Η επιστροφή στην πραγματικότητα σημαίνει ότι οι καταναλωτές, πέραν των συγκεντρωμένων και «φουσκωμένων» λογαριασμών που έχουν μαζευτεί, έρχονται αντιμέτωποι και με την ακριβότερη βενζίνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μοναδικές στην Ευρώπη δαπάνες «παιδείας», ενόψει μάλιστα και της έναρξης της σχολικής χρονιάς, όπως και με εξίσου μοναδικές στην Ευρώπη ιδιωτικές δαπάνες «υγείας». Μάλιστα, το αναθεωρημένο Μνημόνιο, ορίζει και το τέλος των δωρεάν εξετάσεων στα νοσοκομεία. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες θα έρθουν αντιμέτωποι με την επόμενη «φουρνιά» των σημειωμάτων για την είσπραξη του ΕΤΑΚ του 2009, αλλά και τα πρώτα για τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) που αντικαθιστά το ΕΤΑΚ.
Οι επόμενοι δυο μήνες προβλέπονται ακόμη ποιο δύσκολοι καθώς έπονται αυξήσεις εισιτηρίων αστικών συγκοινωνιών, μείωση επιδομάτων και υπερωριών για τους δημοσίους υπαλλήλους, αύξηση τιμολογίων της ΔΕΗ, και σταδιακή κατάργηση του συντελεστή 11% του ΦΠΑ.
Παρά τη μείωση των εισοδημάτων και την ύφεση, βιομηχανίες και super market επιδίδονται σε ράλι ανατιμήσεων σε είδη ευρείας κατανάλωσης. Οι πρώτες επισκέψεις «ανεφοδιασμού» στα super markets είναι ένα από τα πρώτα «κρύα ντους» των άρτι αφιχθέντων. Οι δύο μεγάλες αυξήσεις του ΦΠΑ, που έγιναν τον Μάρτιο και τον Ιούλιο, έχουν ήδη περάσει στα ράφια, με τις ανατιμήσεις φυσικά να είναι δυσανάλογες των αυξήσεων του έμμεσου φόρου. Στις περισσότερες περιπτώσεις των προϊόντων οι ανατιμήσεις κυμάνθηκαν σε ποσοστά που φτάνουν έως και το 19%, εάν συγκρίνουμε τις τιμές που υπήρχαν μόλις επτά μήνες νωρίτερα. Και όσοι υπολογίζουν στην κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την πάταξη της φοροδιαφυγής, πρέπει να λάβουν υπόψη ότι η κατάσταση δεν αναμένεται να αλλάξει, καθώς βάσει των μέτρων που προβλέπεται στο Μνημόνιο της τρόικας, από 1-1-2011 σειρά προϊόντων θα μεταταγεί από τον συντελεστή του ΦΠΑ 11% στον υψηλό συντελεστή 23%, κάτι που θα προκαλέσει νέο κύμα ανατιμήσεων.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΕΛΚΕΚΑ (Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών), το καλάθι ενός μέσου ελληνικού νοικοκυριού σκαρφάλωσε στα 2.087,05 ευρώ τον Ιούλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009, οπότε κόστιζε 1.977,44 (αύξηση 109,61 ευρώ ή 6%).
Το φθινόπωρο αναμένεται να είναι καθοριστικό για τους καταναλωτές, την ώρα μάλιστα, που μέρος των καταθέσεων τους βλέπουν να εξανεμίζεται από τους «ελληνικούς κανόνες της αγοράς». Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι οι καταθέσεις των νοικοκυριών στο τέλος Ιουνίου είχαν υποχωρήσει στα 179 δισ. ευρώ από 183,5 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάιο, καταγράφοντας μία μείωση της τάξεως του 2,5%. Όμως από την αρχή του έτους οι καταθέσεις των νοικοκυριών έχουν μειωθεί κατά 15,9 δισ. ευρώ, ήτοι 8,1%, αφήνοντας πολλά ερωτηματικά στο κατά πόσο εξ’ αυτών μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό, ή δαπανήθηκαν στα «γρανάζια» της ελληνικής οικονομίας.
Αλεξάνδρα Τόμπρα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr