Παραχωρώντας στο Λονδίνο συνέντευξη στο δημοσιογράφο του CNN Ρίτσαρντ Κουέστ ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει την περικοπή μισθών και συντάξεων, αλλά και την αύξηση των φορολογικών βαρών, καθώς η οικονομία και κυρίως οι επιχειρήσεις βρίσκεται σε μια κατάσταση που δεν μπορεί να αντέξει νέους φόρους.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως υπάρχουν σχέδια για νέες περικοπές στις κρατικές δαπάνες, τα οποία θα αποκρυσταλλωθούν μετά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Ερωτηθείς για την αύξηση των spreads των ελληνικών ομολόγων, απέδωσε την άνοδο του κόστους δανεισμού στην ανησυχία που προκάλεσαν οι εκλογές, προσθέτοντας πως το εκλογικό αποτέλεσμα οδήγησε χθες, Δευτέρα, σε αποκλιμάκωση των spreads.
«Οι αγορές κοιτούν μεσοπρόθεσμα την δυναμική του ελληνικού χρέους η οποία είναι διατηρήσιμη και βιώσιμη όσο η δημοσιονομική εξυγίανση προχωρεί και επανέρχεται η ανάπτυξη», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται από την καταγραφή πρωτογενούς πλεονάσματος στον Προϋπολογισμό, κάτι που είπε πως θα επιτευχθεί μετά το 2012.
Στο σημείο αυτό υπογράμμισε πως το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι πολύ χαμηλό και υποστήριξε πως το σύνολο του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα είναι διατηρήσιμο.Ερωτηθείς για την παρατεταμένη ύφεση και τα λουκέτα ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε πως «η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη» και πως η ύφεση συνεπάγεται λουκέτα και ανεργία.
Ωστόσο, υπογράμμισε πως οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να δανείζουν και πως ακόμη οι χορηγήσεις κινούνται αυξητικά. Σημείωσε δε πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και έχουν ενισχυθεί κεφαλαιακά.
«Οι πιστωτικές γραμμές είναι ανοικτές και θα υπάρξει άμεσα πρόσθετη ρευστότητα», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Ο ίδιος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η ανάπτυξη το 2011 θα έχει καλύτερο ρυθμό από το 2010. «Πιστεύουμε ότι σε ένα τουλάχιστον τρίμηνο θα έχουμε θετική ανάπτυξη, αλλά αναμφίβολα η ύφεση θα συνεχισθεί και το επόμενο έτος και θα κινηθεί στο 2,6% του ΑΕΠ από 4% του ΑΕΠ το 2010», τόνισε προς το CNN.
Η Ελλάδα δεν είναι Ιρλανδία
"Η Ελλάδα δεν είναι Ιρλανδία", δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο London School of Economics, στο Λονδίνο, ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν προβλήματα σταθερότητας.
"Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση εστιάζει στη μείωση του ελλείμματος, κάποιες άλλες κυβερνήσεις (επί ευρωπαίκού εδάφους) δεν αντιμετωπίζουν τόσο σοβαρά προβλήματα δημοσιονομικής φύσης" ανέφερε επίσης ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "η Ελλάδα αλλάζει".
Σχολιάζοντας τα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόζουν αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, προκειμένου να τιθασεύσουν τα υπέρογκα ελλείμματά τους, ο υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε ότι "ένα ευρύ πρόγραμμα λιτότητας ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει ξανά στην ύφεση την ευρωπαϊκή οικονομία". "Αυτό θα οδηγούσε σε μια ύφεση double dip" πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της Κυριακής, ο υπουργός επισήμανε πως αποδεικνύει ότι οι Έλληνες κατανόησαν πως τα μέτρα λιτότητας που αποφάσισε η κυβέρνηση ήταν πραγματικά "αναγκαία". "Κατ’ απροσδόκητο τρόπο και παρά το γεγονός ότι στο τραπέζι ήταν πολλά δύσκολα θέματα, εμείς δεν ηττηθήκαμε στις εκλογές. Ήλθαμε πρώτοι", τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου κατά την ομιλία του. "Εάν οι εθνικές εκλογές γίνονταν χθες εμείς θα τις κερδίζαμε", σημείωσε επίσης και πρόσθεσε "παρά τις διαμαρτυρίες, παρά τα τόσα προβλήματα, υπάρχει κατανόηση πως ό,τι έγινε ήταν απαραίτητο".
Ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτιμά πως η κατάσταση στην Ελλάδα "βαίνει προς την σταθεροποίησή της. Ωστόσο βρισκόμαστε στην απαρχή ενός μακρού δρόμου". Ο Έλληνας υπουργός τόνισε επίσης πως από την ελληνική κρίση μπορούν να εξαχθούν "τρία διδάγματα": Το πρώτο είναι πως ό, τι αναβάλλουμε το βρίσκουμε αργότερα μπροστά μας, το δεύτερο είναι ότι ο χρόνος είναι χρήμα και το τρίτο ότι χρειάζεται ένας μόνιμος ευρωπαϊκός μηχανισμός για να αντιμετωπίζονται αυτού του είδους οι καταστάσεις'.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr