Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η προκαταβολή για την περαίωση θα ανέλθει στο 20% του συνολικού ποσού, έναντι 25% που προβλέπονταν στο αρχικό σχέδιο.
Οι δόσεις από 12 θα αυξηθούν στις 24, ενώ όπως διευκρινίζεται δεν αναμένεται να αλλάξουν τα ελάχιστα ποσά για το κλείσιμο των υποθέσεων.
Παράλληλα θα εξαιρούνται από την περαίωση όσοι έχουν κάνει αυτοπεραίωση έως το 2007 με εξαίρεση το δείγμα ελέγχου ενώ για τα έτη 2008 και 2009 στις περιπτώσεις αυτοπεραίωσης θα προβλέπεται περαίωση με την καταβολή του 50% από τα ελάχιστα προβλεπόμενα ποσά.
Οι αλλαγές
Αναλυτικότερα, οι αλλαγές που αποφασίστηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχουν ως εξής:
- Η προκαταβολή φόρου μειώνεται από το 25% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, στο 20%. Αυτό σημαίνει ότι όσοι θελήσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να προκαταβάλλουν το 20% του συνολικού φόρου που θα προκύψει για όσες ανέλεγκτες χρήσεις περαιώσουν.
- Αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων από 12 σε 24. Σύμφωνα εξάλλου με υπολογισμούς των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, οι ανέλεγκτες χρήσεις της μεγάλης πλειονότητας των επιχειρήσεων δεν ξεπερνούν τις τέσσερις (2006 έως 2009), οπότε είναι οι 24 δόσεις, όχι μόνον να επαρκούν, αλλά πολλές επιχειρήσεις είναι πιθανόν να μην τις χρειασθούν όλες.
- Εντάσσονται στην περαίωση ακόμη και εκείνες οι επιχειρήσεις που έχουν προβεί σε αυτοπεραίωση την περίοδο 2008-2009 με καταβολή του μισού ποσού από τα ελάχιστα όρια που διατηρούνται στα 400 ευρώ ανά χρήση για όσους τηρούν βιβλία α' κατηγορίας 700 για όσους τηρούν βιβλία β' κατηγορίας και 1000 ευρώ για όσους τηρούν βιβλία γ' κατηγορίας.
H αυτοπεραίωση
Αντίθετα, όσοι φορολογούμενοι είχαν κάνει αυτοπεραίωση έως και το 2007 δεν θα μπουν στην περαίωση, με εξαίρεση όσους είχαν επιλεγεί για δειγματοληπτικό έλεγχο. Υπενθυμίζεται ότι ο δειγματοληπτικός έλεγχος αφορούσε μόνο τις χρήσεις 2006 και 2007. Ο δειγματοληπτικός έλεγχος που είχε καθοριστεί αφορούσε περίπου 5.000 επιτηδευματίες που έκαναν αυτοπεραίωση και:
- Τα δύο τελευταία ψηφία του ΑΦΜ λήγουν στους αριθμούς 19, 39, 49, 59 και 79.
- Το σύνολο των δηλωθέντων ακαθάριστων εσόδων τους για κάθε χρήση υπερβαίνει τις 70.000 ευρώ.
Αναλυτικότερα και μετά και τις χθεσινές αλλαγές εντάσσονται στη ρύθμιση:
- Επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 20.000.000 ευρώ.
- Υποθέσεις λήψης πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων. Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που έχουν εκδώσει πλαστά φορολογικά στοιχεία, οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις, καθώς και οι ειδικές υποθέσεις για τις οποίες έχουν συσταθεί ειδικά συνεργεία ελέγχου από το ΣΔΟΕ.
Το δε ελάχιστο ποσό για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν βιβλία πρώτης κατηγορίας ανέρχεται στα 400 ευρώ ανά χρήση. Για όσους τηρούν βιβλία β' κατηγορίας το ποσό φθάνει τα 700 ευρώ, ενώ για τις επιχειρήσεις με βιβλία γ' κατηγορίας ο ελάχιστος φόρος ανά χρήση ανέρχεται στα 1.000 ευρώ.
O επιπλέον φόρος υπολογίζεται με βάση τον ακόλουθο τύπο: Τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή 2% για όλα τα επαγγέλματα, με εξαίρεση τα πρατήρια βενζίνης, χονδρικής πώλησης προϊόντων καπνοβιομηχανίας και τους εμπόρους προϊόντων καπνοβιομηχανίας που θα ισχύει συντελεστής 7‰ και 12‰ για τους εμπόρους πετρελαίου θέρμανσης. Τα ποσά που προκύπτουν πολλαπλασιάζονται με συντελεστή προοδευτικότητας ανάλογα με τα ακαθάριστα έσοδα. Για παράδειγμα ο συντελεστής ανέρχεται στο 1 για ακαθάριστα έσοδα έως 150.000 ευρώ και για τζίρο άνω των 9 εκατ. ευρώ στο 1,35. Στο τελικό ποσό που προκύπτει από τους παραπάνω υπολογισμούς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 20% εκτός από τις ΑΕ και ΕΠΕ όπου επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 25%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr