“Παρότι ρυθμίστηκαν όλες οι διαδικαστικές λεπτομέρειες για τις δηλώσεις αλλαγής χρήσης χώρων, και την προσέλευση αρκετών κατασκευαστών κτιρίων, το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών για συμμετοχή στη ρύθμιση είναι ελάχιστο, λόγω των πολλών προβλημάτων της”, αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, ενώ προσθέτει πως τα προβλήματα αυτά κινδυνεύουν να οδηγήσουν τη ρύθμιση σε δημοσιονομικό «Βατερλώ».
Με εξαίρεση το χαμηλό κόστος του προστίμου των μικρών ημιυπαίθριων, τη ρύθμιση καθιστούν ασύμφορη και ανεφάρμοστη για τις μεγάλες μάζες των ενδιαφερομένων τα εξής έξι συστημικά λάθη της, τα οποία άμεσα πρέπει να διορθωθούν, επισημαίνει στη σχετική ανακοίνωση.
Αναλυτικά, οι προτεινόμενες αλλαγές είναι οι εξής:
1) Να μην είναι η λύση προσωρινού χαρακτήρα (40 έτη) αλλά μόνιμου, όπως η προηγούμενη.
2) Για τον υπολογισμό του προστίμου να καταργηθεί ο αυξητικός συντελεστής βάσει του μεγέθους του κάθε χώρου, ο οποίος καθιστά τη ρύθμιση ασύμφορη και απρόσιτη ακριβώς σε εκείνους που θα ήθελαν να δηλώσουν χώρους μεγάλου εμβαδού, και συνεπώς θα είναι υπόχρεοι να καταβάλουν τα μεγαλύτερα ποσά προστίμων.
3) Να προστεθεί μειωτικός συντελεστής προστίμου 0,60 για τους υπόγειους χώρους, όπως προβλέπεται και στο σύστημα αντικειμενικών αξιών.
4) Να προστεθεί μειωτικός συντελεστής παλαιότητας τουλάχιστον 0,80 για τους παλαιότερους χώρους μέχρι 31/12/2003, για τους οποίους και το πρόστιμα ήταν τότε σημαντικά χαμηλότερα.
5) Να υπάρξει δυνατότητα μείωσης της ανά ιδιοκτησία αμοιβής μηχανικού που αναλαμβάνει πολλές δηλώσεις στο ίδιο κτίριο, ώστε να διευκολύνει τους διαχειριστές πολυκατοικιών να τις αναθέτουν μαζικά σε ένα μηχανικό με όρους επωφελέστερους για όλους.
6) Να νομοθετηθεί και η δυνατότητα ταυτόχρονης δήλωσης διαφόρων μικρο-παραβάσεων αυθαιρέτων, ώστε οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να ρυθμίσουν όλες τις εκκρεμότητες και να μην έχουν σήμερα το φόβο στοχοποίησής τους από τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr