Σύμφωνα με τα ιστορικά στατιστικά στοιχεία που αναλύονται στην έκθεση Οκτωβρίου του ΔΝΤ, κάθε 1% μείωση του ελλείμματος, μέσω αύξησης φόρων και περιορισμού των δαπανών, προκαλεί αύξηση της ανεργίας κατά 0,5% και συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,5%, σε βάθος διετίας. Μάλιστα, οι επιπτώσεις είναι πολύ πιο βαριές, όταν τα περιοριστικά μέτρα λαμβάνονται ταυτόχρονα από πολλές οικονομίες μαζί (όπως συμβαίνει αυτήν την εποχή στην Ευρώπη). Αντιθέτως, οι επιπτώσεις μπορούν να περιοριστούν αν μειωθούν τα επιτόκια και υποτιμηθεί η αξία του νομίσματος της χώρας που λαμβάνει τα περιοριστικά μέτρα, καθώς έτσι συντηρείται η ιδιωτική κατανάλωση και ενισχύονται οι εξαγωγές.
Όπως είναι γνωστό όμως, στην περίπτωση της Ελλάδας, καμία από τις παραπάνω «θεραπείες» δεν είναι διαθέσιμη. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς τι επιπτώσεις θα έχει στο μέγεθος της οικονομίας και την ανεργία η δημοσιονομική προσαρμογή των 20 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ που καλείται να πραγματοποιήσει η χώρα μας τα επόμενα χρόνια, ώστε να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα και μηδενισμό του ελλείμματος. Για κάποιο λόγο πάντως, η συρρίκνωση είναι μεν σημαντική, αλλά μικρότερη του αναμενομένου, ειδικά σε χώρες που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας.
Ωστόσο, υπάρχουν και καλά νέα: οι μετρήσεις από το παρελθόν, τις οποίες διεξήγαγε το ταμείο δείχνουν με σχετική βεβαιότητα, ότι μεσο-μακροπρόθεσμα, ο μηδενισμός των ελλειμμάτων έχει θετικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη, καθώς μειώνεται το κόστος αποπληρωμής δανείων, μειώνονται τα επιτόκια, αυξάνονται οι ιδιωτικές επενδύσεις και καθίστανται δυνατές οι φοροελαφρύνσεις. Μέχρι να φτάσουμε όμως σε αυτό το σημείο, ένα είναι σίγουρο: «η δημοσιονομική προσαρμογή θα πονέσει». Καλύτερα να το πάρουμε απόφαση...
Δείτε στα σχετικά αρχεία την έκθεση του ΔΝΤ
- __3.pdf (157 Λήψεις)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr