Δηλαδή, από τη στιγμή που ανακοινωθούν επισήμως τα στοιχεία από την ελληνική κυβέρνηση ότι δηλαδή, η μείωση του ελλείμματος κινείται εντός στόχων και ταυτόχρονα έχουν προωθηθεί σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, όπως αυτή της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, οι ξένοι θα πάρουν το «μήνυμα» ότι η Ελλάδα -για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της- δεν «κοροϊδεύει» δανειστές και εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και θα αρχίσουν τις εισροές, προεξοφλώντας κατά κάποιο τρόπο την επιστροφή στην ανάκαμψη. Η άποψη αυτή έρχεται να «δέσει» με τις off the record απόψεις πηγών προσκείμενων στο οικονομικό επιτελείο ότι το επόμενο τετράμηνο είναι και το πιο δύσκολα. Αφού εκτός από τα μέτρα, θα δοκιμαστεί ταυτόχρονα η κοινωνική συνοχή, άρα και η αποδοχή των μέτρων.
Κατά τη χθεσινή παρουσίαση, τα στελέχη της Eurobank Equities υπό τον πρόεδρο κ. Κ. Μητρόπουλο αναλύοντας την πορεία της οικονομίας και πως αυτή είναι αλληλένδετη με την εικόνα του Χ.Α. είπαν ότι οι πωλήσεις των εταιρειών έχουν άμεση συσχέτιση με το ΑΕΠ. Η Ελλάδα, όπως ανέφεραν, βρίσκεται σε ύφεση από το 2008, η οποία βάθυνε το 2009 με αποκορύφωμα το 2010 και το 2011, τουλάχιστον μέχρι το πρώτο 6μηνο. Κατά την άποψή τους τα κόστη των επιχειρήσεων δύσκολα μπορούν να μειωθούν και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της οργανικής κερδοφορίας (EBITDA). H κατάσταση χειροτερεύει για τις επιχειρήσεις όταν το κράτος αυξάνει τους φορολογικούς συντελεστές. Χαρακτηριστικά, το 2010 η οργανική κερδοφορία των εισηγμένων υποχώρησε κατά 35%, ενώ καθόλου ευοίωνη προοιωνίζεται η εξέλιξη της επόμενης χρονιάς, αφού εκτιμάται πτώση στα EBITDA τουλάχιστον κατά 23% έως το πρώτο εξάμηνο. Ενδεχομένως, όπως ανέφεραν τα στελέχη της Eurobank Equities προς στο «R», η κατάσταση ν' αρχίσει να βελτιώνεται από το δεύτερο εξάμηνο με υποχώρηση του EBITDA περίπου κατά 13 με 14%.
Στο ερώτημα ως προς το αν το Χ.Α. είναι φθηνή αγορά σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, η απάντηση ήταν απογοητευτική. Ως συνολική εικόνα, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά εμφανίζει p/e της τάξης του 11, μέγεθος το οποίο διαμορφώνεται στον μέσο όρο των αγορών της Ευρώπης. Αν ισχύσει, όπως ανέφεραν οι χρηματιστές της Eurobank Equities, η πτώση κατά 23% στην οργανική κερδοφορία, το p/e ως μέγεθος θ' ανέβει κι άλλο, ενδεχομένως ν' αγγίξει και το 14, καθιστώντας το Χ.Α. ιδιαίτερα ακριβή αγορά εν μέσω ύφεσης στην Ελλάδα.
Τονίστηκε, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της και δώσει έμφαση στις επενδύσεις, οι οποίες προς στο παρόν είναι απαγορευτικές, αφού η χώρα θα πρέπει σε αυτή τη δύσκολη φάση να χειριστεί τα δημοσιονομικά θέματά της. Οι εκτιμώμενες επενδύσεις στην Ελλάδα θα μπορούσαν να ανέλθουν στο αστρονομικό ποσό των 67 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 37 δισ. ευρώ θα μπορούσε να απορροφήσει μόνη της η αγορά της ενέργειας και τα υπόλοιπα 30 δισ. ευρώ στις υποδομές (μεταφορές, λιμάνια, παραχωρήσεις, μαρίνες, αεροδρόμια), διαχείριση υδάτων και απορριμμάτων, αλλά και στον τουρισμό, τον τζόγο κ.ά.
Γενικότερα, η άποψη των στελεχών της Eurobank Equities είναι ότι το Χ.Α. δεν ενδείκνυται για τοποθετήσεις σε αυτή τη συγκυρία. Ενδείκνυται για αγορές μεσομακροπρόθεσμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr