Το ΧΑ λένε πως είναι ένα χρηματιστήριο για τέσσερις τράπεζες και πέντε- έξι εταιρειών ακόμα. Οι μικροί επενδυτές εξαφανίστηκαν, αφού κανείς δε φρόντισε να τους κρατήσει. Έτσι το υπόλοιπο ταμπλό δεν συγκεντρώνει ενδιαφέρον. Οι χρηματιστές σημειώνουν πως είναι ακριβό (πρόσφατη και η νέα κόντρα για τα τιμολόγια), ενώ στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν και οι επιχειρηματίες. Έτσι επιλέγουν το δρόμο της δημόσιας πρότασης και την έξοδο της εταιρείας τους από το ΧΑ. Όμως και η ίδια η διοίκηση του ΧΑ δείχνει την έξοδο σε επιχειρήσεις με χαμηλή παραγωγική δραστηριότητα και χαμηλή εμπορευσιμότητα.
Μέσα στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί και δε θυμίζει σε τίποτα το ΧΑ της προηγούμενης δεκαετίας η απαξίωση εκτιμάται πως θα συνεχιστεί και το 2011. Μάλιστα κάποιοι χρηματιστές έχουν εκτιμήσει πως συνολικά από το 2009 και μέχρι το τέλος του 2011 ο αριθμός των εισηγμένων μπορεί να έχει μειωθεί κατά 100, δηλαδή να έχει «αποχωρήσει» το 1/3 των εισηγμένων. Σε αυτόν τον αριθμό φυσικά έχουν προσμετρηθεί και οι εταιρείες που λόγω οικονομικών προβλημάτων τέθηκαν εκτός διαπραγμάτευσης.
Στις μέρες που προηγήθηκαν η διοίκηση της Vivartia αποφάσισε την έξοδο της εταιρείας από το ταμπλό. Το ταμπλό θα γίνει πιο φτωχό κατά 1 με 1,4 δισ. ευρώ (ανάλογα την τιμή της δημόσιας πρότασης). Άλλα 234 εκατ. ευρώ φαίνεται πως θα φύγουν από το ΧΑ, λόγω της δημόσιας πρότασης στην Crown Hellas, η οποία έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες από τον μέτοχο μειοψηφίας, Γιάννη Τζιβέλη.Μέσω της τριπλής συγχώνευσης (Folli Follie, ΚΑΕ, Elmec Sport) ο αριθμός των εισηγμένων θα μειωθεί κατά δύο.
Το ΧΑ πλέον δεν προσφέρει κάτι στους εισηγμένους. Μάλιστα λόγω της κατάρρευσης των τιμών, τα τηλέφωνα μικρομετόχων σε εισηγμένες για παράπονα είναι πολλά και δημιουργούν προβληματισμό στις εισηγμένες. Κάποιοι επιχειρηματίες υποστηρίζουν πως αν ήταν εκτός, θα μπορούσαν να είχαν καλύτερο αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις τους με τις τράπεζες. Οι χαμηλές αποτιμήσεις σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό που ελέγχουν κάποιοι επιχειρηματίες δεν αποκλείεται να τους ωθήσει σε εκδήλωση δημόσιας πρότασης. Σημειώνουμε πως με 300 χιλιάδες έως 3 εκατ. ευρώ μπορούν να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας τους. Κάποιοι δεν αποκλείεται να καταθέσουν άμεσα δημόσια πρόταση. Πληροφορίες αναφέρουν πως επιχειρηματίας του κλάδου ένδυσης και μετάλλων το σκέφτεται πολύ σοβαρά.
Εκατό εταιρείες έφυγαν σε έξι χρόνια
Εξαιρετικά φτωχότερο έχει γίνει το ελληνικό χρηματιστήριο την τελευταία εξαετία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΧΑ 100 εταιρείες έχουν βγει από το ταμπλό είτε λόγω συγχωνεύσεων, είτε λόγω δημόσιων προτάσεων, είτε λόγω προβλημάτων και από την άλλη μόλις 27 εταιρείες έχουν εισαχθεί. Μάλιστα ο αριθμός των εταιρειών που έχουν πάψει να είναι εισηγμένες θα αυξηθεί και θα ξεπεράσει τις 100 αφού βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη δημόσιες προτάσεις.
Μπενρουμπής, Βασιλόπουλος, Αγροτική Ασφαλιστική, Informer, Ωμέγα ΑΕΕΧ, Altius ΑΕΕΧ, Rainbow, SingularLogic, Imako έχουν αποχωρήσει και ετοιμάζονται Fashion Box, Vivartia και Crown Hellas. Το 2009 αποχώρησαν τέσσερις εταιρείες (Πειραιώς Leasing, Ρόκας, Γρηγόρης και Multirama) και το 2008 το ΧΑ διέγραψε έξι (Unisystems, Νεοχημική, Everest, Cosmote, Ελαΐς και Εθνιική Ασφαλιστική). Το 2007 έξι εταιρείες (Νotos, Alpha Leasing, Φοίνιξ-Metrolife, Hyatt, Δέλτα Παγωτού και Γερμανός) και το 2005 μία (Κωτσόβολος). Το ΧΑ θα «πιέσει» για έξοδο ή αύξηση διασποράς, μέσω περαιτέρω περιορισμού της χρονικής διάρκειας της διαπραγμάτευσης εταιρείες με περιορισμένη διασπορά.
Μεταξύ άλλων τέτοιες είναι οι Βαλκάν, Emporiki Bank, Μινωϊκές, Περσεύς, Καρέλιας, Marfin Egnatia και αρκετές άλλες. Επιπλέον περίπου δέκα είναι και οι εταιρείες με χαμηλή παραγωγικότητα που το ΧΑ, εξετάζει αν δεν αυξήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα να τους δείξει την πόρτα της εξόδου.
Γ. Κατικάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr