Οι παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για δραματική μείωση της αγοράς φέτος, η οποία θα συνεχίσει να "γονατίζει" και το 2011, το οποίο αναμένεται εξίσου ζοφερό για τις επιχειρήσεις του εμπορίου. Η κατανάλωση αναμένεται να πέσει στα επίπεδα των μέσων της δεκαετίας του 1980, περίοδο που αξίζει να σημειωθεί ότι είχε εφαρμοστεί από τον τότε Υπουργό Οικονομίας Κώστα Σημίτη ανάλογο "φιλόδοξο" πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα.
Πέρα όμως από το μαχαίρι στα επιδόματα και στους μισθούς και στην αύξηση της ανεργίας, που μειώνει τα εισοδήματα, έρχεται και η νέα φοροκαταιγίδα με την αύξηση έμμεσων φόρων. Η αύξηση ΦΠΑ από το 11% στο 13% στα είδη πρώτης ανάγκης, η εξομοίωση του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης, ανεβάζουν τον πληθωρισμό, εκτινάσσουν τις τιμές προς τα πάνω και αυξάνουν την ανασφάλεια στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις. Και καθώς η οικονομία διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από την ψυχολογία, το κλίμα αυτό φέρνει ύφεση. Αναμένεται πτώση ακόμα και στις ανελαστικές δαπάνες, με με οριακή μείωση στις πωλήσεις του οργανωμένου λιανεμπόριου τροφίμων. H πτώση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη του 30% σε είδη ένδυσης, υπόδησης και σε είδη σπιτιού και μείωση του τζίρου γύρω στο 20% στα καύσιμα.
Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα, την αγορά γονατίζουν και οι καθημερινές πλέον κινητοποιήσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς, μέσα στη χριστουγεννιάτικη περίοδο. Οι απεργίες αυτές, σε συνδυασμό με τις ασταμάτητες διαδηλώσεις, δυσκολεύουν την κίνηση των καταναλωτών κι έχουν νεκρώσει το κέντρο της Αθήνας.
Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος σε ανακοίνωσή του καλεί τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ενώ δηλώνει πως οι απεργίες "δίνουν τη χαριστική βολή στη χειμαζόμενη αγορά».
"Για μία ακόμη φορά οι επιχειρήσεις και οι πολίτες αυτής της χώρας είναι τα παράπλευρα θύματα της διαμάχης της κυβέρνησης με τις συντεχνίες" τόνισε ο κ. Μίχαλος.
Γιώργος Σμυρνής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr