Όπως επισημαίνει σε σχετική του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος, σε γενικές γραμμές υιοθετείται μία αντίληψη για τις επενδύσεις και προτάσσεται μία πρακτική ενίσχυσής τους, που απομακρύνεται από τις αναποτελεσματικές θεωρήσεις προηγούμενων ετών και έρχεται πολύ πιο κοντά στα δεδομένα της σύγχρονης αγοράς και των διαδικασιών λειτουργίας της.
Ο ΣΕΒ αναγνωρίζει ταυτόχρονα την πρόθεση του νομοθέτη να ενισχύσει την επενδυτική προσπάθεια σε τομείς που αναπτύσσονται γρήγορα και που έχουν τη δυνατότητα να είναι διεθνώς ανταγωνιστικοί, προσφέροντας κίνητρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, το νομοσχέδιο:
- Προτάσσει τα φορολογικά κίνητρα ως κύρια μορφή ενίσχυσης δίνοντας έμφαση στην επιβράβευση της επιχειρηματικής επιτυχίας.
- Προβλέπει στοχευμένες ενισχύσεις για επενδύσεις στους τομείς της τεχνολογίας, της περιφερειακής συνοχής και της νεανικής επιχειρηματικότητας.
- Διατηρεί ως επιλέξιμα τα ολοκληρωμένα επιχειρηματικά σχέδια διευρύνοντας το πεδίο εφαρμογής τους με ενισχύσεις μέσω φοροαπαλλαγών
- Αποκλείει εξαρχής επενδυτικές πρωτοβουλίες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια αποτέλεσαν αντικείμενο προβληματισμού επειδή οι στρεβλώσεις που παρατηρήθηκαν στην υλοποίησή τους είχαν ως αποτέλεσμα την απόκλισή τους από τους επιδιωκόμενους στόχους
- Εισάγει εξειδικευμένα κριτήρια αξιολόγησης που δεν επικεντρώνονται αποκλειστικά στη βιωσιμότητα ενός επενδυτικού σχεδίου αλλά, παράλληλα, προσμετρούν τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που αναμένεται να προκύψουν από αυτό.
- Προχωρεί σε αποσυμφόρηση των διαδικασιών αποκλείοντας από το πεδίο εφαρμογής τους τις επενδύσεις χαμηλού προϋπολογισμού
- Εισάγει νέες μορφές χρηματοδότησης μέσω του Εθνικού Ταμείου Ενισχύσεων Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) και
- Καταβάλλει εμφανή προσπάθεια να δημιουργηθούν συνθήκες έγκαιρης και διαφανούς αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων
«Λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια καθυστέρηση (άνω του έτους) για την ετοιμασία και υποβολή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, αυτό που προέχει τώρα είναι η άμεση ψήφισή του και, στη συνέχεια, η χωρίς καθυστερήσεις δημιουργία και εφαρμογή του απαραίτητου και ευρύτατου θεσμικού πλαισίου (προεδρικά διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις) για το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί ιδιαίτερη προσπάθεια να μην έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα του νόμου και να μην αποκλίνει χρονικά από την εξαγγελθείσα ημερομηνία ενεργοποίησης του νέου Νόμου», επισημαίνει ο ΣΕΒ, υπογραμμίζοντας ότι οι επενδύσεις, που είναι απαραίτητες για να επαναφέρουν την χώρα σε αναπτυξιακή πορεία, «δεν ενθαρρύνονται απλώς με ένα αναπτυξιακό νόμο».
Η διοίκηση του Συνδέσμου προτάσσει την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων «ως αποτέλεσμα μιας ολοκληρωμένης και συνολικής προσπάθειας, που θα έχει ως κύριους άξονες τη δημιουργία ενός ευρύτερου περιβάλλοντος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα», θέμα στο οποίο, όπως σημειώνεται, «η χώρα μας εξακολουθεί να υστερεί».
Στην κατεύθυνση αυτή, καταλήγει ο ΣΕΒ είναι απαραίτητο να ολοκληρωθούν οι αλλαγές που έχουν ήδη ξεκινήσει (π.χ. η δημιουργία του ΓΕΜΗ), «καθώς και άλλες που έχουμε δεσμευτεί να υλοποιήσουμε ή που από χρόνια εκκρεμούν και οι οποίες συνολικά μπορούν να διαμορφώσουν ένα ευρύτερα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr