Ειδικότερα, οι φορείς θα λάβουν το πλαίσιο που προτείνει η κυβέρνηση σήμερα Τρίτη, ενώ αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή τους.
Προς το σκοπό αυτό ήδη ο γ.γ Ηλίας Πλασκοβίτης με επιστολή του καλεί σε διαβούλευση για τη σχετική ρύθμιση το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΟΥ, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών, Ελεύθερων Επαγγελματιών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», το υπουργείο Οικονομικών θα δίνει φορολογική αμνηστία ακόμη και σε εκδότες πλαστών και εικονικών τιμολογίων.
Το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθειά του να αντλήσει έσοδα και να καλύψει τις μεγάλες αποκλίσεις που υπάρχουν στα φοροέσοδα από τους στόχους του Μνημονίου προχωρεί στο κλείσιμο 2,5 εκατομμυρίων ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων, ακόμη και αυτών που έχουν εντοπιστεί να κάνουν χρήση πλαστών και εικονικών τιμολογίων.
Όσον αφορά στον αλγόριθμο, με βάση τον οποίο θα προσδιορίζεται ο φόρος της περαίωσης, αυτός θα προβλέπει ότι τα ακαθάριστα έσοδα κάθε χρήσης θα πολλαπλασιάζονται με συντελεστές από 1% έως 3%, ανάλογα με το αν έχουν βεβαιωθεί ή όχι φορολογικές παραβάσεις. Το αποτέλεσμα που θα προκύπτει θα αποτελεί τη βάση υπολογισμού του φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ της περαίωσης. Ανοικτό ωστόσο παραμένει το ύψος των ακαθάριστων εσόδων μέχρι του οποίου θα μπορεί μια επιχείρηση να ενταχθεί στην περαίωση.
Ο φόρος εισοδήματος της περαίωσης θα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της βάσης υπολογισμού με συντελεστή 20%, ενώ ο ΦΠΑ θα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της βάσης υπολογισμού με τον εκάστοτε συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει.
Από την άλλη πλευρά τα ελάχιστα ποσά φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν οι υπόχρεοι για να κλείσουν τις «εκκρεμότητές» τους θα κυμαίνονται από 200 έως 1.000 ευρώ ανά χρήση, ενώ με την υπαγωγή στη ρύθμιση θα προβλέπεται προκαταβολή φόρου 10% - 20% και μηνιαίες δόσεις που μπορεί να φθάνουν έως τις 24, με το ελάχιστο ποσό της κάθε δόσης να μην μπορεί να είναι μικρότερο των 300 ευρώ.
Αρμόδιος παράγοντας της κυβέρνησης αναφέρει στο «Βήμα» ότι είναι πολύ σημαντικό η νέα ρύθμιση να τύχει της αποδοχής των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων και αυτό για να υπάρξει προσέλευση στις εφορίες και να ενταχθούν όλοι στην περαίωση των ανέλεγκτων χρήσεων για να αυξηθούν τα έσοδα.
Η διαδικασία της περαίωσης θα γίνει αυτόματα με αποστολή των σημειωμάτων απευθείας από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων ώστε να μην υπάρξει καμία παρέμβαση εφοριακού υπαλλήλου.
Σημαντική ρύθμιση ετοιμάζεται και για 1.300.000 ληξιπρόθεσμους οφειλέτες οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν γυρίσει την πλάτη στο υπουργείο Οικονομικών και δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στην Εφορία, που συνολικά ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, θα υπάρξει ισχυρό κίνητρο για να εξοφλήσει κανείς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του και αυτό δεν είναι άλλο από τη διαγραφή του 80% των προσαυξήσεων με παράλληλη διατήρηση του αρχικού χρέους. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις στη συνολική οφειλή οι προσαυξήσεις είναι διπλάσιες ή ακόμη και τριπλάσιες της αρχικής οφειλής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr