Η δέσµευση έναντι της τρόικας προβλέπει ότι το πρόγραµµα αποκρατικοποιήσεων της τριετίας θα αποφασιζόταν ώς το τέλος του 2010. Έτσι, η κυβέρνηση θέλει να στείλει το μήνυμα της πιστής εφαρµογής του Μνηµονίου, εν όψει της εκταµίευσης της δόσης του ∆εκεµβρίου - Ιανουαρίου και κυρίως την έγκριση της επόµενης.
Πιο συγκεκριμένα, τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν σήμερα στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων είναι:
-Αξιοποίηση του τέως αεροδροµίου του Ελληνικού: Η διαδικασία επιταχύνεται µε τη µέθοδο fast track.
-Αξιοποίηση άµεσα άλλων 12 τουλάχιστον µεγάλων ακινήτων. Μεταξύ αυτών ο τουριστικός λιµένας Βουλιαγµένης, οι Αλυκές Αναβύσσου, το Αφάντου Ρόδου κ.ά. Για τον σκοπό αυτόν συγκροτούνται Οµάδες ∆ιοίκησης Εργου.
- Αξιοποίηση της συµµετοχής του ∆ηµοσίου σε ∆ΕΠΑ και ∆ΕΣΦΑ. Ουσιαστικά προωθείται η ιδιωτικοποίηση της ∆ΕΠΑ, αν και δεν έχει αποφασιστεί αν θα δοθεί πλειοψηφικό πακέτο.
- Aναζήτηση στρατηγικού εταίρου στα Ελληνικά Αµυντικά Συστήµατα (ΕΑΣ).
-Την αξιοποίηση της συµµετοχής του ∆ηµοσίου στην ΕΥ∆ΑΠ και την ΕΥΑΘ.
- Την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα ΕΛ.ΤΑ. - Τη µετοχοποίηση και είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα κρατικά λαχεία. (Εθνικό, Λαϊκό, Ξυστό).
- Την παράταση της σύµβασης παραχώρησης του ΟΠΑΠ και τη διαχείριση της συµµετοχής του ∆ηµοσίου.
- Τον διαχωρισµό των λειτουργιών του Ταµείου Παρακαταθηκών και ∆ανείων.
- Την αξιοποίηση της συµµετοχής του ∆ηµοσίου στη βιοµηχανία ΛΑΡΚΟ.
- Την αξιοποίηση της συµµετοχής του ∆ηµοσίου στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
- Την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ.
- Το αεροδρόµιο στο Καστέλλι Κρήτης και την αξιοποίηση του αεροδροµίου Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης».
- Την είσοδο στρατηγικών επενδυτών στα άλλα περιφερειακά αεροδρόµια της χώρας µέσω συµβάσεων παραχώρησης.
-Την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή στον Ο∆ΙΕ (Ιππόδροµος).
- Την πώληση της συµµετοχής του ∆ηµοσίου στο καζίνο της Πάρνηθας.
- Την επέκταση συµβάσεων παραχώρησης στην Αττική και την Εγνατία Οδό.
- Την αξιοποίηση του Φάσµατος Συχνοτήτων και του Ψηφιακού Μερίσµατος.
- Την αξιοποίηση της συµµετοχής του ∆ηµοσίου στο αττικό λιµενικό σύστηµα (αναφέρεται στην απορρόφηση των λιµανιών της Αττικής από το λιµάνι του Πειραιά).
Απώτερος στόχος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας είναι η εισροή εσόδων ύψους 7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011-2013 και ειδικότερα η είσπραξη τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ μέσα στο 2011.
Το δεύτερο μεγάλο θέμα θα είναι τα κλειστά επαγγέλματα. Περίπου 150 μέχρι τώρα κλειστά επαγγέλματα θα “ανοίξουν”, ενώ με βάση το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, πρώτοι στο «στόχαστρο» μπαίνουν οι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, μηχανικοί και αρχιτέκτονες, για τους οποίους συζητείται – μεταξύ άλλων – η κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής, καθώς και η προώθηση (για τους φαρμακοποιούς) πιο ελαστικών ωραρίων λειτουργίας και η μείωση του ελάχιστου περιθωρίου κέρδους.
Ταυτόχρονα, αναμένεται ότι θα επανεξεταστούν και δεκάδες άλλα επαγγέλματα, όπως αρτοποιοί, ηλεκτρολόγοι, κομμωτές, καθώς και επαγγέλματα του εμπορίου και του τουρισμού. Θα παρέχεται ωστόσο περιθώριο τεσσάρων-έξι μηνών σε κάθε υπουργείο για να καθορίσει (με προεδρικό διάταγμα ή υπουργική απόφαση) ποια επαγγέλματα δεν πρέπει να ανοίξουν επειδή συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος. Για όσα επαγγέλματα δεν κινηθεί η σχετική διαδικασία εντός έξι μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου θα ανοίγουν αυτόματα.
Πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά πολυνομοσχέδιο-«σκούπα», το οποίο όμως δεν θα προωθηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς η τρόικα προσφέρει προθεσμία λίγων εβδομάδων για να συζητηθεί. Κατά την ενδιάμεση αξιολόγηση που θα γίνει στο τέλος Ιανουαρίου η τρόικα θα ελέγξει σε πρώτη φάση την πρόοδο των εργασιών και με βάση αυτή θα εγκρίνει τον Φεβρουάριο την τέταρτη δόση του δανείου ύψους 15 δισ. ευρώ που θα καταβληθεί στην Ελλάδα τον ερχόμενο Μάρτιο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr