένου να προχωρήσουν τα νέα αναπτυξιακά προγράμματα της Κρήτης.
Στόχος - είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης - είναι το 2011 να διπλασιαστεί η απορροφητικότητα των πόρων του ΕΣΠΑ και να προχωρήσουν τα σχέδια του νέου επενδυτικού νόμου, γιατί, όπως είπε «σεβόμαστε ως και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου».
Όπως ανέφερε ο Υπουργός, το Ηράκλειο και η Κρήτη αποτελούν τον πέμπτο σταθμό ενός κύκλου επισκέψεων σε κάθε περιφέρεια, με στόχο να «επικοινωνήσουμε το σχέδιο μας για την ανάπτυξη, να συνεργαστούμε εντατικά με την τοπική αυτοδιοίκηση, να δεσμευτούμε σε ένα περιφερειακό σύμφωνο ανάπτυξης. Αλλά, κυρίως, να σας ακούσουμε, να συζητήσουμε μαζί σας: Τη δυναμική και ιδιαίτερα πολυπληθή επιχειρηματική κοινότητα της Κρήτης».
Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε,στη συνέχεια, στο αναπτυξιακό σχέδιο, που περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών, που, ήδη, υλοποιούνται.
Παράλληλα επεσήμανε ότι η επιχειρηματική κοινότητα της χώρας μας,είναι ο πρωταγωνιστής αυτού του σχεδίου.
Στη συνέχεια μίλησε για να ολοκληρωμένο και συνεκτικό εθνικό σχέδιο, με δράσεις, πρωτοβουλίες και νομοθετήματα που αλληλοσυμπληρώνονται και ήδη έχουν μπει στο στάδιο της υλοποίησης.
«Σχέδιο», όπως είπε, που «σέβεται το δημόσιο χρήμα και θα αξιοποιεί σωστά και με διαφάνεια τα χρήματα των φορολογουμένων. Σχέδιο για να κινηθεί η σκληρά δοκιμαζόμενη αγορά. Για να βάλουμε τις βάσεις για ένα μοντέλο ανάπτυξης, που δεν θα είναι καταναλωτικό κατά 75-80%, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά θα παράγει».
Ακόμη ο Υπουργός μίλησε για ένα σχέδιο που δίνει κίνητρα στους νέους μας να επιχειρήσουν, να ανοίξουν τα φτερά τους και ένα σχέδιο, που έχει ως επίκεντρο και πρωταγωνιστή τον ίδιο τον επιχειρηματία: Τις ιδέες του, την τόλμη του, τη δημιουργικότητά του.
Βασικός και πρωταρχικός μας στόχος, πρόσθεσε, είναι βάλουμε φρένο στην καθίζηση της εμπορικής δραστηριότητας. Να ενισχύσουμε τη ρευστότητα στην αγορά. Να αρχίσουν ξανά οι τράπεζες να δανείζουν στις επιχειρήσεις. Αλλά να δανείζουν με επιτόκια ευνοϊκά, με επιτόκια που θα επιτρέψουν σε μια μικρομεσαία επιχείρηση να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της και γιατί όχι, να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις, είπε.
Για το λόγο αυτό, τόνισε, προχωρήσαμε στη σύσταση του ΕΤΕΑΝ, του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, το οποίο ψηφίστηκε ήδη από τη Βουλή.
Ακόμη, όπως είπε, ολοκληρώνονται πολύ σύντομα οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις τράπεζες και το Μάιο βγαίνουν στην αγορά τα προγράμματα:
- «Ταμείο Επιχειρηματικότητας» συνολικού ύψους 1,2 δις ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
- «Ταμείο ΕΝΑΛΙΟ» που αφορά την αλιεία, με συνολικό προϋπολογισμό 105 εκατ. ευρώ
- «Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας» με αρχικό προϋπολογισμό 450 εκατ. ευρώ. Είναι δύο Ταμεία που ξέρω ότι μπορούν να απαντήσουν άμεσα στα τοπικά προβλήματα των πολλών αγροτικών επιχειρήσεων της Κρήτης, είπε.
Παράλληλα, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχει δημιουργηθεί και θα είναι στην αγορά και το «Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας», με προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ. Ένα ταμείο που θα έχει ως σκοπό τη διευκόλυνση των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων στην ένταξή τους και στη διατήρησή τους στην αγορά εργασίας, όπως είπε ο υπουργός.
Συνολικά, δηλαδή, ανέφερε, μιλάμε για ένα πρώτο πακέτο για τη στήριξη των επιχειρήσεων ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ από το ΕΤΕΑΝ που διοχετεύεται στην αγορά από σήμερα και έως το τέλος του χρόνου, μέσω ευνοϊκών δανείων από τις τράπεζες.
Παράλληλα,μέσα από την ίδια λογική της συνεπένδυσης με τις τράπεζες, ενεργοποιούμε και το πρόγραμμα JEREMIE για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Μέχρι το τέλος του μήνα, λοιπόν, ξεκινά πρόγραμμα ύψους 120 εκατ. ευρώ (60 εμείς και 60 οι τράπεζες) από το ταμείο JEREMIE, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που λειτουργούν έως και 3 έτη και έχουν προσωπικό έως και 50 άτομα.
Ακόμη, μέσα στον Απρίλιο, θα είναι έτοιμο πρόγραμμα ύψους 60 εκατ. ευρώ για μικροδάνεια, σε πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν προσωπικό έως και 10 άτομα.
Τέλος, ζήτησε απ όλους να σταθούν δίπλα στον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους της περιοχής και να δημιουργήσουμε όπως είπε από κοινού ένα Αναπτυξιακό Σύμφωνο για την Κρήτη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr