Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Σόιμπλε αναφέρει στην επιστολή ότι υποστηρίζει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που περιλαμβάνουν την επιβολή προστίμων εκατομμυρίων ευρώ για τις δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες. Επίσης, ο κ. Σόιμπλε προτείνει την αναστολή καταβολής των πόρων από το Αγροτικό και Περιφερειακό Ταμείο της ΕΕ για τις χώρες που συστηματικά παραβιάζουν τους κανόνες καθώς και την αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου τους στο Συμβούλιο Υπουργών (Ecofin).
"Η δημιουργία ισχυρών κινήτρων για την πρόληψη και διόρθωση υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών μας να ενισχύσουμε τη δημοσιονομική και οικονομική διακυβέρνηση στην ΕΕ", αναφέρει ο Γερμανός Υπουργός, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η παρέμβαση του γίνεται, καθώς εισέρχεται στην τελική ευθεία η λήψη αποφάσεων από τους Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με το νέο σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης. Μεθαύριο, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα ανακοινώσει τις προτάσεις της, ενώ η Ομάδα Εργασίας υπό τον Πρόεδρο της ΕΕ κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι θα υποβάλει την εισήγησή της στο Συμβούλιο Κορυφής πριν από τη Σύνοδο που θα πραγματοποιήσει τον Οκτώβριο.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Γαλλία, η Ιταλία και το Βέλγιο διαφωνούν με την προβλεπόμενη περίπου αυτόματη επιβολή των κυρώσεων, όταν παραβιάζονται συγκεκριμένα όρια, θεωρώντας ότι τις σχετικές αποφάσεις για τις κυρώσεις πρέπει να τις λαμβάνει το Συμβούλιο Υπουργών. Οι προτάσεις της Επιτροπής προβλέπουν ότι οι χώρες που έχουν δημόσιο χρέος υψηλότερο από το 60% του ΑΕΠ, θα πρέπει να μειώνουν το υπερβάλλον ποσό κατά 5% κάθε χρόνο για μια τριετία, διαφορετικά θα αντιμετωπίζουν την επιβολή των κυρώσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr